Filmmaker Ken Loach: nood aan een nieuwe arbeiderspartij

Conferentie van Britse afdeling van Internationaal Verzet

Mark Desgranges en Ken Douglas

Na de grote anti-Bush betoging in Londen hield International Socialist Resistance (ISR) vorig weekend een nationale conferentie. Meer dan 100 jongeren uit Engeland en Wales bediscussieerden de campagnes voor de komende periode en hoe ISR verder kan opgebouwd worden. Eén van de meest opmerkelijke sprekers op de conferentie was de onafhankelijke socialistische filmmaker Ken Loach (bekend van films als ‘Land and Freedom’).

ISR-organisator Clare James opende de conferentie: "Er waren zes grote nationale betogingen tegen de oorlog en een studentenbetoging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Het kapitalisme is enkel geïnteresseerd in de winst en dat gaat ten koste van ons onderwijs, onze levensomstandigheden en onze toekomst. Daarom moeten wij vechten voor onze toekomst."

Denise Dudley uit Melbourne (Australië) bracht verslag uit van de campagnes van Youth against the War in Melbourne waarmee scholierenstakingen werden georganiseerd. Die campagne kreeg de steun van een aantal vakbonden en linkte de strijd tegen de oorlog aan de strijd tegen armoede, werkloosheid en de nood van een alternatief op het kapitalisme.

Op de conferentie waren er veel scholieren en studenten die spraken over de omstandigheden waarin ze actief zijn en leven. Matthew Dobson, een student uit Swansea, vertelde hoe hij voor hij naar de unief ging verteld werd dat hij daar zou leren hoe het er aan toegaat in het echte leven. Hij zei dat dit klopt: studenten moeten schulden maken, jobs aannemen tegen een hongerloon en leven in slechte huisvesting. De studenten zijn terecht woedend tegenover Blair die voor hij aan de macht kwam in 1997 beloofde om van onderwijs een prioriteit te maken, maar sindsdien enkel bespaard heeft. Onder New Labour is het aantal studenten voor het eerst in de geschiedenis gedaald en als de regering haar plannen doorvoert zal studeren aan een top-universiteit ertoe leiden dat de studenten er 4.500 euro schulden voor moeten maken.

Michael Wainwright die actief is aan de Brunel universiteit zei dat de Socialist Students reeds aan meer dan 20 universiteiten actief zijn. Aan Brunel wordt strijd gevoerd om meer boeken en computers ter beschikking te hebben, de universiteit is immers geen top-universiteit waarvoor middelen beschikbaar zijn. In plaats van te investeren in onderwijs, bouwt de universiteit enkel een mogelijks winstgevende cafetaria naast de bibliotheek. Fiona Pashazadeh, een lid van ISR in Brighton, zei dat jongeren steeds langer thuis blijven wonen omdat ze het financieel niet aankunnen om alleen te gaan wonen. Als je 900 euro per maand voor een kleine flat moet betalen, is het niet evident.

Colin Ray uit Sheffield vertelde hoe hij nooit gedacht had dat de acties tegen de oorlog zo groot zouden zijn, hij herinnerde hoe ze in Sheffield vorige winter in de koude campagne voerden voor een scholierenstaking op Dag X. Toen duizenden scholieren effectief in actie kwamen op Dag X was het duidelijk dat het idee van ISR voor die scholierenstakingen opgenomen werd door erg brede lagen van de scholieren. Colin zei: "Wij hadden de ideeën en die werden overgenomen". Hij riep de jongeren op om ook de Socialist Party te vervoegen om een politiek alternatief op het kapitalistisch systeem op te bouwen.

Brian Cahill bracht verslag uit van de campagnes van Socialist Youth in Ierland. Die jongerenbeweging (de Ierse afdeling van Internationaal Verzet) was erg actief in de strijd tegen de gehate huisvuilbelasting waartegen campagne wordt gevoerd. Brian legde uit hoe ook een relatief kleine organisatie een enorme impact kan hebben en dat het daarom belangrijk is om Internationaal Verzet uit te bouwen om ook een dergelijk effect elders te kunnen hebben.

Ken Loach: nood aan een politiek verlengstuk

De onafhankelijke filmmaker en socialist, Ken Loach, bekend van films als ‘Land and Freedom’ (over de Spaanse revolutie) en Sweet Sixteen, was een opvallende spreker op de conferentie. Hij zei dat de conferentie op een belangrijk ogenblik kwam, vlak na de grootste betoging ooit op een weekdag (de betoging tegen de komst van Bush).

Loach zei dat de historische betogingen niet mogen onderschat worden. De media stelde dat de helft van de bevolking Bush zou verwelkomen bij zijn bezoek, maar waar waren deze mensen? Waar waren de mensen met VS-vlaggen om Bush welkom te heten?

Ken Loach benadrukte dat de oorlog enorm veel zaken duidelijk gemaakt heeft, nooit eerder was een imperialistische oorlog zo openlijk imperialistisch. Blair en Gordon Brown zijn leugenaars en de enige oppositie die ze krijgen komt van de anti-oorlogsbeweging.

Betogingen op zich volstaan echter niet. Er is geen enkel perspectief dat New Labour kan hervormd worden. De partij is verbonden met het kapitalisme en de globalisering en de zoektocht naar winst, de goedkoopste arbeid, de goedkoopste grondstoffen en olie. Dat is de drijvende kracht achter het buitenlands beleid van Bush en Blair.

Loach stelde dat er nood is een aan open coalitie met een socialistische kern, waarbij het van cruciaal belang is dat deze gesteund wordt door de vakbonden, een nieuwe partij zal er enkel komen met vakbondssteun.

ISR opbouwen in de scholen, universiteiten en werkplaatsen

Op de ISR-conferentie waren er ook discussies in kleinere groepen. Chaminda Jayanetti uit Lewisham bracht verslag uit van de discussie over racisme en extreem-rechts: "De meerderheid van de stemmen voor de BNP komen voort uit frustratie tegenover het kapitalistisch beleid. De mensen zouden niet openstaan voor racisme als ze in deftige huizen wonen en financiële zekerheid hebben." Op de discussie over onderwijs werd beslist om campagne te voeren tegen de privatiseringsvoorstellen in scholen en jeugdfaciliteiten. Ook werd een resolutie aangenomen die zich uitspreekt tegen de discriminatie van holebi’s.

Een discussie over lage lonen en het opzetten van vakbonden op de werkplaatsen kon op veel enthousiasme rekenen. Veel jongeren doen bijjobs om rond te komen en staan veelal volledig los van de vakbonden. In Australië is er een campagne ‘Unite’ waaraan we meewerken en die gericht is op het introduceren van vakbondsrechten bij precaire jobs in de horeca en andere plaatsen waar het niet evident is om een syndicale werking op te zetten.

Bij de discussie over de opbouw van ISR waren er verslagen uit heel het land. Vanuit Coventry werd gezegd hoe met een lokale nieuwsbrief de leden en sympathisanten meer kunnen betrokken worden. In Bristol worden geregeld kleinere acties gedaan met nadien vergaderingen om zo een bredere laag actief te krijgen. De komende periode willen we het aantal actieve leden versterken door ISR bekend te maken en lokaal actief te zijn.

De conferentie werd afgesloten door Martin Crook uit Nottingham die zei dat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar de mythe doorbroken hebben dat jongeren apatisch en passief zouden zijn. Jongeren speelden een belangrijke rol in de anti-oorlogsbeweging met de scholierenstakingen, de studentenbetoging tegen het inschrijvingsgeld en in tal van andere campagnes. Het kapitalisme zaait haat en verdeling in heel de wereld, maar de ideeën van het socialisme en van klassenstrijd kunnen de arbeiders en jongeren verenigen. ISR kan daar een belangrijke rol in spelen door jongeren te overtuigen dat er nood is aan een andere samenleving, een socialistische samenleving.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist