LSP-Nieuws. In en om de partij

We brengen op socialisme.be een regelmatige rubriek met nieuws vanuit LSP zelf. Deze rubriek moet een plaats bieden aan korte verslagen van acties, campagne-momenten,… Maar even goed voor aankondigingen van bijeenkomsten of oproepen. Nieuwe leden kunnen hier uitleggen waarom ze onze rangen vervoegd hebben.


Noteer in je agenda

  • woe 6 nov. Leuven. Marxistische vorming: vervreemding en repressie. 20u café Sport (Martelarenplein)
  • woe. 13 nov. Gent. Debatavond: ‘Welke linkse antwoorden op de crisis?’ 19u30 Geuzenhuis. Met Bart Vandersteene, Daniel Piron (ABVV Charleroi), Bleri Lleshi (filosoof), Katrien Neyt (ABVV Oost-Vlaanderen), Stephen Bouquin (Rood), Tom Balthazar (SP.a) en PVDA is gevraagd
  • do 14 nov. Antwerpen. Marxistische discussie: filosofie. 19u30 Agora
  • do 14 nov. Leuven. Marxistische vorming: milieu en groei. 20u café Sport (Martelarenplein)
  • za 16 – ma 18 nov. Klimaattrein naar Warschau
  • ma 18 nov. Antwerpen. Actie tegen schrappen bos- en zeeklassen. 18u30 Grote Markt
  • za. 23 nov. Regionale congressen LSP in Brussel, Vlaams-Brabant en Vlaanderen
  • ma. 25 nov. Gent. Actie van ‘GAS-vrij Gent’ aan de gemeenteraad. 18u, stadhuis
  • ma 25 nov. Leuven. Actie aan gemeenteraad tegen de GAS-boetes. 19u30 Rector De Somerplein (vroegere Fochplein)
  • di 26 nov. Antwerpen. Marxistische discussie: ‘onze kijk op de geschiedenis’. 19u30 Agora
  • do. 28 nov. Leuven. Marxistische vorming: rol van organisatie en partijen in maatschappelijke verandering. 20u café Sport
  • za. 30 nov. Regionaal congres LSP in Antwerpen
  • za. 8 dec. Regionale congressen LSP in Luik en Henegouwen/Namen
  • di. 10 dec. Antwerpen. Marxistische discussie: ‘Marx en de crisis’. 19u30 Agora
  • za. 14 dec. Leuven. Publieke meeting over de Verenigde Staten met Bart Vandersteene. 16u zaal Park Den Bruul (park naast Brouwersstraat)

Betoging tegen GAS

Vorige week hadden we nog geen cijfers van de interventie van LSP-militanten op de betoging tegen de GAS-boetes op 26 oktober. Nu zijn die er wel. Onze krant werd gretig verkocht, er gingen 78 exemplaren van de hand. Jarmo (Antwerpen) was topverkoper met 9 exemplaren. Clément (Mons) en Pietro (Brussel) deden bijna even goed met elk 8 exemplaren. We haalden 224 euro op met voornamelijke badges, Stefanie (Charleroi) haalde 27,1 euro op en Mirre (Gent) 26,39 euro. Met ander materiaal aan de stand erbij kwamen we in totaal aan 344,54 euro strijdfonds.


TegenGAS: ook populair in de wijken

In de week voor de betoging tegen de GAS-boetes trokken drie leden van de afdeling Antwerpen-Noord deur-aan-deur in Borgerhout met de campagne tegen de GAS-boetes. Ze werkten met een steunlijst voor de betoging en vroegen naar politieke en financiële steun. De reacties waren overweldigend, de drie leden verkochten 11 exemplaren van onze krant en haalden ongeveer 50 euro steun op. Enkele mensen gaven aan actief te willen meewerken met de campagne.


LSP op de Dag van het Socialisme

Op zaterdag 2 november ging de Derde dag van het socialisme door, deze keer in Antwerpen. Enkele honderden aanwezigen namen deel aan acht werkgroepen en twee plenaire sessies. LSP was aanwezig met een groep militanten die aan de discussies deelnamen en tevens een stand plaatsten aan de ingang. Daar verkochten we enkele boeken en 16 exemplaren van ons maandblad.


Leuven: vormingsreeks rond het marxisme

De komende weken houdt ALS (Actief Linkse Studenten) een vormingsreeks rond een aantal thema’s die centraal staan in het marxisme. Het kapitalisme biedt ons besparingen zonder einde en GAS-boetes voor wie niet in de pas loopt. Zonder verpinken wordt er gesteld dat de huidige generatie het binnen dit systeem met minder zal moeten stellen dan onze ouders. In Griekenland en Spanje, waar de crisis al heviger toesloeg, zien we wat dat betekent: werkloosheid van meer dan 50% voor de jongeren. In België is dat nog “maar” 23%. Minder middelen voor onderwijs, racisme en nationalisme, afbouw van sociale zekerheid,… Maar ook – langs de andere kant – het internationale verzet met de Occupybeweging, de massabewegingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de arbeidersbeweging die ook in Europa niet zomaar een massale achteruitgang zal aanvaarden. Hoe analyseren marxisten deze fenomenen? Wat is de relevantie van Marx en socialistische ideeën vandaag?

  1. Historisch materialisme: donderdag 31 oktober, om 20u in café Sport (Martelarenplein, Leuven)

    Hoe kijken marxisten naar de geschiedenis? Allemaal toevallige gebeurtenissen of zijn er wetmatigheden in de historische ontwikkeling? Wat is de rol van het individu en van sociale klassen? Komen we met de erger wordende crisis van het kapitalisme op een moment dat de overgang naar socialisme een klasseloze maatschappij mogelijk maakt? Zijn onze democratische rechten binnen het kapitalisme verzekerd? Wat is de rol van revoluties in de geschiedenis?

  2. Vervreemding en repressie: woensdag 6 november, om 20u in café Sport (Martelarenplein)

    Wat bedoelde Marx met vervreemding? Hoe uit vervreemding zich vandaag in de maatschappij? Hoe kunnen we de jongerenrellen van de afgelopen jaren in Londen, Stockholm,… hierin plaatsen? Waarom grijpen kapitalistische regeringen naar repressie zoals de GAS-boetes? Wat zijn de oplossingen voor individuele en collectieve vervreemding?

  3. Milieu en groei: donderdag 14 november, om 20u in café Sport

    Hoe kunnen we de achteruitgang van het milieu binnen dit systeem stoppen? Is socialisme niet eveneens gericht op “productivisme” en groei? Welk verschil zou een democratische planeconomie maken voor onze leefomgeving en milieu?

  4. Rol van organisatie en partijen in maatschappelijke verandering: donderdag 28 november om 20u in café Sport

    In Egypte zagen we een van de grootste massabewegingen uit de geschiedenis, tegen Morsi van de Moslimbroeders, maar waarom zijn massale bewegingen op zich niet voldoende om de maatschappij te veranderen? Hoe moeten we ons organiseren om niet alleen politieke maar ook sociale verandering te bekomen?

  5. Publieke meeting over de Verenigde Staten : zaterdag 14 december om 16u in zaal Park Den Bruul (park naast Brouwersstraat)

    LSP-woordvoerder Bart Vandersteene verbleef enkele weken in de VS om de socialistische verkiezingscampagnes van Socialist Alternative te ondersteunen. Hij brengt verslag uit van het verzet tegen het besparingsbeleid en de strijd voor een socialistisch alternatief in de VS. Afspraak: zaterdag 14 december om 16u in zaal in Park Den Bruul (park naast Brouwersstraat, Leuven)

Om niet alleen te discussiëren, maar theorie aan actie te koppelen, willen we ook een protestactie organiseren tegen de GAS-boetes aan de gemeenteraad van Leuven. Na de succesvolle nationale betoging op zaterdag 26/10 – met meer dan 2000 deelnemers – willen we zien of we lokaal verder een krachtsverhouding kunnen opbouwen tegen de willekeurige en repressieve GAS-boetes.

Afspraak: protestactie aan gemeenteraad van Leuven tegen de GAS-boetes op maandag 25 november, om 19u30 aan het Rector De Somerplein (vroegere Fochplein).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie