Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Socialisme.be op Twitter deze week

  • "Negen miljoen euro is niet het einde van de wereld" Bois Sauvage geeft aan dat er geld genoeg is in de kassen van het patronaat.
  • Socialismebe1 nu 69% tegen grote kloof tussen inkomens, 56% voor arbeidersstrijd voor vooruitgang. via @destandaard
  • De kiezers van Open Vld in Antwerpen kunnen een ‘lege bus’ vullen, dus stapt Annick De Ridder maar over naar de blauwe collega’s van #NVA
  • Na Russell Brand en Matt Damon nu ook socialistische retoriek van Antonio Banderas. Wij waren het al voor het ‘cool’ werd

Volg ons

Tegenstander van openbaar vervoer van Open Vld naar N-VA

Wat doe je als de carrièremogelijkheden in de ene blauwe partij krimpen? Dan ga je toch gewoon naar een andere blauwe partij. Dat is wat Vlaams parlementslid Annick De Ridder deze week deed. Haar loopbaan bij Open Vld zat volledig in het slop, haar partij haalt amper nog stemmen in Antwerpen. De Ridder staat vooral bekend als tegenstander van het openbaar vervoer. Ze haalde het nieuws met standpunten over zogenaamd ‘lege bussen’. Nu kan ze haar pleidooi tegen openbaar vervoer verder zetten bij N-VA. "Wij zijn blij dat Annick ons komt versterken", verklaarde de van een luchtwegeninfectie herstellende Bart De Wever.


Bourgeois over overlopers

Geert Bourgeois (N-VA) heeft het niet op overlopers begrepen. De man verklaarde hierover: "De zoveelste poging om te groeien, niet door wervende ideeën en een consequente houding, maar door acquisities. Geheel in de stijl van het neoliberale marktdenken: kiezers zitten in de portefeuille van de verkozene die zich vrij beweegt op de transfermarkt. Het oordeel van de kiezer over overlopers en overnemers zal vernietigend zijn, net zoals over de ongeloofwaardige congresbesluiten." Voor alle duidelijkheid: dit standpunt van de heer Bourgeois dateert van 2002 en handelt over de toenmalige VLD. Wat hij vandaag vindt van de komst van Open Vld’ers als Annick De Ridder (en andere liberalen voor haar) heeft Bourgeois nog niet meegedeeld. Zou de man consequent zijn?


Ongelijkheid in de VS – wat mensen denken en hoe het echt is

Een interessante video met de schokkende cijfers van de ongelijke inkomensverdeling in de VS, gekoppeld aan hoe mensen denken dat die inkomensverdeling eruit ziet. Het verschil is opmerkelijk.

> Bekijk hier deze video


Ongelijkheid bij ons: 1 op 5 gezinnen komt niet rond met inkomen

De Morgen schreef dinsdag op haar website: "Het inkomen van ruim vier op de tien gezinnen volstaat soms niet om de maand door te komen, bij één op vijf gezinnen gebeurt dat vaak of zelfs maandelijks. Dat weegt op de gemoedstoestand en de sociale relaties, zo blijkt uit een enquête over de gevolgen van de crisis die consumentenorganisatie Test-Aankoop uitvoerde bij 1.300 gezinnen. Uit de bevraging blijkt dat meer dan de helft van de Belgische gezinnen het financieel minder goed heeft dan vijf jaar geleden. "Meer alarmerend is dat de financiële situatie bij vier op de tien gezinnen er ook in het laatste jaar op is achteruitgegaan", zegt Ivo Mechels, de woordvoerder van Test-Aankoop. (..) "Er moet dus worden geknipt in de uitgaven, en enkele cijfers baren opzien: meer dan de helft van de ondervraagden heeft het moeilijk om jaarlijks een week op vakantie te gaan met het gezin, drie op de tien respondenten moeten schrappen om de noodzakelijke medische zorg te kunnen betalen, en twee op de tien hebben al moeite om de juiste voeding op tafel te brengen", aldus Test-Aankoop." .


Hoe extreemrechts in ons land de Slovaakse collega’s bekijkt…

Geen hoeraberichten op de extreemrechtse website Rechtsactueel. Neen, de overwinning in Slovakije leidde er tot een kritische opmerking van VB’er Bert Deckers. Die schrijft enigszins omfloerst dat de partij van Kotleba uit lomperiken bestaat. We citeren: “Zelfs de Gouden Dageraad is met gemak de intellectuele meerdere van de ‘Slowaakse Saamhorigheid’, die bij deze verkiezingen opkwam onder de ‘Volkspartij’. De gouverneurszetel binnenhalen is één zaak, ze met eer en glorie bekleden zal een andere zaak zijn. We maken ons dan ook geen illusies dat het weleens een kort verhaal zou kunnen zijn, met de nodige negatieve gevolgen van dien.”


Griekse scholen sluiten wegens koude

Deze week raakte bekend dat lokale overheden overgingen tot het tijdelijk sluiten van scholen in Florina, Naoussa, Drama, Kozani en Kastoria in het noorden van Griekenland. Het was te koud geworden en de scholen hadden geen geld voor verwarming. Dus werd maar besloten om de scholen ineens dicht te houden. Dat is de vooruitgang waar het Europese besparingsbeleid voor staat.


Intussen bij de NSV…


15 Belgische bankiers verdienden vorig jaar meer dan 1 miljoen euro

Wij worden nog steeds gevraagd om de broekriem aan te halen als gevolg van de besparingen die volgden op de financiële en economische crisis. Banken werden gered op kosten van de gemeenschap. De bankiers zelf aanvaardden die redding met genoegen, ook al zijn ze doorgaans tegen overheidstussenkomsten in de economie. Ze verwelkomden de steun en genieten nu opnieuw volop van de superlonen. Vorig jaar waren er in ons land 15 bankiers die meer dan een miljoen euro verdienden. Ze waren samen goed voor 7,985 miljoen euro aan vaste lonen en 11,4 miljoen euro aan bonussen. Samen met andere voordelen komen ze boven de 20 miljoen euro uit. Met vijftien mensen! Het moet zijn dat ze wel heel hard gewerkt hebben… Hopelijk niet hard genoeg om ons opnieuw in een bankencrisis onder te dompelen. Maar waarom komt de regering eigenlijk altijd bij ons aankloppen als er moet bespaard worden? En waarom worden de superrijken ongemoeid gelaten?