Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Socialisme.be op Twitter deze week

  • Als er dan toch twee democratieën in ons land zijn, waarom benadrukt De Wever dan wat er in de ‘andere’ democratie uit de bus moet komen?
  • Belachelijk? Ridicuul? ‘Dehaene een van de minst actieve Europarlementsleden’ via @gva
  • Burgerlijke ongehoorzaamheid: blaffen naar een auto #gasboete = #gaswaanzin. Tijd voor #tegengas via @destandaard
  • De ‘happy hooker’ is een fictie die gecreëerd werd om de massa te sussen – Opinie – De Morgen via @DeMorgen
  • Groen van schaamte? "2651 handtekeningen voor ‘gelijke’ toiletten op Ge… (Gent)" via Het Nieuwsblad

Volg ons

Hongaarse daklozen vogelvrij verklaard

Niet alleen het PS-bestuur van Charleroi pakt bedelaars aan. De rechtse regering in Hongarije doet dat ook en nog doortastender. Wat moet je doen als er geen antwoord is op de toenemende armoede en miserie? De armen zelf aanpakken natuurlijk! Express.be schreef maandag: “De Hongaarse regering heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt daklozen te beboeten die in openbare ruimtes vertoeven of vuilnisbakken doorzoeken. Ze worden ook verbannen uit de toeristische trekpleisters van de hoofdstad Budapest. Zo mogen ze niet langer op die plekken komen die als Werelderfgoed worden beschouwd. Gemeentes hebben groen licht om boetes uit te schrijven, gemeenschapsdienst op te leggen en daklozen die binnen de zes maanden twee keer worden veroordeeld naar de gevangenis te sturen. Daklozen die betrapt worden op het kraken van een pand gaan rechtstreeks de gevangenis in.” Er zijn zowat 30.000 daklozen in Hongarije.


10% bevolking bezit 86% rijkdom

Het aantal miljonairs is wereldwijd toegenomen met twee miljoen mensen. De globale rijkdom neemt toe, maar de ongelijkheid des te sneller. Terwijl twee derden van de volwassenen ter wereld het moeten stellen met 3% van de totale rijkdom, zijn de 10% rijksten goed voor 86% van alle rijkdom. Binnen die toplaag is er ook een grote ongelijkheid. Een beperkte groep van 0,7% van de wereldbevolking heeft 41% van alle rijkdom in handen. In Rusland is 35% van de totale rijkdom in handen van 110 mensen.

Er werd een grafiek van de ongelijke verdeling van rijkdom gemaakt:


Lobby

Tabaksmultinational Philip Morris heeft 1,5 miljoen euro besteed aan lobbywerk om een Europese richtlijn af te zwakken. Er werden 161 mensen ingezet voor deze opdracht. Die brachten op anderhalf jaar tijd voor 1,48 miljoen euro aan onkosten in, vooral voor ontmoetingen en etentjes met Europese parlementsleden. De Litouwse minister van Gezondheid verklaarde dat er de afgelopen 17 maanden 233 ontmoetingen werden georganiseerd door lobbyisten van de tabaksector. Hoe doortastend de tabaklobby tewerk gaat, bleek eerder dit jaar ook in ons land. Tal van jonge parlementsleden trokken op kosten van de tabaksector naar Tommorrowland. Onder hen ook het groene parlementslid Kristof Calvo.

Voor wie een andere stem wil horen, hieronder een video van Paul Murphy in het Europees Parlement.


Faillissementenfonds kreunt onder crisis

De Tijd schreef vorig weekend: “Het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO) betaalt de achterstallige lonen en de opzegvergoedingen van werknemers die door het faillissement van hun werkgever zijn ontslagen. Het fonds komt tussenbeide omdat de werkgever die vergoedingen zelf niet meer kan betalen. De tussenkomst van het FSO is – voor de loontegoeden en de verbrekingsvergoedingen – beperkt tot 25.000 euro bruto per werknemer. Uit cijfers die De Tijd opvroeg, blijkt dat het FSO sinds begin dit jaar al bijna 153 miljoen euro uitkeerde aan loontegoeden en opzegvergoedingen. Dat is bijna 28 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toen keerde het fonds bijna 120 miljoen euro uit. De forse stijging is een gevolg van de toename van het aantal bedrijven dat over kop gaat. Sinds begin dit jaar kwamen door faillissementen al ruim 19.000 jobs op de helling te staan.”


44,9 miljard dollar winst!

Het cijfer van de week: het grootste Amerikaanse oliebedrijf maakte een jaarwinst van 44,9 miljard dollar. Crisis? Voor de gewone werkenden wel, voor de recordwinsten niet. Exxon Mobil maakte in 2012 9% meer winst dan in 2011. Met 44,9 miljard dollar winst komt het bedrijf opnieuw in de buurt van het record dat in 2008 werd gevestigd. Toen was Exxon Mobil goed voor 45,2 miljard dollar winst. In 2012 laat Exxon Mobil Apple achter zich als meest winstgevende Amerikaanse bedrijf, Apple was goed voor 41,7 miljard dollar. Apple ging wel met 61% vooruit. Als er geld gezocht wordt voor begrotingen wordt vreemd genoeg nooit in deze richting gekeken.


GAS-waanzin in Herentals

Een vrouw uit Herentals ging naar de bank, kreeg daar rekeninguittreksels die ze niet wou bijhouden en dus maar in een publieke vuilnisbak gooide. Hiervoor dreigt ze een GAS-boete van 250 euro te krijgen. De rekeninguittreksels zouden “huishoudelijk afval” zijn. De GAS-ambtenaar, bijgenaamd Big Brother, verklaarde doodleuk dat “het gezin uit twee personen bestaat en onregelmatig en weinig afval meegeeft met de gemeentelijke afvalophaling”. Big Brother houdt uw afval in de gaten! De vrouw reageerde terecht en correct: “In wat voor een totalitair regime leven wij?Omdat mijn dochter en ik weinig afval produceren en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk proberen te houden, zijn we sluikstorters? Dit is pure Kafka. Big Brother.” Inderdaad.


Video. Personeel van McDonalds in de VS confronteert de directie

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig