Schotland: New Labour gaat achteruit

De achteruitgang van New Labour bij de Britse parlementsverkiezingen, kwam ook tot uiting in Schotland waar de partij heel wat stemmen en 5 zetels verloor. Vooral de Liberal Democrats konden daarvan profiteren. Hun stemmenaantal ging met 6% vooruit waardoor de partij in heel wat districten tweede werd. De Scottish Socialist Party (SSP) verloor en ging van 3,1% naar 1,9%.

Philip Stott, International Socialists, Dundee

Het was opvallend dat de anti-oorlogsstemmen vooral naar de liberalen gingen en niet naar de SNP (Schotse nationalisten) die slechts de derde partij werden en 2,5% verloren tot 18%. De SNP behaalde toch zes zetels en versloeg New Labour in Dundee East en Western Isles. Toch was het een zwak resultaat voor de SNP dat had gehoopt op een grotere impact onder de nieuw verkozen partijleider Alex Salmond.

De Scottish Socialist Party, waarbinnen het CWI in Schotland actief is, kwam op in 58 van de 59 districten. Nationaal behaalde de partij 42.000 stemmen (1,9%), in vergelijking met de 72.000 stemmen (3,1%) in 2001. De SSP verloor zowat 40% van haar stemmen op nationaal vlak.

In Glasgow heeft de SSP twee verkozenen in het Schotse parlement, maar ging de partij achteruit van 6,8% in 2001 tot 4%. Vier jaar geleden haalde de SSP in 9 van de 10 districten in Glasgow meer dan 5%, nu was dit slechts het geval in 1 van de 7 districten. In Glasgow haalden de Groenen betere resultaten dan de SSP in de vier districten waar de Groenen opkwamen. Ronnie Stevenson, een lid van het CWI, behaalde 1.303 stemmen (3,4%) in Glasgow South. Dit is het 8ste beste resultaat voor de SSP in Schotland. In Edingburgh, waar SSP-voorzitter Colin Fow Schots parlementslid is, ging het SSP-resultaat achteruit tot 1,48%. De Groenen haalden er veel anti-establishmentstemmen binnen en haalden in de volledige stad 4,88%.

Er waren 6 leden van het CWI kandidaat voor de SSP. In Dundee haalde de SSP ruim 2%. Jim McFarlane haalde in Dundee West 994 stemmen (2,7%) en Harvey Duke 538 stemmen (1,4%) in Dundee East. Het resultaat van Jim was het 12de beste van de SSP.

Nationaal haalde de SSP meer dan 5% in twee districten. Voor de SSP, een partij met een nationaal profiel en 6 verkozenen in het Schotse parlement, is dit een stap achteruit. Dit was de eerste verkiezing sinds de gebeurtenissen rond het ontslag van Tommy Sheridan als partijvoorzitter in november vorig jaar.

Ongetwijfeld was dat een belangrijk element in de achteruitgang voor de SSP, samen een een vooruitgang van de Liberal Democrats en beperkter van de Groenen als een poging om New Labour af te straffen. Ondanks de meningsverschillen met Sheridan, heeft het CWI altijd gesteld dat hij een enorme autoriteit heeft onder de Schotse arbeiders. We stelden dat de houding van de SSP-leiding die in de praktijk Sheridan tot ontslag dwong, de partij zou schaden. Het kan ook betekenen dat een aantal arbeiders en jongeren de mogelijkheden van de SSP in vraag gaan stellen.

Ondanks deze achteruitgang meent het CWI dat de SSP zich kan herstellen en opnieuw kan vooruitgaan. Er zijn enorme kansen voor de SSP om haar profiel te versterken bij de protestacties tegen de G8-top in juli. De nieuwe Labour-regering zal een aantal aanvallen inzetten op de arbeidersklasse. In het verzet daartegen kan de SSP haar steun terug opbouwen. Dit legt een grote verantwoordelijkheid bij de SSP-leiding om lessen te trekken uit de fouten van de voorbije periode. Het vereist bovendien dat de SSP naar buiten treedt naar de arbeiders en jongeren met een strijdbaar programma om New Labour te bestrijden met een duidelijk internationaal socialistisch alternatief op het kapitalisme.

Resultaten van CWI-leden:

Ronnie Stevenson Glasgow South 1,303 (3.39%)

Jim McFarlane Dundee West 994 (2.69%)

Alan Manley, Angus 556 (1.46%)

Harvey Duke, Dundee East 538 (1.37%)

Gary Clark, Edinburgh West 510 (1.13%)

Philip Stott Perth and North Perthshire 509 (1.11%

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist