Seattle. Kshama Sawant opgepakt bij protest tegen uithuiszetting

Momenteel wordt campagne gevoerd voor de gemeenteraadsverkiezingen in tal van Amerikaanse steden. Socialist Alternative heeft daarbij drie kandidaten. Een van hen is Kshama Sawant in Seattle. Haar campagne kreeg de steun van verschillende vakbondsafdelingen. Gisteren werd Kshama opgepakt toen ze samen met tientallen anderen protesteerde tegen een uithuiszetting.

Bouwvakker Jeremy Griffin probeerde maandenlang te onderhandelen met Wells Fargo om tot een nieuwe regeling van afbetaling van zijn hypotheek te komen. Hij deed er alles aan om mee te werken met de bank om zijn huis te kunnen behouden, hij was er al acht jaar eigenaar van en schreef onder meer een cheque uit om zes maanden op voorhand te betalen. Wells Fargo weigerde te onderhandelen. Het bedrijf denkt meer winsten te kunnen maken door het huis te verkopen aan een nieuwe eigenaar.

De bank stuurde deurwaarders om de huidige bewoners uit hun huis te zetten. Dat botste op protest van de campagne ‘Stand Against Foreclosures and Evictions’ (SAFE). Tientallen mensen, waaronder Kshama Sawant, kwamen voor het huis van Griffin bijeen om zich vreedzaam te verzetten tegen de uithuiszetting. Daarbij werden vier activisten opgepakt: Kshama Sawant, Occupy-activist Dorli Rainey, SAFE-voortrekker Josh Farris en Lauren Tozzi van de campagne voor Sawant.

De opgepakte activisten werden al gauw vrijgelaten. Hun arrestatie had een duidelijk doel: de uithuiszetting desnoods manu militari mogelijk maken. Dat is wat er effectief gebeurde in dit geval.

Sinds het begin van de crisis hebben meer dan 16.500 gezinnen in Seattle hun huis verloren. Een derde van alle huiseigenaars kent het probleem dat ze momenteel nog meer moeten afbetalen dan wat hun huis op de markt waard is. Sawant komt bij de verkiezingen op tegen het zittende raadslid Richard Conlin. Die heeft net als de andere lokale politici niets ondernomen tegen de crisis van onbetaalbare hypotheken en uithuiszettingen.

Kshama Sawant deed een oproep aan “iedereen die denkt dat werkende mensen niet uit hun huis moeten gezet worden omwille van de winsten van de banken om de groeiende strijd tegen uithuiszettingen te vervoegen.”

Socialist Alternative en de campagne van Kshama Sawant steunen de eis van een moratorium op uithuiszettingen en we voeren actief campagne voor een controle op de leningen en voor betaalbare huisvesting voor iedereen.

Lees ook:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie