Stop het racistische asielbeleid!

Het is niet verrassend dat Barroso op boegeroep werd ontvangen toen hij vorige week in Lampedusa op gezoek ging. De mensen zien ook hoe hypocriet de EU-politici zijn en hoe ze zich beperken tot krokodillentranen om vervolgens hetzelfde asociale beleid gewoon verder te zetten.

Europarlementslid Paul Murphy, gevolgd door video

Het parlement bediscussieerde vorige week de dood van meer dan 200 vluchtelingen voor de kust van Lampedusa. Deze tragedie is waar fort Europa toe leidt. Jammer genoeg zijn deze 200 niet de enige doden en slachtoffers van de Europese oorlog tegen vluchtelingen.

Vier dagen eerder kwamen 13 vluchtelingen om het leven toen ze door mensensmokkelaars in de buurt van de kust van Sicilië overboord werden geduwd. Er waren de afgelopen 20 jaar bijna 20.000 dergelijke doden. Telkens opnieuw volgt een nieuwe gelijkaardige tragedie waarop de Europese leiders ter plekke komen, hun medeleven betuigen en een politiek antwoord beloven.

De Commissie kwam vorige week met het voorstel voor een nieuw toezicht op de grenzen met EUROSUR. Ze beweren dat dit de autoriteiten zou toelaten om vluchtelingen te redden, maar dat klopt niet. Het systeem is een nieuwe stap in de militarisering aan de EU-grenzen. Het project wordt mee uitgewerkt door wapenfabrikanten zoals het Britse BAE. Het systeem komt bovenop het OPARUS-toezicht waar heel wat van dezelfde bedrijven bij betrokken zijn. In dat project wordt zelfs nagegaan of drones in staat zijn om vluchtelingen op te sporen als ze Europa proberen binnen te geraken.

In plaats van deze criminalisering van migranten en de militarisering van onze grenzen, moeten we een einde maken aan het racistische migratiebeleid in Europa. Er is nood aan een alternatief op de miserie van kapitalisme en oorlog die miljoenen mensen hun huizen uitdrijven en ertoe brengen om hun leven te riskeren in een wanhopige poging om een beter leven te vinden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie