Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Socialisme.be op Twitter deze week

  • #NVA wil zes spoorbedrijven: vooral extra managers en waterhoofd, uiteraard minder personeel. Partij van de managers en aandeelhouders
  • Jambon: collaboratie was ‘politiek-technische vergissing’. Enkel technisch dus, niet principieel. via @DeMorgen
  • Was de Dreft voortijdig op? Of is het een zure bijwerking? ‘Antwerps OCMW gaat ‘profiteurs’ ontmaskeren’ via @DeMorgen

Volg ons

Griekenland: gemiddeld 40% armer, 500 rijksten 20% rijker!

Het model van harde besparingen werkt wel degelijk in Griekenland. Dat kunnen de 500 rijkste Grieken na vijf jaar van crisis bevestigen. Zij zagen hun rijkdom immers met 20% toenemen sinds 2008. Voor hen is er geen crisis. Voor de gewone Grieken ziet het er minder goed uit. Zij werden gemiddeld 40% armer sinds 2008. Het bruto beschikbare inkomen daalde met 29,5% tussen het tweede kwartaal van 2008 en het tweede kwartaal van 2013. Samen met de inflatie komt dat op ongeveer 40% neer. Ook de sociale uitkeringen gingen in deze periode met ongeveer 26% achteruit. Op vijf jaar tijd kromp het BBP van Griekenland met samen 25%. Toch blijven EU en IMF optimistisch: volgend jaar komt er voorzichtig herstel. Hoeveel keer hebben ze dat al niet gezegd? Voor de rijken is er effectief herstel, voor de gewone bevolking alleen meer miserie.


Quickie verandert de dingen

Er komt een bindend online referendum in Kortrijk. Dat heeft het gemeentebestuur onder leiding van burgemeester Van Quickenborne beslist. Het onderwerp is het GAS-reglement. Niet dat het gemeentebestuur de afschaffing van het GAS-reglement voorlegt aan de bevolking. Neen, van één maatregel wordt aan de bevolking gevraagd of het al dan niet absurd is. Straks mag in Kortrijk gestemd worden of het gras voortaan op zondag mag afgereden worden. Nu staat daar een G(r)AS-boete op! De boetes voor het strooien van confetti op trouwfeesten of het rondhangen op speelpleinen zonder te spelen, zijn zonder online bevraging afgeschaft.


Vrederechter op rust: goed dat protest tegen GAS toeneemt

Jan Nolf is vrederechter op rust. Naar aanleiding van de geslaagde betoging tegen de GAS-boetes verklaarde hij in De Morgen van afgelopen maandag: "Tweeduizend jongeren is al het dubbele aantal betogers in vergelijking met de anti-GAS-betoging van eind juni. Een goede zaak". In een opiniestuk op Knack.be geeft Nolf drie redenen om de volledige afschaffing van het GAS-stelsel te bepleiten. Zo schrijft hij: "Het GAS-concept is er eentje van de middeleeuwen: elke kleine stadstaat doet koppig zijn eigen ding. Volgens het humeur van de tijdelijke kasteelheer. Overschrijd de slotgracht, en je zit in een andere wereld met andere, wondere regels over sneeuwballen tot averechts bankjezitten." Het volledige lezenswaardige opiniestuk vind je hier.


Vrijwillig ontslag, 348.000 euro premie!

De Standaard schreef dinsdag op haar site: "Filip Anthuenis (Open VLD) vraagt een uittredingsvergoe­ding van 348.000 euro. Het voor­malige Vlaams parlementslid verdient die premie naar eigen zeggen ‘omdat hij geen andere job gaat uitoefenen’. Hij is wel burgemeester in Lokeren. Hoewel hij vrijwillig ontslag nam uit het Vlaams Parlement, vraagt Filip Anthuenis (Open VLD) alsnog een uittredingsvergoeding. Die bedraagt 348.000 euro. Antheunis verdedigt zijn keuze door te verwijzen naar zijn persoonlijke situatie. ‘Ik nam geen ontslag omdat ik een andere job wilde uitoefenen’, luidt zijn uitleg. ‘Ik word geen ceo of rector van een universiteit, in tegenstelling tot de andere bekende gevallen. Ik stopte om mezelf volledig op het burgemeesterschap te storten.’ Als burgemeester van Lokeren, een gemeente met meer dan 40.000 inwoners, verdient Anthue­nis jaarlijks iets meer dan 80.000 euro. Dat blijkt bijna evenveel als zijn parlementaire vergoeding." Als volbloed liberaal wil Antheunis zo weinig mogelijk overheid, tot hij er zelf 348.000 euro van kan krijgen natuurlijk.


Private martelbedrijven

De Tijd schreef dinsdag: "De beveiligingsfirma G4S komt opnieuw in opspraak, deze keer door wanbeheer in een van haar gevangenissen in Zuid-Afrika. Het bedrijf leed eerder al imagoschade door het fiasco bij de Olympische Spelen in Londen. Gedetineerden in de Zuid-Afrikaanse Mangaung-gevangenis werden regelmatig het slachtoffer van elektroschokken, gedwongen injecties met antipsychotische middelen en andere mistoestanden. Dat blijkt uit getuigenissen van ex-cipiers en videobeelden die de BBC verzameld heeft over de door de Britse beveiligingsfirma G4S uitgebate gevangenis. Bewakers zeiden dat de maatregelen nodig waren omdat ze zelf vaak werden aangevallen door gevangenen. Het personeel zou het slachtoffer zijn geworden van verkrachtingen, steekpartijen en gijzeling. ‘We willen dat ze bang voor ons zijn’, zei een ex-bewaker. ‘Want er is te weinig personeel.’"


GAS-waanzin treft BV’s

De Standaard schreef woensdag op haar site: "Muzikant Fred Di Bono, de ex van presentatrice Evi Hanssen, heeft een opmerkelijke GAS-boete in de bus gekregen. Te luide muziek in zijn wagen zou volgens de omschrijving van de feiten ‘de openbare rust hebben verstoord’. Een voet­patrouille van de politie merkte namelijk op dat de muziek ‘duidelijk herkenbaar te horen was vanop 30 meter afstand van het voertuig’. Midden op de dag, in Antwerpen. Di Bono was in alle staten. ‘They are fucking kidding me, right? Vette middenvinger’, schreef hij op zijn facebookpagina." TegenGAS blijft nodig!


Ruige cafépraat volgens N-VA

Een OCMW-raadslid van N-VA in Deinze staat bekend als advocaat van negationisten en neonazi’s in ons land. Piet Noë verdedigt twee van de neonazi’s in het BBET-proces. Dat die extremisten over wapens beschikten, trainingskampen organiseerden en concrete plannen voor aanslagen opmaakten, minimaliseert Noë. Voor deze jongens geen GAS-boete, het ging enkel om wat “ruige cafépraat”.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig