Ontwikkelen van het klassenbewustzijn, strijden voor het socialisme

Financiële oproep

Met alle mogelijke middelen proberen het klassenbewustzijn van de arbeiders en jongeren te ontwikkelen en tegelijk een revolutionaire partij opbouwen als onvermijdelijk middel om komaf te maken met het kapitalistisch systeem en een socialistische maatschappij te installeren. Dat is de dubbele taak die duizenden leden van het Committee for a Workers’ International wereldwijd op zich nemen. De afgelopen maanden hebben enkele afdelingen van het CWI enorme stappen vooruit gezet.

Meer dan een jaar na het vreselijke bloedbad onder de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers van Marikana zette de Workers and Socialist Party (WASP) zijn eerste stappen om de sociale strijd te verenigen en is er de uitdaging om deze nieuwe partij te consolideren. Deelname aan de komende verkiezingen in april zal een cruciale stap in deze richting zijn, maar er liggen vele valkuilen op deze weg. Ook en vooral van financiële aard. De kameraden van de Democratic Socialist Movement (DSM) liggen mee aan de basis van de WASP. Jarenlang moesten ze met een kleine groep tegen de stroom in gaan. Deze inspanningen en het geduld van de DSM hebben geloond. De rol die DSM vandaag kan spelen, is een bron van inspiratie voor alle socialistische revolutionaire militanten in de wereld.

Een andere belangrijke ontwikkeling in de subjectieve situatie is het werk van Socialist Alternative in ‘het hol van de leeuw’, in de VS. Met de campagnes in Seattle, Minneapolis en Boston werd aangetoond dat het verdedigen van een openlijk socialistisch programma geen belemmering voor succes is. De mogelijkheden om onze afdeling op te bouwen zijn zeer groot en onze kameraden slagen erin om veel sympathisanten te betrekken. Hun werk wordt ook breed gewaardeerd.

In België doen de traditionele partijen er alles aan om een sociale beweging voor de verkiezingen van mei 2014 te voorkomen. Terwijl deze zomer snel een reeks dringende besparingsmaatregelen werd doorgevoerd, trachtten de volledige politieke klasse en haar bondgenoten iedereen te doen geloven in de economische gezondheid van het land. Dat gebeurt ook met elementen die er niets mee te maken hebben: het succes van de Rode Duivels, de Nobelprijs voor de Natuurkunde, Filip als opvolger van Albert II,… De kapitalisten hebben hun besparingsambities in België echter niet opgeborgen. Ze hopen dat een uitstel tot na de verkiezingen van mei 2014 hen toelaat om de invloed van onpopulaire maatregelen op de resultaten te beperken. Of dat nu gaat om de versterking van de rechts-nationalistische elementen gebaseerd op de Vlaamse kleinburgerij of van radicaal-links, waarbij de PVDA goed gepositioneerd is om zijn eerste grote electorale succes te oogsten en radicaal-links na een afwezigheid sinds 1985 terug in het parlement te loodsen.

In deze eerder ‘stille’ en niet noodzakelijk gunstige objectieve situatie in België, hebben we door enorme inspanningen de werking van LSP verzekerd en onze invloed versterkt in een aantal wijken, in syndicale middens en onder jongeren. Het succes van de TegenGAS-betoging van 26 oktober, een betoging waarin wij een belangrijke rol speelden, beloont het harde werk van de afgelopen maanden en positioneert ons uitstekend in de laag van de meest geradicaliseerde jeugd. Dat is een positie die erg belangrijk is, de crisis van het kapitalistische systeem zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe massale bewegingen onder jongeren.

Door de verspreiding van ons politiek materiaal en onze deelname aan activiteiten proberen we het bewustzijn van werkenden en jongeren te versterken. Tegelijk bouwen we aan een revolutionaire partij. De Zuid-Afrikaanse ervaring leert ons dat we geduldig moeten bouwen, onze posities behouden en daar waar mogelijk uitbreiden en ons klaar houden voor beslissende momenten. De Amerikaanse ervaring leert ons ook dat we hard moeten vechten voor elke kans die de situatie ons biedt en ons programma met vertrouwen moeten verdedigen.

We willen onze structuren en verworvenheden van de afgelopen periode consolideren en een stevige basis leggen voor de uitdagingen waar we voor staan. Daartoe vragen we aan leden en sympathisanten om ons de middelen te geven om deze dubbele taak wereldwijd te vervullen.


Maandelijkse bijdragen zijn de ruggengraat van de financiering van LSP, ze laten toe de maandelijkse kosten te betalen, met inbegrip van onze bijdrage aan het CWI. Ter gelegenheid van de regionale congressen van LSP doen wij een oproep aan al onze leden en sympathisanten:

  • Aan niet-leden die geïnteresseerd zijn in de uitbouw van de LSP vragen we om zich bij onze strijd voor een socialistische samenleving aan te sluiten. Word lid en betaal een maandelijkse bijdrage!
  • Aan leden die moeite hebben hun maandelijkse bijdrage te betalen vragen we om hun bijdragen van de afgelopen maanden te regelen en desnoods de bijdrage te beperken maar wel elke maand te betalen.
  • Aan leden die een maandelijkse bijdrage betalen vragen we om te overwegen of ze hun bijdrage kunnen verhogen, rekening houdend met hun mogelijkheden en zonder zichzelf in de problemen te brengen.
  • Aan de sympathisanten van LSP vragen we om ons te steunen met een maandelijkse bijdrage van minstens 2 euro. We sturen je dan ook onze krant op.

We willen met de giften in het kader van onze regionale congressen 10.000 euro verzamelen. Meer dan de helft van dit bedrag gaat rechtstreeks naar onze internationale, vooral ter ondersteuning van het werk in Zuid-Afrika en voor de organisatie van de bijeenkomst van ons Internationaal Uitvoerend Comité begin december. Iedere bijdrage is welkom. Er zijn geen ‘kleine’ bijdragen of giften, elk bedrag is nodig en is waardevol.

Stort op rekeningnummer BE69 0012 2603 9378 van LSP/PSL met vermelding “gift”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie