BTW-verlaging op elektriciteit: de schijn voorbij

Minister Johan Vande Lanotte had tijdens het laatste begrotingsconclaaf een idee. Een verlaging van het BTW-tarief op elektriciteit van 21% naar 6% (*). Een vroeg kerstcadeautje voor vele gezinnen die gebukt gaan onder een veel te hoge elektriciteitsfactuur. Maar ook een vergiftigd geschenk, met een stevige negatieve keerzijde.

Artikel door Tim (Brussel) uit de novembereditie van ‘De Linkse Socialist’

We mogen minister Vande Lanotte uiteraard niet van teveel creativiteit betichten: het idee voor een BTW-verlaging op elektriciteit is oorspronkelijk niet uit de geest van de Keizer van Oostende ontsproten. Het komt van de PVDA die het als maatregel in de strijd tegen de hoge elektriciteitstarieven centraal stelt. Dat is niet hoe Vande Lanotte en de regering de maatregel zien. Voor hen is een BTW-verlaging in de eerste plaats een maatregel om een automatische indexering van de lonen tegen te gaan. Dankzij de BTW-verlaging zou de volgende indexsprong ongeveer vier maanden uitgesteld worden.

“De oningewijden zien enkel de schijn, de kenners zien de listigheid”, zou de Chinese schrijver Jiang Zilong beweren. En inderdaad: waar de BTW-verlaging voor een gemiddeld gezin zo’n 50 tot 100 euro extra per jaar moet opleveren, kost het hen zo’n 500 euro door de latere indexsprong. Nadat de regering reeds verschillende malen ernstig gemorreld heeft aan de index, wil men met deze BTW-verlaging een mogelijke indexsprong over de verkiezingen tillen.

Op zich zijn socialisten uiteraard niet gekant tegen een verlaging van de BTW, zeker niet op energie. BTW is een asociale vorm van belasting omdat het de lagere inkomens harder treft dan de hogere. Het probleem is echter dat het voorstel er niet uit bestaat om de minderinkomsten uit BTW op te vangen met andere, meer correcte belastingen. De 600 miljoen euro die de regering verliest uit de BTW zou dus opgevangen moeten worden door nieuwe besparingen op sociale voorzieningen en openbare diensten.

Echte prijscontrole kan er alleen maar zijn wanneer er ook controle op de productie is. Dat geldt zeker voor energie. De multinational GDF-Suez Electrabel misbruikt haar dominante positie op de markt al jarenlang om veel te hoge energieprijzen aan te rekenen en om chantage te plegen in dossiers zoals de kernuitstap of ‘groene’ energie. En wie kan garanderen dat de verlaging van de BTW niet zal worden ‘gecompenseerd’ door nieuwe prijsstijgingen door de elektriciteitsproducenten en -distribiteurs?

Daarom pleit LSP al langer voor een nationalisering van de hele energiesector, productie en distributie. Zo’n publieke sector zou een kernuitstap kunnen organiseren zonder negatieve gevolgen op het gebied van energievoorziening, kan de winsten heroriënteren naar investeringen in duurzame energie en kan de prijzen verlagen naar een aanvaardbaar niveau voor de meerderheid van de bevolking. We eisen ook een einde aan het gemorrel met de indexkorf, en een herstel van de korf naar zijn staat van voor de invoering van de ‘gezondheidsindex’. We komen op voor een controle op prijzen van basisbehoeften en gratis en degelijke openbare diensten, en het onder publieke controle brengen van de grootste bedrijven, in het kader van een economie gepland naar de behoeften van de hele bevolking, niet naar de winsten van enkelingen. Dat is ons alternatief op het verlies aan koopkracht!


(*) Het BTW-tarief van 6% wordt toegepast op levensnoodzakelijke producten of diensten.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie