Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Socialisme.be op Twitter deze week

  • Racist #Dewinter weet alles van het wentelen in zelfbeklag op kosten van de gemeenschap via @vrtderedactie
  • Tijd voor verzet tegen afbraak goederen- en personentransport per trein! "Weer meer files in Antwerpen en Brussel" via @destandaard
  • Hoeveel managers zaten hier tussen? ‘1.130 EU-burgers uitgewezen voor misbruik sociale zekerheid’ via @destandaard
  • Wat #nva hogere lonen aan belasting cadeau doet wordt snel terug gepakt door afschaffen index. Broekzak vestzak in onze zakken

Volg ons

19,42 miljoen Europeanen zonder werk, stijging met 1 miljoen op een jaar

De Europese werkloosheidscijfers werden door Eurostat bekend gemaakt. De cijfers van augustus werden naar boven herzien tot 12,2% om de werkloosheidsgraad van 12,2% in september te minimaliseren. Op een maand tijd kwamen er 60.000 werklozen bij, waardoor het totale aantal op 19,42 miljoen staat. Het gaat hierbij enkel om de landen van de eurozone. Op een jaar tijd, in vergelijking met september vorig jaar, kwamen er 996.000 werklozen bij. Koplopers blijven Griekenland (27,6%) en Spanje (26,6%). De officiële cijfers van jongerenwerkloosheid zijn: 57,3% in Griekenland, 56,5% in Spanje, 43,9% in Cyprus en 40,4% in Italië. Het gaat in de hele eurozone om 3,54 miljoen werkloze jongeren.


Regering richt sociaal bloedbad aan en is er trots op

Op twee jaar tijd heeft de regering onder leiding van Di Rupo het aantal federale ambtenaren met 3,4% verminderd tot 56.666. Dat is een daling met 1.994 ambtenaren. Waar elders het verdwijnen van 2.000 jobs als een sociaal bloedbad wordt omschreven, geldt hier plots dat de forse daling van het aantal personeelsleden van de federale regering "de beste leerling van de klas" maakt. Dat is althans hoe staatssecretaris voor ambtenarenzaken Bogaert en de gevestigde media het voorstellen. De Vlaamse regering heeft in dezelfde periode immers ‘slechts’ 1.320 ambtenaren laten afvloeien. Dat er meer contractuelen dan statutairen aangeworven worden, zou eveneens ‘positief’ zijn. Het afschaffen van het openbaar statuut moet de openbare financiën verlichten, onder meer door lagere pensioenen. Een afbraak van onze levensstandaard en een sociaal bloedbad, dat is wat zij positief vinden.


Forse bezuinigingen op lokaal vlak

Bovenop de besparingen bij de federale en regionale regeringen komen ook nog de lokale bezuinigingsrondes. De Standaard schreef woensdag dat uit een enquête bij 181 Vlaamse gemeenten bleek dat meer dan de helft op personeel bespaart, grotendeels door ‘zachte’ afvloeiingen (dat de afbouw van de dienstverlening niet zo zacht is, wordt er doorgaans niet bij gezegd). Vooral technische diensten en diensten die met vrije tijd te maken hebben, worden getroffen. Groen, sport of bibliotheken, alles moet eraan geloven. De Standaard stelt vast: "De dienstverlening gaat achteruit, maar tegelijkertijd zal de burger er dieper voor in de buidel moeten tasten. Meer dan zeven op de tien gemeenten zeggen de retributies – dat zijn de kosten die een gemeente aanrekent voor bepaalde diensten – te verhogen." Bijna de helft van de gemeenten wil daarnaast belastingen optrekken, het gaat onder meer om belastingen zoals op leegstand of voor huisvuil. Tenslotte wordt minder geïnvesteerd in infrastructuur. Minder diensten voor meer geld, dat is wat de gemeenten in petto hebben.


192.705 euro per jaar

Het hoofd van de Brusselse daklozenorganisatie Samu Social, Pascale Periata, kreeg een jaarloon van maar liefst 192.705 euro. Dat is 100.000 euro minder dan de premier en opvallend veel voor een verantwoordelijke van een relatief kleine organisatie die bovendien instaat voor hulp aan de allerarmsten. Het komt neer op ongeveer 14.000 euro bruto per maand (indien vakantiegeld en eindejaarpremie in het totaal bedrag inbegrepen zijn). Dat Periata bovendien in een woning van het OCMW woont – ze is op zoek naar een ander onderkomen – is eveneens opvallend. Er wordt gezegd dat de directrice van Samu Sociale een normaal huurbedrag betaalde, ongeveer 1200 euro per maand. Periata werd verdedigd door haar partij, de PS. Op een ogenblik dat er tekorten zijn voor de daklozen zijn er blijkbaar geen tekorten voor toplonen voor de vrienden van de partij.


Defeyt (Ecolo) levert vrijwillig in

In een reactie op de affaire rond het loon van Periata kondigde de Naamse OCMW-voorzitter Philippe Defeyt (Ecolo) aan dat hij een vijfde van zijn loon zou inleveren. De man verklaarde dat het om een beslissing gaat waar hij al langer over nadacht en dat het een signaal is. Voor iemand met een nettomaandloon van ongeveer 4.000 euro is het natuurlijk net iets gemakkelijker om 20% in te leveren dan voor wie aan normale lonen leeft. Defeyt gaf zelf aan dat zijn inlevering neerkomt op 1.500 euro bruto of 800 euro netto.


Aalst verhoogt prijs rusthuizen en serviceflats

Het Nieuwsblad schreef woensdag: "Onder leiding van voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) heeft de OCMW-raad gisteren een ingrijpende prijsstijging goedgekeurd van de dagprijzen van Aalsterse OCMW-rusthuizen- en serviceflats. Bij de bewoners heerst er ongerustheid: ze vrezen dat de vraagprijs hoger ligt dan hun pensioen. Na de fikse besparingen bij de sociale organisaties in Aalst, boort de meerderheid binnen de OCMW-raad (bestaande uit N-VA, CD&V en SP.A) er nu ook een prijsstijging binnen de OCMW-rusthuizen door. (…) De prijsstijging zal in fases verlopen. Ter verduidelijking: een alleenstaande die in woonzorgcentrum Mijlbeek verblijft, betaalt nu 1.422 euro per maand. In 2014 komt daar 85 euro per maand bij, en in 2015 zal er in totaal 130 euro per maand bijgekomen zijn, met daarbij nog een indexeringsbedrag. Wie in de oude Hopperank verblijft, betaalt nu 1.341 euro per maand. Indien die naar de nieuwe Hopperank verhuist, betaalt die in 2015 maar liefst 390 euro per maand meer. (…)"


“Into the fire”. Documentaire over de verborgen slachtoffers van de Griekse crisis

Deze documentaire brengt een beeld van enkele van de vele slachtoffers van de Griekse crisis. Er wordt specifiek ingegaan op het lot van vluchtelingen en asielzoekers. Zij leven zonder rechten, in onhoudbare werkomstandigheden en met de constante dreiging van geweld en discriminatie. Een schokkende reportage.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig