Nederland: duizenden betogers tegen bezoek van Bush

Ondanks het regenachtige weer verzamelden enkele duizenden demonstranten zich op zaterdag 7 mei op het Museumplein in Amsterdam om hun afkeer uit te spreken van de Amerikaanse president Bush en zijn wereldorde. Vele jongeren, migranten, linkse politieke activisten en zelfs enkele Australiërs en Amerikanen kwamen bijeen om te luisteren naar speeches over de martelingen in de Abu Ghraib-gevangenis, de mensenrechtenschendingen in Guantanamo Bay, over de plundering van Irak en natuurlijk over zogenaamde oorlog tegen terrorisme die alleen maar leidt tot criminalisering van moslims en toenemend racisme.

Ron Blom, Offensief Utrecht

Bush was uitgenodigd door de regering Balkende II om op 7 en 8 mei een bezoek te brengen aan Nederland. De aanleiding vormde het feit dat ons land zestig jaar geleden bevrijd werd van de Duitse nazi-overheersing. Bush landde op 7 mei op vliegveld Maastricht, waar in de nabijheid ook al een manifestatie van anti-oorlogsactivisten plaats vond. Hij zal hier een bezoek brengen aan de begraafplaats van Amerikaanse soldaten in Margraten die gedood werden in de Tweede Wereldoorlog.

Ondertussen sneuvelen er nog elke dag Amerikaanse militairen (inmiddels is het aantal van 1.500 al overschreden) in Irak. De bezetting van Irak, waaraan ook Nederlandse troepen deelnemen heeft al het leven gekost aan meer dan 100.000 Iraakse burgerslachtoffers. En nog is het einde niet in zicht. Ook in Afghanistan blijven buitenlandse troepen, waaronder Nederlanders, aanwezig.

Net als grote delen van de Nederlandse bevolking wilden de betogers hun onvrede laten horen over de oorlogspolitiek van de Amerikaanse president. In een bonte en aanzwellende stoet trokken zij door de straten van Amsterdam luidkeels hun afkeer tonend van oorlogspresident Bush.

Offensief, de Nederlandse sectie van het Comité voor een Arbeidersinternationale (CWI), maakte deel uit van het organiserend comité voor de demonstratie. Wij waren aanwezig met een spandoek dat een duidelijk verband legde tussen oorlog en kapitalisme, een informatietafel en vele verkopers van ons blad. We hebben een viertal mensen gesproken dat geïnteresseerd is in verder discussies met ons. We verkochten 79 kranten (doelstelling 60) en haalden voor ongeveer 28 euro (doelstelling 30 euro) aan strijdfonds gelden op. Met dat laatste ondersteunen we het CWI en indirect onze zusterorganisaties in landen als Pakistan, Brazilië en Nigeria. Al met al kunnen we tevreden zijn met de publiciteit rond de demonstratie en zullen we onze verdere bijdrage leveren aan de opbouw van een brede, strijdbare en democratische anti-oorlogsbeweging.

Foto’s van Offensief-lid Aldo Schelvis:

Fotoverslag

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie