Solden bij justitie (enkel voor rijken)

Voormalige VBO-voorzitter koopt proces af

Luc Vansteenkiste stond als VBO-voorzitter vooraan in het aanklagen van de hoge lasten die de bedrijven zouden betalen en de hoge lonen en uitkeringen die wij niet zouden verdienen. Er werd voor hem, zoals nu nog steeds het geval is met zijn collega-werkgeversvertegenwoordigers, een rood tapijt in alle media uitgerold. Nu de man een proces wegens handel met voorkennis in Fortis-aandelen heeft afgekocht, wordt het bijna als een win-win situatie voorgesteld.

De holding Bois Sauvage en een reeks topfiguren verkocht een groot aantal aandelen van Fortis vlak voor de faling van deze bank werd bekend gemaakt. Topman Luc Vansteenkiste wist dat het slechte nieuws zou aangekondigd worden en had telefonisch contact met andere verantwoordelijken van Bois Sauvage. Die verkochten meteen hun persoonlijke Fortis-aandelen en ook die van de holding. Vansteenkiste ontkende dat er handel met voorkennis was, hij rekende op de moeilijke bewijslast.

Bois Sauvage riskeerde een boete van 30 miljoen euro, maar koopt het proces nu af voor een bedrag van 8,8 miljoen euro. Zo gaat dat in de rijkere kringen. Boetes moeten daar niet volledig betaald worden, om een lang proces te vermijden kan een proces afgekocht worden. Wij zouden het niet moeten proberen met pakweg een GAS-boete of een boete om te snel te rijden. Daarvoor zijn de procedures niet ingewikkeld genoeg en zijn de bedragen blijkbaar niet hoog genoeg om meteen een forse korting te krijgen. Waar wij steeds de volle 100% moeten betalen, genieten de rijken solden tot -70%. De korting werd op initiatief van het Brusselse parket gegeven, niet op vraag van Bois Sauvage.

François Blondel van Bois Sauvage verklaarde over de deal met justitie: “Negen miljoen euro is het einde van de wereld niet. Bois Sauvage is een half miljard waard. Dit zal ons helpen de pagina om te slaan.” Waar is de ‘moordende concurrentiedruk’ waar werkgevers als Vansteenkiste steeds over klagen?

Voor Bois Sauvage is dit inderdaad een interessante optie, de lange rechtsgang zou mogelijk tot een veel hogere boete geleid hebben en bovendien de nodige kosten met zich meegebracht hebben. Het wordt voorgesteld dat het ook voor justitie beter is, de uitkomst van het proces was onzeker en nu wordt een lange procedure vermeden. Zijn er alleen maar winnaars? Niet bepaald. De gemeenschap loopt hier eens te meer een forse bijdrage mis. Er is een cadeau gegeven van ruim 20 miljoen. Het cadeau is niet gegeven omdat Bois Sauvage een nuttige bijdrage aan de samenleving heeft geleverd, maar omdat een duistere financiële transactie werd gedaan waar nadien de gemeenschap voor moest opdraaien.

Deze zaak is uiteraard ook een zoveelste voorbeeld van klassenjustitie. Voor de rijken gelden andere regels. Zij raken met veel weg en als het toch niet lijkt te lukken, kan het proces nog altijd voor een prikje afgekocht worden. Dat dit gebeurt rond de voormalige voorzitter van werkgeversfederatie VBO wordt vreemd genoeg niet aangegrepen om de kritiekloze tribunes die alle woordvoerders van werkgeversfederaties krijgen in vraag te stellen. Op kosten van de gemeenschap kreeg Bois Sauvage een cadeau dat meteen door de aandeelhouders werd gedeeld, de waarde van het aandeel ging meteen met 5% omhoog.

Na de soldenpolitiek voor de rijken op fiscaal vlak – met grote bedrijven die amper nog vennootschapsbelasting moeten betalen – volgt nu een zelfde politiek op juridisch vlak. Wie rijk is, krijgt forse kortingen en cadeaus. Wie daartegen durft te protesteren, riskeert een GAS-boete. Maar wie bezorgt de samenleving hier eigenlijk overlast?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie