Internationaal studentenprotest

Duitsland: 20.000 betogers in Berlijn

Gisteren betoogden in Berlijn zo’n 20.000 studenten tegen de besparingspolitiek van het lokale parlement dat gedomineerd wordt door de sociaal-democratische SPD en de PDS. De betoging trok van de Potsdamer Platz naar het lokale parlement. De studenten hadden spandoeken met slogans als: "Berlijn bespaart zich dom".

De acties van de studenten werden gesteund door de vakbonden en zijn gericht tegen de geplande besparingen in de hogescholen en universiteiten in Berlijn. Tegen 2009 zullen de drie grootste universiteiten hun budget zien dalen met 125 miljoen Euro.

Vandaag houden de studenten en professoren openbare lessen op publieke plaatsen in de stad, zoals stations of toeristische trekpleisters als bij de Reichtstag. Zaterdag wordt opnieuw betoogd van de Brandenburger Tor naar het parlement.

Frankrijk: stakingen en betogingen tegen Bologna

In Frankrijk gingen studenten aan verschillende universiteiten deze week in staking tegen de gevolgen van de Bologna-akkoorden en de opdeling van de studies in Bachelor/Master. De Franse studenten voeren actie omdat de maatregelen gepaard gaan met het verhogen van de drempel om te kunnen studeren.

Aan de universiteit Rennes II en Parijs XIII-Villetaneuse waren er stakingen sinds 5 en 13 november. Sindsdien volgden een 15-tal andere universiteiten. De acties spreken zich uit tegen alle besparingen, maar ook tegen iedere vorm van liberalisering van het onderwijs.

Gisteren waren er verschillende betogingen met duizenden studenten die op straat kwamen. In Parijs waren er 6.000 betogers en in Rennes 3.000. Elders waren er betogingen met honderden deelnemers. Minister van onderwijs, Luc Ferry, moest reeds aankondigen dat zijn wetsvoorstel over de "hervorming" van het onderwijs opnieuw zal bediscussieerd worden.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist