Ondanks afwijzing blijft LSP-aanbod aan PVDA

Ondanks afwijzing blijft LSP-aanbod aan PVDA

Artikel door Eric Byl, lid van het Uitvoerend Bureau van LSP, uit de decembereditie van ‘De Linkse Socialist’

Op een debat van Rood te Gent (13 november) stelde de moderator een tweeledige vraag aan een panel van zeven genodigden: “Waar komt de crisis vandaan en welk antwoord van links?” Hij vertolkte daarmee een raadsel waarmee heel wat jongeren en arbeiders de voorbije jaren worstelden. Hoe komt het dat de crisis van het neoliberalisme en van het kapitalisme links geen vleugels geeft en eerder wind in de zeilen zet van populistisch- en extreemrechts?

Veel tijd om in te gaan op de combinatie van factoren die geleid hebben tot de crisis die nu al vijf jaren aansleept, was er niet. Stephen Bouquin van Rood verwees naar de besparingen, Ivo Flachet van de PVDA naar de toegenomen ongelijkheid, Bleri Lleshi drong aan om Marx te lezen. In het algemeen was iedereen het erover eens dat dit een systeemcrisis is, het gevolg van de kapitalistische wijze van productie en distributie.

Dat de kapitalistische logica aan de basis van de crisis ligt werd nog maar eens bevestigd door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), de club van rijke landen waarvan Yves Leterme adjunct-secretaris-generaal is. In haar jongste rapport noemt die de VS de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Waarom? De groei versnelt er. De kans dat de werkloosheid terugloopt en de prijzen stijgen, is daardoor reëel. Goed nieuws, zou je kunnen denken, maar zo werkt het niet. Het kan de FED ertoe aanzetten haar monetaire versoepeling af te bouwen. De rente zal daardoor stijgen en krediet zal duurder worden. Dat zou de prille economische groei doen stilvallen. Het tweede grootste gevaar bevindt zich volgens diezelfde OESO in Europa. Het gebrek aan groei kan er leiden tot een deflatoire spiraal, een algemene daling van het prijsniveau met het stilvallen van de consumptie en het ondermijnen van de rentabiliteit van de bedrijven tot gevolg.

Kortom, dit is een klassiek geval van ‘cul de sac’. Wat men ook probeert, het resultaat is nefast. Voor iedereen? Vorig jaar is in Frankrijk het fortuin van de 500 meest vermogenden met 25% aangegroeid. Dat is geen Frans, geen Europees, maar een wereldwijd fenomeen. Voor sommigen is een crisis vooral een opportuniteit. Voor de patroons van Voka bijvoorbeeld, om eens fors te snoeien in ons indirect loon, de sociale bijdragen waarmee we ons indekken tegen ziekte, invaliditeit, ouderdom en werkloosheid.

Daniel Piron van ABVV Charleroi-Zuid-Henegouwen verklaarde in Gent dat we moeten afstappen van de ‘sociaal’ begeleide afbraak en opteren voor een offensieve houding van links. Vandaar zijn pleidooi om al wie zich links van sp.a en Groen bevindt in één kracht te bundelen. Zijn collega Katrien Neyt van ABVV-Gent wees vooral op de dreiging van de N-VA en van de Europese regelgeving om te pleiten voor “een front van alle progressieven”. De Gentse sp.a-schepen Tom Balthazar beweerde dat dankzij de sociaaldemocratie de index overeind was gebleven en de sociale zekerheid gered. Overtuigend was dat niet.

Ondergetekende toonde de voorpagina van de vorige editie van ‘De Linkse Socialist’ met de vijf topmanagers van publieke bedrijven die weigeren te werken voor ‘een habbekrats’ van 290.000 euro. Vier van hen zijn benoemd door PS en sp.a. Ik wees er ook op dat links sterker staat in de landen waar meerdere linkse formaties aanwezig zijn – Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Griekenland,… – dan waar één formatie een monopolie heeft. Naar aanleiding van de oproep van Piron bood ik nogmaals aan om met LSP en heel de linkerzijde de PVDA in de verkiezingen van mei 2014 te versterken.

Ivo Flachet bevestigde namens de PVDA het antwoord dat we eerder aan de telefoon van Jan Hasaers, de verantwoordelijke voor die verkiezingen, ook al kregen: dat de PVDA dat niet nodig heeft en niet wenst samen te werken met LSP. We hopen dat die mening nog herzien zal worden. Een open, pluralistisch en verenigd front rond een offensief noodprogramma zoals dat van ABVV Charleroi- Zuid-Henegouwen blijft immers dringend nodig en dit voor, maar vooral ook na de verkiezingen, als antwoord op de sociale kaalslag die dan zal volgen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie