Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Koopjes in Brussel

Ook in Brussel slaat de GAS-waanzin toe. Een Leuvense vrouw die in de Nieuwstraat op zoek ging naar de beste koopjes heeft alvast prijs. De vrouw at enkele kersen als verfrissing. Een gezonde snack moet kunnen, dacht ze wellicht. Ze gooide een kersenpitje op de grond. “Dat vergaat toch”, dacht ze. Maar dat was buiten de politie gerekend. Er was een controle bezig door aspirant-agenten die overlast moesten bestrijden. De vrouw kreeg prompt een GAS-boete.


Egyptische jongen zegt waar het op staat

Op het internet circuleert een filmpje van een 12-jarige jongen die werd geïnterviewd over de situatie in Egypte en daarbij rake opmerkingen maakt. De sociale eisen van de revolutie zijn nog niet ingewilligd, zegt hij. De gevestigde orde probeert het laken steeds opnieuw naar zich toe te trekken en gebruikt/misbruikt daarbij onder meer religie (in het geval van de Moslimbroeders). Tegelijk maakt het filmpje duidelijk dat een revolutionair proces zoals in Egypte een grote impact heeft op het bewustzijn van een volledige generatie.


40% Spaanse belastingbetalers verdient minder dan 1.000 euro per maand

Express.be schreef op 5 juli: "7,5 miljoen Spanjaarden of zo’n 40% van de totale beroepsbevolking verdienden in 2011 minder dan 1.000 euro per maand, blijkt uit een onderzoek naar de belastingaangiftes, waarover de krant El Confidencial bericht. Dat zijn er 400.000 meer dan in 2008, toen de financiële crisis losbrak. De krant verwijst tevens naar de meest recente peiling van het INE inzake de loonverdeling. Daaruit blijkt dat het gemiddelde loon in 2010 bijna 23.000 euro bedroeg terwijl de mediaan net boven de 19.000 euro lag. Uit de belastingaangiftes voor 2011 blijkt dat twee op elke drie belastingbetalers minder verdienen dan het gemiddelde loon. (…) In april berichtte de regionale krant La Opinion over honger op de Canarische Eilanden, waar een steeds groter aantal Spaanse families moeite heeft om zijn kinderen eten te geven. Volgens de krant El Pais leven ook 6% van de Andaloesische kinderen in ‘extreme armoede’. In sommige regio’s is beslist om ook tijdens de schoolvakanties kinderen driemaal daags van maaltijden te blijven voorzien."


Voedselbonnen in de VS

In de VS is een groeiend aandeel van de bevolking afhankelijk van voedselbonnen om rond te komen. In het land van de ‘American Dream’ leeft een steeds groter deel van de bevolking in helse omstandigheden. Maar liefst 47,5 miljoen Amerikanen – één op de zes! – krijgt voedselbonnen. Er is een stijging met 2,8% tegenover vorig jaar. Die stijging vindt plaats op een ogenblik dat er sprake is van enig economisch herstel. Wat zal dat geven indien het herstel opnieuw begint te stokken?


156 miljard euro voor WK voetbal

Terwijl miljarden mensen dagelijks een steeds hardere overlevingsstrijd voeren, zijn er langs de andere kant van de sociale kloof wel voldoende middelen. Voor het WK voetbal in Quatar houden de lokale sjeiks maar liefst 156 miljard euro ter beschikking. Dit geld zou dienen voor nieuwe stadions en infrastructuur. Er wordt 20 miljard dollar gebruikt voor de bouw van nieuwe hotels. Omdat het klimaat in Quatar niet aangepast is om in de zomer actief aan sport te doen, wordt overwogen om het WK naar de winter te verplaatsen. Of hoe de dictatuur van het kapitaal alles kan bepalen en bijzonder veel middelen besteedt aan prestigeprojecten in plaats van aan sociaal nuttige doelen.


Hoge minimumlonen beperking voor werkgelegenheid?

Er zal altijd wel een argument gevonden worden om lonen en uitkeringen naar beneden te halen. Als de lonen erg laag zijn, wordt gezegd dat de uitkeringen naar beneden moeten omdat de ‘motivatie’ om te werken anders te klein is. Als de lonen iets hoger zijn, wordt plots gesteld dat de inkomenskloof te groot is en dat de hogere minimumlonen een hinderpaal voor werkgelegenheid vormen. Niet dat de minimumlonen zo riant zijn. Het gaat van 7 euro per uur voor arbeiders in de welzijnssector tot 18,5 euro voor arbeiders in de petroleumsector, maar doorgaans ligt het tussen 10 en 12 euro per uur. Het feit dat de lageloonsector bij ons nog niet zo ver staat als pakweg in Duitsland leidt er volgens de Hoge Raad voor werkgelegenheid toe dat er een sociale kloof is tussen de ‘insiders’ op de arbeidersmarkt en de ‘outsiders’. Zo kan er altijd wel een argument gevonden worden voor sociale afbraak. Een drastische verhoging van de uitkeringen en een verhoging van de minimumlonen is een optie die in studies doorgaans niet aan bod komt. Stel je voor, de levensstandaard van de bevolking optrekken ten koste van de winsten.


Rijkste Fransen 25% rijker op een jaar tijd!

Het is niet voor iedereen crisis. Dat blijkt uit volgend bericht dat in De Tijd verscheen: "De rijkste 500 Fransen zagen hun gemeenschappelijk fortuin het voorbije jaar groeien met maar liefst 25 procent. In tien jaar tijd verviervoudigde hun kapitaal. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Franse zakenmagazine Challenges. Samen bezitten de rijkste 500 Fransen nu 330 miljard euro of 16 procent van het bruto binnenlands product. Dat komt erop neer dat een tiende van de rijkdom in het land in handen is van één honderdduizendste van de bevolking. Het valt op dat zich bij de top 500 nog eens een elite aftekent van superrijken. De top tien beschikt samen immers over 135 miljard euro of 40 procent van het totale bezit van de top 500. Die topgroep zag bovendien haar kapitaal het voorbije jaar nog aangroeien met 30 miljard euro. Helemaal bovenaan staat nog steeds Bernard Arnault, de CEO van de luxegroep LVHM. Hij bezit een fortuin van 24,3 miljard. Op de tweede plaats prijkt l’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Zij heeft 23,2 miljard achter haar naam staan. Van de rijkste 500 Fransen wonen er ongeveer 100 niet in Frankrijk. Hun favoriete verblijfplaatsen zijn Londen, Genève en Brussel. De nummer één, Bernard Arnault, speelde zelfs even met het idee om Belg te worden, maar trok die aanvraag weer in."


Ook bij economisch herstel zou werkloosheid niet afnemen

Afgelopen woensdag pakte De Morgen op haar voorpagina uit met het nieuws dat de werkloosheid onder jongeren “onbeheersbaar” wordt. De duizelingwekkende werkloosheidscijfers onder jongeren in Zuid-Europa (60% in Griekenland, 55% in Spanje, 40% in Portugal en Italië) zullen bovendien ook in de komende periode aanhouden. Zelfs indien er economisch herstel komt, zou de werkloosheid toch nog blijven toenemen. ING-econoom Carsten Brzeski waarschuwt: “De situatie dreigt te ontploffen”. En nog: “Er dreigt een generatie verloren te gaan. Als de jeugd zich tegen Europa keert, volgt er grote chaos.” Twee keer raden wie vervolgens voor die chaos verantwoordelijk zal geacht worden: het systeem dat jongeren een toekomst ontzegt of de jongeren zelf… Wie het juiste antwoord op die vraag kent, mag alvast rekenen op een gepeperde GAS-boete.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig