Sri Lanka. Regering moet verkiezingen houden in noorden, maar wil oppositie kop indrukken

Op 1 augustus opende het Sri Lankese leger het vuur op vreedzame betogers die protesteerden tegen de vergiftiging van water in Waliweriya, 20 mijl ten noorden van de hoofdstad Colombo. Drie betogers kwamen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De hele regio werd hermetisch afgesloten door leger en politie. De United Socialist Party protesteerde met een affichecampagne in Colombo. Het regime van president Rajapakse wil ieder verzet de kop indrukken, zeker nu er verkiezingen zijn in het noorden van het land in de gebieden van de theeplantages.

Artikel door de United Socialist Party

Het regime van Mahinda Rajapakse is onder toezicht van het IMF en de Wereldbank vastberaden om de levensstandaard van de werkende bevolking en de armen verder naar beneden te trekken en hun lijden te verzwaren. Mensen worden geconfronteerd met steeds hogere prijzen voor elektriciteit, brandstof, transport, melk en andere essentiële goederen. Tegelijk worden shows en festiviteiten opgezet om Rajapakse en zijn medestanders te entertainen.

De corruptie en de verspilling onder ministers en de instellingen die onder hen staan, zijn de afgelopen periode fors toegenomen. Het hele land wordt aan een volledige militarisering onderworpen om iedere vorm van protest te stoppen als mensen het aandurven om in te gaan tegen de onderdrukking en onrechtvaardigheden. Dat blijkt nogmaals uit de doden bij de gebeurtenissen in Rathupaswala, Waliweriya.

Er werden intussen verkiezingen uitgeroepen voor 21 september. Het gaat om verkiezingen in het centrum van het land (in de gebieden rond de theeplantages) en in de noordelijke provincies. De regering zal haar nederlaag bij die verkiezingen niet erkennen en doet er alles aan om te winnen. De United Socialist Party aanvaardt dit niet en heeft in verschillende districten kandidaten om de mobilisatie en het verzet tegen het moorddadige regime te versterken.

Het is een overwinning voor de democratische krachten dat de regering deze verkiezingen voor de Noordelijke Provincieraad houdt nadat er vier jaar lang uitstel was na het einde van de oorlog tussen de regering en de Tamil Tijgers. Het recht van de Tamils in het noorden om hun eigen provincieraad te verkiezen, net zoals de bevolking van de acht andere provincies dat kan, werd de afgelopen jaar steeds ontzegd door het racistische regime. Er werd geprobeerd om een provinciale raad aan te stellen zonder verkiezingen. Maar nu moesten Rajapakse en zijn racistische Singalees-Boedhistische kliek toch een stap achteruit zetten en verkiezingen toelaten. Dat is op zich een stap vooruit voor de Tamil bevolking.

De United Socialist Party komt op in de districten van Jaffna en Vavuniya in de noordelijke provincie en voor de lokale verkiezingen in het district Nuwera Eliya in de centrale provincie. We doen dat vooral om een socialistisch alternatief uit te bouwen onder de arbeidersklasse. We willen tegen de racistische en neoliberale dictatuur van Rajapakse ingaan en komen op voor een socialistisch programma dat regelrecht ingaat tegen het kapitalisme. Dat is de enige manier om een einde te maken aan de nationale onderdrukking van de Tamil bevolking op basis van het aanvaarden van het recht op zelfbeschikking.

De Tamil National Alliance [een coalitie van burgerlijke Tamil-politici] denkt de nationale kwestie te kunnen oplossen door de hulp van de Indische burgerij in te roepen. Dat is een mythe en het zal de Tamil bevolking eens te meer extra miserie opleveren. De kapitalistische Indische regering wil vooral haar regionale hegemonie behouden. Daartoe wil het de regering van Rajapakse in het zadel houden, dat bleek al duidelijk in de eindfase van de burgeroorlog.

In de berggebieden heeft Thondeman van de Ceylon Workers’ Council de arbeiders van de theeplantages verraden [deze Tamils zijn vooral afkomstig van de laagste kasten in het Indische Tamil Nadu, een deel van het Tamil-establishment in het noorden kijkt op hen neer]. Hij heeft regeringspostjes opgenomen onder Rajapakse en hij bedriegt de thee-arbeiders door hen aan de regering te verbinden met de illusie dat ze op die manier steun vanuit India kunnen verwachten.

De arbeidersbeweging moet zelf het initiatief nemen en opkomen voor een regering van arbeiders en boeren op basis van een socialistisch programma dat ingaat tegen alle kapitalistische krachten, zowel tegen de heersende UPFA [United People’s Freedom Alliance, een alliantie met op dit ogenblik naast de SLFP ook onder meer de JVP, Communistische Partij, LSSP en anderen] als tegen de burgerlijke oppositie van de United National Party. Enkel de USP komt op met een socialistisch perspectief en een antikapitalistisch programma. We roepen alle onderdrukten in de Singalese, Tamil en moslimgemeenschappen op om de campagne van de United Socialist Party te ondersteunen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie