Protestactie tegen uitblijven eenheidsstatuut

Gisteren voerden militanten van de bediendenbonden actie in Brussel tegen het uitblijven van een eenheidsstatuut. Er was een bijeenkomst op het Spanjeplein met getuigenissen van militanten. Er was enige frustratie dat we op een afgelegen plaats vast zaten. Veel militanten vroegen zich af wat ze daar konden doen. Velen dachten dat we naar het VBO zouden trekken, maar dat werd ons verhinderd door een indrukwekkende politieaanwezigheid.

Verslag en foto’s door een BBTK-lid

Voorbij de agenten geraken, zat er niet in. Een moedige syndicalist die dat even wilde uittesten, werd snel op de grond gegooid. Een aantal vertegenwoordigers van de bonden had een onderhoud met het VBO, maar toen ze terugkwamen kregen we niet eens een verslag van die bijeenkomst. Er werd ons enkel gezegd dat de actie gedaan was en dat er in september nieuwe acties komen.

We trokken dan met een groepje naar de actievoerders die aan de Kunstberg wilden kamperen tot 8 juli (de deadline voor het stopzetten van de discriminatie tussen arbeiders en bedienden). De actievoerders daar krijgen enige steun van syndicale verantwoordelijken, maar sommige verantwoordelijken houden de boot af omdat het initiatief van de militanten zelf uitgaat.

De actievoerders werden door de vakbondsverantwoordelijken overtuigd om hun tenten op te bergen om iets verder actie te voeren. Maar eens de tenten ingepakt waren, vertrok iedereen. De commissaris had het over de mogelijkheid van GAS-boetes indien dit niet gebeurde. Ik vroeg hem nog of dat het doel was van de GAS-boetes. De commissaris glimlachte even, de regelgeving was hier niet op gericht maar het kan intussen toch maar toegepast worden.

We vertrokken met een klein groepje naar het Rouppeplein. We moesten daarbij voorbij de kantoren van de PS passeren. De agenten volgden ons op afstand, maar toen we bijna aan het PS-gebouw waren, sloeg de paniek toe. Er werd in allerijl een versperring opgezet zodat we niet langs het PS-gebouw konden wandelen. Blijkbaar was dit omdat er maandag bij de syndicale actie tegen het Europese besparingsverdrag enkele eieren naar het PS-kantoor werden gegooid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie