Strijdbare vakbonden nodig! En een echte arbeiderspartij

Politici bekokstoven nieuwe besparingsgolf

Maandenlang had het patronaat een groot offensief voorbereid. Het wou komaf maken met het brugpensioen, ons langer laten werken voor hetzelfde geld, openbare diensten privatiseren en hun belastingen laten dalen. Het had hiervoor alle propagandamiddelen ingezet om het terrein voor te bereiden. Maar wat blijkt op het einde van dit politieke werkjaar? De verschillende regeringen slaagden er niet in om dit volledige programma op te leggen aan de bevolking. Bij de minste dreiging van acties en stakingen krabbelden zowel de overheid als de patroons terug. Het toont de potentiële kracht van de arbeiders om hun belangen te verdedigen. Een potentiële kracht die door het patronaat onschadelijk moet worden gemaakt. Door een stroom van misleidende informatie, chantage en intimidatie, het afkopen van “leiders” van de arbeidersbeweging,…

Bart Vandersteene

Tijdens de zomer en in het najaar mogen we ons aan een nieuw offensief verwachten. De VLD en het Vlaams Belang, de meest brutale verdedigers van de belangen van het patronaat, willen beiden met een economisch congres hun wapens smeden. De voorstellen die bij de VLD ter discussie liggen, liegen er niet om: vermarkting van de zorgsector, daling van de vennootschapsbelasting, afschaffing loopbaanonderbreking, vervangen van het collectief overleg in de bedrijven door individueel overleg en ga zo maar door. Ze willen de vrije markt zoveel mogelijk laten spelen, en dus de volledige maatschappij ten dienste stellen van de winsten van een kleine minderheid. Een kleine minderheid die de rijkdom vergaart op de kap van de meerderheid van de bevolking.

De twee partijen die het nauwst verbonden zijn met de arbeidersbeweging, SP.A en CD&V, lopen mee in die logica en bieden in het beste geval een kleine correctie aan in het marktdenken. Ter gelegenheid van Rerum Novarum haalde ACV-voorzitter Cortebeeck fors uit naar SP.A en CD&V, hierbij uitdrukking gevend aan het groeiend ongenoegen bij de ACV-basis. Beide partijen bezondigen zich volgens de ACV-voorzitter aan populisme en glijden af naar rechts. “SP.A en CD&V verrechtsen. Ze lopen de neoliberalen achterna.”

Deze stelling is niet enkel correct, ze is fundamenteel in de huidige politieke context. De SP.A en CD&V zijn door hun controle die ze uitoefenen over de vakbonden in vele gevallen de beste politieke instrumenten voor het patronaat. De VLD wil zich meer en meer als rechtse zweeppartij postioneren om het “centrum” verder naar rechts te duwen.

Wat we nodig hebben, is een strijdbare vakbond die haar leden een argumentatie aanbiedt en waar nodig de strijd organiseert. Maar meer dan dat. Er is een partij nodig die op het politieke terrein die eisen kracht kan bijzetten. Vanuit de vakbonden moet de discussie gestart worden of men langer steun kan geven aan die kandidaten en partijen die fundamenteel ingaan tegen onze belangen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist