Brandweer. Strijd loont, waakzaamheid blijft geboden

Maandag voerden enkele honderden brandweermannen, uit korpsen over het hele land, actie aan de ambtswoning van premier Di Rupo. Ze eisten dat de regering een heel aantal maatregelen, die al langer beloofd werden zonder dat er ooit budget voor werd voorzien, nu eindelijk in de begroting zou zetten.

Tim

De brandweermannen eisten een onderhoud met premier Di Rupo en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, en weigerden minister van Binnenlandse zaken Joël Milquet te ontmoeten, nochtans de minister die bevoegd is over de brandweer. De brandweerlui hopen zo hun standpunten aan de hele regering kenbaar te kunnen maken, ze hebben immers geen vertrouwen meer in hun voogdijminister, die al herhaaldelijk naliet gemaakte afspraken na te komen.

Het eisenpakket van de brandweermannen is divers, en geeft een goed zicht op de moeilijke situatie waarin veel brandweerkorpsen vandaag moeten werken. Zo is er de eis rond het professionaliseren van de “vrijwillige” brandweermannen: vandaag heeft een meerderheid van de brandweermannen geen vast statuut, maar worden ze enkel opgeroepen, en betaald, wanneer een noodsituatie uitbreekt. Nochtans doen vrijwilligers hetzelfde werk als hun “vaste” collega’s, en moeten ze tijdens wachtdiensten voortdurend beschikbaar zijn, waardoor de combinatie met een andere job of gezinsleven vaak moeilijk is. Vergelijk het met een winkeleigenaar zijn personeel enkel zou betalen voor de tijd dat er klanten in de winkel staan, en de andere uren gewoon zou aftrekken van het loon… De brandweer eist dan ook terecht dat de vrijwilligers erkend worden als volwaardige brandweermannen.

Ook klagen de brandweermannen de gebrekkige financiering van hun korpsen aan. Dit vertaalt zich in te weinig manschappen voor een goede en veilige dienstverlening en een gebrek aan materiaal. Aan het piket vertelden brandweermannen uit Luik en Limburg dat zij soms moeten gaan schooien bij de beter uitgeruste korpsen uit Brussel naar oude handschoenen en beschermkledij, omdat hun eigen korps niet het budget heeft om degelijk materiaal aan te kopen.

Omdat de regering hen niet wilde ontvangen, bleef een groot deel van de brandweer tot maandagnacht 23u piket staan aan de Wetstraat. Pas nadat de regering een pak maatregelen beloofde om tegemoet te komen aan de eisen, werd de blokkade opgebroken. Maar niet zonder waarschuwing: als de regering haar beloftes niet nakomt, gaan de brandweerlui opnieuw in actie!

>>> Foto’s van Collectif Krasnyi

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie