Noord-Ierland: grotere steun voor Socialist Party bij lokale verkiezingen

"Ik heb nog nooit gestemd, maar nu wil ik mijn steun aanbieden". Dat was de reactie van een vrouw van middelbare leeftijd toen ze een pamflet kreeg waarin opgeroepen werd om te stemmen voor Paul Dale van de Socialist Party in Enniskillen. Het toont de impact aan van de campagne van de Socialist Party in deze stad en dit op een korte tijd van twee maanden waarin de Socialist Party campagne gevoerd heeft.

De beslissing om in Enniskillen op te komen kwam er slechts twee maanden geleden, toen het zittende onafhankelijke socialistische raadslid, Davy Keyttles, aankondigde om niet meer op te komen. Keyttles riep op om te stemmen voor Paul en voerde ook actief campagne voor onze kandidaat.

Tijdens de campagne gingen we deur-aan-deur in alle straten van Enniskillen en ook in de dorpen Tempo en Lisbellaw. We hebben er duizenden pamfletten verspreid bij onze campagnes en onze stands in de winkelstraten.

We behaalden 406 stemmen, zo’n 5%, wat een goed resultaat is voor een kandidaat die voor het eerst opkomt. Met 150 stemmen meer, was een zetel mogelijk geweest. Het resultaat is alleszins een goede basis om op verder te bouwen.

Het belangrijkste thema in Enniskillen was de waterbelasting. Er was een grote steun voor een campagne van niet-betaling zoals naar voor gebracht werd door onze activisten.

De waterbelasting die de regering wil invoeren, vormde ook een belangrijk thema in andere districten. We besloten om op te komen in Cookstown, Mid-Ulster, nadat ook daar een lokaal comité was opgezet waarmee succesvol campagne gevoerd werd in de stad. Onze kandidaat, Harry Hutchinson, behaalde 84 stemmen (1,8%).

Het was moeilijk om mensen te overtuigen om te stemmen voor een kandidaat die niet van de grote partijen kwam, aangezien niet geloofd werd dat we zouden kunnen winnen. We zagen echter dat bij de transfer van de tweede en derde voorkeurstemmen het resultaat van Harry sterk steeg tot 387.

In Belfast gingen we deur-aan-deur gedurende iedere avond de voorbije drie weken. We gingen rond in de belangrijkste arbeidersbuurten, zowel protestantse als katholieke buurten, in Laganbank en Pottinger en kregen daarbij goede reacties.

Daarbij viel het op dat er een afkeer was van de traditionele politici. Ook al werd voor hen gestemd, toch was er een vijandigheid tegenover de traditionele partijen, wat ook tot uiting kwam in de lage opkomst. We konden een aantal mensen overtuigen om toch te stemmen en voor een alternatief te stemmen. We behaalden respectievelijk 163 en 175 stemmen. Bij de laatste verkiezingen voor het regionale parlement haalden onze kandidaten, Jim Barbour en Tommy Black, gelijkaardige resultaten in een groter kiesdistrict in Zuid- en Oost-Belfast. Ons percentage verdriedubbelde, ook al blijven het bescheiden resultaten.

De vooruitgang kwam er door de steun die we krijgen voor onze campagnes. We verkochten in Belfast zo’n 300 nummers van ons verkiezingsblad ‘The Socialist’ bij de deur-aan-deur en nog eens 1.000 bij stands op straat. We overtuigden ook een aantal jongeren om actief te worden bij Socialist Youth als gevolg van de verkiezingscampagne in Enniskillen. In Belfast gaven een 20-tal mensen aan geïnteresseerd te zijn in lidmaatschap van de Socialist Party.

De resultaten van de Socialist Party bij de gemeenteraadsverkiezingen waren:

Paul Dale – Enniskillen Town 406

Jim Barbour – Belfast Laganbank 175

Tommy Black – Belfast Pottinger 163

Harry Hutchinson – Cookstown Central 84

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist