Home / Internationaal / Azië / Internationale top in Sri Lanka. Op de thee bij oorlogsmisdadiger

Internationale top in Sri Lanka. Op de thee bij oorlogsmisdadiger

Schokkende documentaire vestigt net voor top Gemenebest aandacht op geweld

Van 15 tot en met 17 november vindt in Sri Lanka een internationale topbijeenkomst van regeringsleiders van het Britse Gemenebest plaats. Enkele politici, zoals de Canadese premier, beslisten om niet deel te nemen wegens de problemen met de mensenrechten in Sri Lanka. De meeste andere regeringsleiders zagen minder problemen en gaan met plezier op de thee bij een dictator die verantwoordelijk was voor een heuse genocide.

Vorige week kwam er een nieuwe documentaire van Callum Macrae uit over de oorlogsmisdaden in Sri Lanka. Zijn eerdere documentaires op Channel 4 brachten schokkende beelden van het bloedbad onder de Tamils in dat land. In het kader van de top van de regeringsleiders van het Britse Gemenebest bracht Channel 4 een nieuwe versie van ‘No Fire Zone’ (hier kan je deze op Youtube bekijken). De schokkende beelden versterkten de verontwaardiging over de top in Sri Lanka. Zo tweette acteur Hugh Grant: “Reeling from No Fire Zone” (‘ik moet bekomen van ‘No Fire Zone’’). De documentaire werd op 3 november op Channel 4 getoond en toonde nogmaals het enorme lijden waar de Tamilbevolking wereldwijd mee geconfronteerd werd in 2009 toen de verschrikkelijke slachtpartij plaatsvond.

De documentaire toont de hypocrisie en de harteloosheid van het Britse conservatieven die er geen probleem mee hebben om op de top van het Gemenebest (Commonwealth Heads of Government Meeting of CHOGM) in Colombo bij de verantwoordelijken voor het bloedbad op bezoek te gaan. Het biedt president Rajapakse meteen een mogelijkheid om zijn prestige en ‘democratische credentials’ wat te versterken. Voor de Tamilbevolking is het een nieuwe slag in het gezicht. De bijeenkomst van de CHOGM is voor hen eerder ‘chogam’ of Tamil voor ‘triestig’.

Het is al de derde documentaire en er kan geen twijfel over bestaan: de oorlogsmisdaden in Sri Lanka waren verschrikkelijk. Er zijn beelden van hoe het leger een groot aantal Tamils bijeendreef in een steeds kleiner gebied, een zogenaamde ‘no fire zone’, waar wel degelijk werd geschoten en gebombardeerd. Door de bevolking dicht bij elkaar te duwen, richtten de bombardementen extra veel slachtoffers aan. Ook ziekenhuizen waren een bewust doelwit van de aanvallen.

Er zijn verschrikkelijke beelden die vaak met mobiele telefoons zijn opgenomen, onder meer door soldaten die de beelden als trofee zagen voor de willekeurige executies of het seksueel misbruik van gevangenen. Voormalige medewerkers van de Verenigde Naties wijzen erop dat de bevolking bewust geen toegang kreeg tot voedsel en medicijnen. Een oorlogsmisdadenadvocaat bevestigt dat een 12-jarige jongen van dichtbij werd neergeschoten door Sri Lankese soldaten.

De reportage toont tenslotte hoe de regering van oorlogsmisdadigers probeerde om bewijsmateriaal te verbergen. Er zijn verschillende woordvoerders van het leger die blijven beweren dat er geen enkel burgerslachtoffer is gevallen. De VN schatten dat er 70.000 of meer mensen omkwamen tijdens de laatste weken van de burgeroorlog.

Vier jaar later kennen sommige gebieden nog steeds een strikte militaire controle. De documentaire geeft een beeld van het feit dat de oorlog tegen de Tamilbevolking en andere minderheden blijft doorgaan. De culturele samenstelling van het noorden en het oosten, traditioneel Tamilgebied, wordt systematisch veranderd.

Tamil Solidariteit vindt dat de strijd moet doorgaan. Dat kan op basis van een massale deelname van jongeren en werkenden van Tamilafkomst, die zich daarbij ook moeten richten op de Belgische arbeiders en jongeren om samen te strijden.

Ook in Sri Lanka zelf is er potentieel voor verzet. Bij de recente verkiezingen in het noorden stemde een grote meerderheid tegen de regeringspartijen en hun bondgenoten en dit ondanks de vuile spelletjes, corruptie en dreigementen. Deze verwerping moet nu omgezet worden in een actieve beweging van massaverzet. Onze solidariteit vanuit de diaspora is van groot belang om dat te ondersteunen.

De documentaires van Channel 4 helpen om bekend te maken wat er gebeurd is. Activisten komen al jarenlang op om de waarheid bekend te maken. Tamil Solidariteit is daar een onderdeel van. In navolging van de Britse campagne Tamil Solidarity zijn we ook in België actief onder de Tamil gemeenschap. De Britse campagne Tamil Solidarity geniet de steun van verschillende vakbondsafdelingen en zelfs de volledige vakbond Unison, een bond met 1,3 miljoen leden uit de publieke sector.

Rond 15 november worden internationaal verschillende protestacties georganiseerd. Voor de actie in Londen kwam er al steun van het linkse parlementslid Jeremy Corbyn maar ook van bekende auteurs als Rani Moorthy en Meena Kandasamy. Er zijn ook acties voorzien in onder meer India en Maleisië. Een delegatie van Tamil Solidariteit in ons land zal een protestbrief overhandigen aan de Britse ambassade.

Lees ook:


Journalist vijandig onthaald in Sri Lanka

Calum Mccrae trekt naar de top van het Gemenebest in Sri Lanka om verslag uit te brengen. Hij werd aan de luchthaven opgewacht door een groepje betogers dat hem ervan beschuldigde door de Tamil Tijgers (LTTE) gefinancierd te worden. Ondanks een betogingsverbod werd deze protestactie wel toegelaten…

Afgelopen weekend werd een groene senator uit Australië opgepakt in Sri Lanka wegens deelname aan een conferentie over de oorlogsmisdaden. Het parlementslid werd urenlang ondervraagd vooraleer ze het land mocht verlaten.

Alleen wie de ogen voor de oorlogsmisdaden sluit, wordt met open armen ontvangen door het Sri Lankese regime.

Leave a Reply