Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Socialisme.be op Twitter deze week

  • Cijferdiscussie moet realiteit verbergen: 15 jaar na #Semira vallen er nog steeds doden (niet alleen in #lampedusa)
  • komende zondag: protest tegen #kernwapens in ons land. Slogan van jaren ’80 nog actueel: Weg die bommen, werk verdomme!
  • #destandvandemensheid: nieuw dieptepunt bereikt: ‘Libië vangt vluchtelingen op in dierentuin’ via @demorgen

Volg ons

Afghaanse vluchteling de dood ingestuurd

Een Afghaanse vluchteling die terug gestuurd werd, is in Afghanistan om het leven gekomen. Dat deelden zijn advocaten hier mee. Het maakt duidelijk dat de dodelijke slachtoffers van het repressieve asielbeleid niet alleen in Lampedusa moeten gezocht worden. De autoriteiten maakten er zich vanaf met de stelling dat de man vrijwillig was terug gekeerd. Wat er vrijwillig is aan zo’n terugkeer, is twijfelachtig. Veel vluchtelingen worden onder druk gezet om te tekenen voor een vrijwillige terugkeer. Er wordt hen gezegd dat ze sowieso terug gaan en dat direct tekenen praktischer is, ook voor henzelf. Er wordt niet geaarzeld om de druk op te voeren. De verantwoordelijken voor het terugsturen van Afghanen naar oorlogsgebied kunnen vervolgens de handen in onschuld wassen als er door hun beleid doden vallen. In de 15 jaar die verstreken zijn sinds de dood van Semira Adamu bij haar gedwongen uitwijzing is er voor de vluchtelingen weinig veranderd.


Enorme kinderarmoede in ons land

Op vlak van armoedecijfers leunt Wallonië dicht aan bij het zuiden van Europa. Maandag schreef De Standaard: "Globaal genomen leeft 15,3 procent van de Belgen onder de armoederisicodrempel. Dat betekent dat ze leven van een netto-inkomen van maximum 1.000 euro voor een alleenstaande, of ten hoogste 2.100 euro voor een gezin met twee ouders en twee kinderen. De regionale verschillen zijn wel groot: Vlaanderen zit bij de ‘rijkere’ landen in Europa, terwijl Wallonië het armoedeniveau van Polen, Portugal of Letland bereikt. De armoedegraad in Brussel ligt hoger dan die van de armste Europese landen. (…) Het aandeel in de Waalse bevolking dat met materiële ontberingen te maken heeft ligt dubbel zo hoog als in Vlaanderen. 38 procent van de Walen kan geen onverwachte uitgave van 1.000 euro aan. Tien procent van de Walen kan geen verwarming betalen, zes procent kan zich geen twee gezonde maaltijden per dag veroorloven. Ook de kindarmoede is hoog in Wallonië. In Vlaanderen is 21 procent van de armen een kind, in Wallonië zijn kinderen goed voor 28 procent van de armen. Vooral eenoudergezinnen zijn kwetsbaar: de helft van de eenoudergezinnen belandt in de armoede. Het eerste wat mensen in Wallonië zich ontzeggen zijn vakanties, gevolgd door het vervangen van oud meubilair of het onderhouden van hobby’s."


Slavenarbeid in Europa

Er werken en leven ongeveer 880.000 slaven in Europa. Dat bericht van de Duitse krant Der Spiegel werd onder meer op de voorpagina van De Morgen afgelopen maandag opgenomen. Voor andere media was het slechts een kleiner artikel waard. Een derde van de slaven wordt seksueel misbruikt. De georganiseerde misdaad verdient jaarlijks zowat 25 miljard euro met mensenhandel. Er zijn in Europa alleen 3600 internationale criminele organisaties actief.


Wat denkt extreemrechts van de tragedie in Lampedusa?

Tientallen vluchtelingen die het leven laten in een wanhopige zoektocht naar betere toekomst. Dat is wat we zien gebeuren rond Lampedusa. Voor extreemrechts is medelijden of gewoon medeleven echter geen optie. Dit is wat Filip Dewinter twitterde: "Hoe meer medelijden/sentimentaliteit, hoe meer bootvluchtelingen overtocht zullen proberen. Zwakheid is achillespees asielbeleid!"


Bourgeois (N-VA) over de Rode Duivels…

De N-VA zit verveeld met de opmars van Belgicisme. Die nationalistische retoriek wordt immers ook politiek gebruikt tegen de Vlaamsnationalisten. Doorgaans dient het nationalisme van het establishment om een ander beleid te verdoezelen, bij zowel de regeringsgezinde Belgicisten als de N-VA is dat een neoliberale fond van besparingen. Het succes van de Belgische voetbalploeg is vervelend voor N-VA en VB. Hun pogingen om voor Schotland en nadien Kroatië te supporteren, werden niet gedeeld door hun kiezers. En dus moet er een kleine bocht gemaakt worden. Geert Bourgeois vond het ultieme argument daarvoor: "Er is geen enkele andere ploeg op een WK waarin zoveel Vlamingen meespelen." Hij deed deze uitspraak in de Krant van Westvlaanderen. Voor alle duidelijkheid: dat is geen satirische krant.


Socialistische rappers solidair met Tunesische geëngageerde rappers die vervolgd worden

Enkele leden van onze partij uit verschillende landen sloegen de handen in elkaar om zelf een song te maken in solidariteit met de Tunesische rappers die vervolgd worden. (Lees hier meer over Tunesië).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig