Luiks protest tegen Barroso. Tegen de Europese besparingsmachine: verzet!

Gisteren vond er op initiatief van het Luikse platform tegen het Europese besparingsverdrag een protestactie plaats. Aanleiding was de komst van de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso. Zowat 200 mensen trotseerden de regen om op te roepen tot verzet tegen de Europese Unie die als een besparingsbulldozer alle sociale verworvenheden plat walst.

Verslag door Nicolas Croes, foto’s door Laurenne

De Europese constructie die we vandaag kennen is op een asociaal fundament gebouwd. Het dogma van de concurrentie en het tegen elkaar uitspelen van de werkenden uit verschillende landen moet het idee van solidariteit breken. Dat werd nog duidelijker met het nieuwe Europese besparingsverdrag en het transatlantische vrijhandelsakkoord dat momenteel wordt besproken.

Het Europees besparingsverdrag (meer over dit verdrag) is gericht op het invoeren van een permanente besparingskuur in de eurozone, waarbij lidstaten niet buiten de besparingslijntjes mogen kleuren. Het economische beleid wordt aan banden gelegd met dwangmaatregelen die door de EU kunnen opgelegd worden. De keuze van de kiezers wordt eenvoudig: stem voor wie je wil, zolang ze maar voor hetzelfde neoliberale besparingsbeleid staan.

Het project van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU opent de weg om milieuwetgeving af te bouwen, de voedselveiligheid te beperken of de rechten van werkenden verder af te bouwen in naam van de vrije concurrentie.

We weigeren die logica die erop gericht is om de crisis niet door de verantwoordelijken ervoor te laten betalen, maar door de slachtoffers ervan. Laat ons samen opkomen tegen die neoliberale politiek die 1% van de bevolking rijker maakt op de kap van de rest en die erop gericht is om ons te laten opdraaien voor hun crisis.

Komende maandag wordt al opnieuw actie gevoerd in Luik. Dan wordt om 18u verzameld aan de gemeenteraad om in te gaan tegen de rampzalige gevolgen van het Europese besparingsbeleid op de openbare diensten, de gemeenten, de sociale zekerheid,… Er wordt een burgerinterpellatie op de gemeenteraad voorzien.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie