Elsene. Protestactie en interpellatie tegen lokale besparingen

Afgelopen donderdag vond de derde lokale protestactie tegen het besparingsplan in Elsene plaats. De meerderheid van PS en MR in die gemeente wil het botte besparingsmes boven halen. In februari begon Gauches Communes het verzet hiertegen te organiseren. Nu waren we al met een 50-tal betogers. De besparingen raken immers meer bekend, net zoals de campagne ertegen.

Verslag en foto’s van Gauches Communes. Lees ook: Voor een actieplan in de lokale sector!

Woensdag 24 april : interpellatie op gemeenteraad

Op de vooravond van de protestactie werd een interpellatie op de gemeenteraad gehouden. We maakten van de mogelijkheid gebruik om een ‘burgerinterpellatie’ te doen. Op woensdagavond werd de begroting besproken, op donderdagavond zou erover gestemd worden. Woensdagavond sprak Tim Joosen om de asociale maatregelen aan te klagen: voor 1,2 miljoen euro besparingen op het personeel, schrapping van 30 VTE’s (voltijdse equivalenten), sluiting van sociale restaurants, halvering van subsidies aan verenigingen, verhoging en invoering van nieuwe taksen en retributies,… Tim legde ook uit dat er een alternatief mogelijk is.

In plaats van de gevolgen van de economische crisis te aanvaarden en de werkende bevolking en hun gezinnen de prijs ervoor te laten betalen, kan een gemeente beslissen om een ander geluid te laten horen. Er is een grote druk om een begroting in evenwicht te hebben en bijgevolg hard te besparen op de uitgaven waardoor alle openbare diensten (die al enorme tekorten kennen, denk maar aan het plaatsgebrek op school, in de kinderopvang of op vlak van sociale woningen) verder worden afgebouwd. Een socialistisch beleid zou van een discussie over de begroting gebruik maken om de echte prioriteiten in kaart te brengen: de tekorten aanpakken en de behoeften van de werkenden, jongeren en hun gezinnen centraal stellen. Dat veronderstelt een begroting die niet in evenwicht is.

Om dat te doen, is een massale campagne nodig in de gemeente om een brede mobilisatie op te zetten om de noodzakelijke maatregelen te ondersteunen. Een actieve mobilisatie en betrokkenheid is van centraal belang om een andere vorm van begroting op te maken en uit te voeren. Het zou een belangrijk precedent vormen voor andere gemeenten, bredere lagen van de werkende bevolking en arbeiders om meer algemeen voor een andere politieke keuze te gaan. Het zou de basis vormen om de eis af te dwingen om de middelen te gaan zoeken waar ze zitten: in de zakken van de 1% rijksten.

Zelfs indien dit niet zomaar kan vanop het gemeentelijk niveau, is dat een belangrijk niveau om een strijdplan te ontwikkelen. Er zijn heel wat verantwoordelijkheden die lokaal worden georganiseerd: scholen, kinderopvang, huisvesting,… Er zijn een aantal mogelijkheden in onze gemeenten om de tekorten aan te pakken. Tim bracht het voorbeeld van de gemeenteraad van Liverpool waar er in de jaren 1980 onder socialistisch bewind een dergelijk programma werd uitgevoerd. Er waren massale mobilisaties om de maatregelen te ondersteunen. Het resultaat was enorm: er werden meer dan 6.000 sociale woningen gebouwd en een zelfde aantal werd gerenoveerd. Er werden duizenden jobs gecreëerd. En dat op een ogenblik dat Thatcher aan de macht was. Waarom zou dat vandaag niet mogelijk zijn?

Geen antwoorden van gemeenteraad

De verantwoordelijke van Ecolo, dat in de oppositie zit in Elsene, wees op een verhoging van de belastingen in deze begroting. De verantwoordelijke van CdH, eveneens in de oppositie, haalde uit naar een prestigeproject van de gemeente en benadrukte dat een aantal besparingsmaatregelen het ‘imago’ van de gemeente geen goed zouden doen. De spreekster van CdH gaf wel aan dat ze het in principe eens was met de besparingen.

Het is natuurlijk gemakkelijk om naar de lokale besparingsmaatregelen uit te halen vanuit de oppositie, maar waar CdH en Ecolo mee aan de macht zijn, voeren ze een gelijkaardig beleid. En op verschillende niveaus nemen ze deel aan de macht en het daar gevoerde besparingsbeleid. Het grote probleem van de besparingen is ook niet het ‘imago van de gemeente’ maar de impact ervan op het dagelijkse leven van de inwoners. Hoe mooi de aanvallen op onze levenskwaliteit ook worden ingepakt, het blijven aanvallen.

De meerderheid antwoordde via de schepen van Financiën dat er geen sprake zou zijn van echte aanvallen. De belastingverhogingen zijn verhogingen van bepaalde vergoedingen, de besparingen eerder enkele ‘saneringen’. De schepen antwoordde vooral op de officiële oppositie in de gemeenteraad, de argumenten van Gauches Communes werden gemakshalve opzij geschoven.

25 april: actie en stemming

Op donderdag 25 april volgde een nieuwe mobilisatie, de derde protestactie op evenveel maanden. Het initiatief werd vervoegd door de lokale afdeling van PVDA die net als ons een campagne heeft opgezet om de lokale inwoners op de hoogte te brengen en te mobiliseren.

Terwijl een 50-tal betogers protesteerden, stemde de meerderheid in de gemeenteraad de voorgestelde begroting. Er werd gezegd dat het debat niet afgesloten was en dat er verder kan gediscussieerd worden. Wij zullen alvast de mobilisaties verderzetten en blijven discussiëren over ons alternatief op het lokale besparingsbeleid. Het doel van de PS-MR-meerderheid is om tegen 2015 een begroting in evenwicht te bereiken. De besparingen zullen dus niet stoppen, de strijd ertegen evenmin.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie