TV-reeks. ‘Breaking Bad’

’Breaking Bad’ is een Amerikaanse mini-serie die momenteel op televisie komt. De reeks won Emmy Awards in de VS en werd algemeen aangeprezen door de professionele mediacritici. Sommigen stelden dat het bijna aan Shakespeare doet denken qua verhaallijnen. De reeks vertrekt van een chemieleraar in het middelbaar onderwijs bij wie longkanker wordt vastgesteld waarop de leraar zijn chemotherapie en radiologie wil betalen door illegale drugs te maken in het laboratorium.

Artikel door Bill Mullins

De reeks speelt zich af in Albuquerque in New Mexico en volgt chemieleraar Walter White in zijn nieuwe leven als drugproducent en nadien ook verdeler van de drugs.

Zijn oorspronkelijke idee was om genoeg geld op te halen om zijn medische behandeling te betalen en – in het ergste geval – voldoende geld na te laten zodat zijn familie zonder schulden kan overleven indien hij overlijdt.

In de media wordt dot voorgesteld als een verhaal van iemand die vanuit het begrijpelijke verlangen om voor zijn familie te zorgen geleidelijk ‘inherent slecht’ wordt naarmate hij de drughandel in het zuidwesten van de VS begint te domineren.

De schoonbroer van Walter is toevallig hoofd van de lokale drugbestrijding en beseft lange tijd niet dat Walter nu de grote verantwoordelijke voor de drughandel in zijn gebied is.

De serie toont hoe de ‘oorlog tegen drugs’ op massale schaal wordt verloren. De druggebruikers die aan bod komen, zijn doorgaans (maar niet exclusief) mensen aan de bodem van de samenleving.

Voor Walter White op het toneel verschijnt, vindt de drugproductie vooral plaats in achterkamertjes waar er amper hygiënische regels worden nageleefd. De productie van drugs in de strikte omgeving van een laboratorium zorgt voor een grotere puurheid waardoor het product van Walter White bijzonder populair wordt.

Terwijl de critici vooral aandacht hebben voor de wijze waarop Walter White op zoek gaat naar financiële middelen, wordt niet stil gestaan bij het feit dat er wel een medische behandeling van kanker mogelijk is maar alleen voor wie daar voldoende geld voor heeft. De nieuwe rijkdom van Walter White geeft hem toegang tot de best mogelijke behandelingen, iedere consultatie kost hem 6.000 dollar.

Het resultaat van de behandeling is succesvol, de kanker wordt onder controle gekregen. Je kan je afvragen welke samenleving enkel de extreem rijken toegang biedt tot een behandeling die de dodelijke ziekte minstens onder controle krijgt.

White zit ondertussen volledig in de massaproductie en distributie van drugs. Als nieuwe drugkoning gaat hij mee in het spel van moord en misdaad, waarbij potentiële rivalen maar ook onschuldige omstaanders (waaronder kinderen) uit de weg worden geruimd.

Albuquerque wordt voorgesteld als een stad vol economische en sociale tegenstellingen. Walter White leeft in een aangename middenklassewijk, de meeste van zijn klanten daarentegen leven in krotten. Een aantal episodes gaan in op de verhouding tussen het zuidwesten van de VS en buurland Mexico, waarbij ook op de drugkartels wordt ingegaan.

In het algemeen is de reeks erg kijkenswaardig, zelfs indien de tegenstellingen door de meeste televisiecritici niet opgenomen worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie