Tegen het systeem dat GAS nodig heeft

Het breed gedragen ongenoegen tegenover de GAS-boetes heeft een reeks gemeenten ertoe aangezet om de strengere regels niet meteen toe te passen of om enkele absurde regels te schrappen. Het stelsel op zich wordt echter niet in vraag gesteld. Wat vandaag aanvaard wordt, maakt het gemakkelijker om morgen wat nu nog absurd lijkt op te leggen. Het volledige GAS-systeem moet van de baan.

LSP-pamflet

Hoe verder na deze betoging?

Het ongenoegen tegenover de GAS-boetes wordt breed gedragen. Bijna dagelijks lezen we in de media nieuwe voorbeelden van absurde GAS-boetes, van het weggooien van een doktersbriefje of een rekeninguittreksel tot het laten loslopen van een hondje in een park. Op de GAS-waanzin staan geen grenzen.

Het zal er op aankomen om dit ongenoegen niet te beperken tot passief afkeuren of tot eenmalig betogen. We moeten ons organiseren en tegelijk een alternatief op het repressiebeleid naar voor brengen. In de komende maanden zullen veel steden en gemeenten debatteren over nieuwe GAS-reglementen. Dat biedt mogelijkheden om acties op te zetten zoals de campagne GAS-vrij Gent dat met raamaffiches en een actie op 25 november pleit voor een stad zonder GAS-boetes.

Stop diegenen die de GAS-kraan openzetten!

Repressie en willekeur zijn steeds meer noodzakelijk voor machthebbers die toezien op het instandhouden van een systeem in crisis met langs de ene kant superwinsten en gouden bonussen voor een kleine toplaag – de 1% rijksten – en langs de andere kant oprukkende werkloosheid, uitzichtloosheid en alle bijhorende problemen van dien. De autoriteit van de machthebbers en hun instellingen is dermate ondermijnd dat een meer brutale vorm van repressie wordt voorbereid. GAS-boetes zijn daar een onderdeel van.

De poging om de GAS-boetes verkocht te krijgen door de strijd tegen overlast als wildplassen en sluikstorten naar voor te schuiven, is hypocriet. Moest het daar effectief om gaan, dan zouden er publieke investeringen zijn in dienstverlening zoals meer en betere afvalophaling, publieke vuilbakken (waar je ook vuilnis in mag gooien), openbare toiletten, jongereninfrastructuur,…

Dat gebeurt niet. Integendeel, alle gemeenten en steden zijn bezig met het doorvoeren van besparingen die bovenop de maatregelen van de andere niveaus komen. Denk maar aan het bestuur van Sint-Niklaas dat de afvalophaling wil privatiseren om kosten te besparen, wat onvermijdelijk op de dienstverlening zal wegen.

Het besparingsbeleid leidt tot een afbraak van openbare diensten, wat bovendien gecombineerd wordt met een privatisering van publieke ruimte en strikte regels om iedereen in de neoliberale pas te laten lopen. Met camera’s en GAS-ambtenaren houdt Big Brother ons in de gaten om ook iedere vorm van protest meteen de kop in te drukken.

Daarvoor worden desnoods ook andere nog brutalere maatregelen boven gehaald, zo werden vorige week nog een 170-tal Afghaanse vluchtelingen opgepakt omdat ze protesteerden tegen het onmenselijke uitwijzingsbeleid.

Tegen de meest kwetsbare lagen, zoals slachtoffers van het asociale asielbeleid, wordt het eerst gewelddadig opgetreden. Als dat kan passeren, volgen ook anderen. Om dat te vermijden, moeten we meteen met allemaal samen protesteren.

Organiseer je!

Om de GAS-waanzin en andere repressie te stoppen, moeten we ingaan tegen het systeem dat nood heeft aan dergelijke maatregelen. De Linkse Socialistische Partij (LSP) staat voor een socialistisch alternatief, een samenleving waarin niet de winsthonger van een kleine elite maar de behoeften van de meerderheid van de bevolking centraal staan.

We organiseren ons op de werkvloer en in de wijken, op uniefs en scholen. LSP-militanten liggen mee aan de basis van de campagne TegenGAS en het initiatief Stop SAC langs Franstalige kant. We willen het verzet tegen de GAS-boetes koppelen aan de strijd voor een sociaal alternatief. Onder scholieren en studenten zijn we ook actief met de ALS (Actief Linkse Studenten en Scholieren). Versterk het verzet tegen het repressieve en asociale systeem, ga mee in verzet en organiseer je!


Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie