Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Zuid-Korea niet opgezet met belastingparadijs België

Zuid-Korea wil de handelsrelaties met ons land herbekijken uit protest tegen het feit dat België steeds meer als fiscaal paradijs wordt gebruikt door multinationals. Aanleiding zijn de operaties van het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star Funds dat een postbusadres in ons land als zetel gebruikt om geen (of amper) belastingen te moeten betalen op de verkoop van aandelen. Lone Star Funds blijkt eigenaar te zijn van de Korea Exchange Bank die in 2003 weinig waard was, maar in februari vorig jaar voor een grote som werd verkocht. Zuid-Korea heeft daar belastingen op mislopen omdat alles op naam van het Belgische postbusbedrijf stond. Zuid-Korea wil het investeringsverdrag met België aanpassen om een clausule in te voegen over de strijd tegen misbruik door postbusbedrijven.


Spaanse bevolking neemt af

Dinsdag schreef express.be: "De Spaanse bevolking is het voorbije jaar met 206.000 inwoners ingekrompen. Dat is de eerste inkrimping sinds de Spaanse burgeroorlog tijdens de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse Instituto Nacional de Estadística. De inkrimping moet volgens de Spaanse autoriteiten toegeschreven aan het massale vertrek van geregistreerde buitenlanders, die door de toenemende werkloosheid in het land op zoek zijn gegaan naar bestemmingen meer meer toekomstmogelijkheden of terug naar huis zijn gekeerd. (…) "Spanje heeft geen banen meer te bieden en is dan ook veel minder aantrekkelijk geworden voor buitenlandse arbeidskrachten," merkt Albert Esteve, demograaf aan het Barcelona Centre for Demographic Studies, op. Vooral Zuid-Amerikanen zouden naar hun geboorteland zijn teruggekeerd, maar ook Roemenen en Marokkanen, de grootste migrantengroepen in Spanje, zijn massaal vertrokken. Daarnaast hebben ook vele Spanjaarden het land verlaten om elders werk te zoeken."


Naar betogingsverbod in stadscentra?

In Boom was er heisa over een poging tot verbod op het dragen van een hoofddoek in de gemeenteraad, een juridisch niet-afdwingbare maatregel die bovendien botst met het recht op vrije meningsuiting. Het incident was geen uitzondering. De nieuw-vlaamse conservatieven bevatten nu eenmaal moraliserende figuren die vanalles en nog wat willen verbieden. Alles wat niet in hun kraam past, moet eraan geloven. In Antwerpen werd door een aantal N-VA’ers positief gereageerd op een petitie van Unizo (onder aanvoeren van een ex-Agalev’er…) voor een betogingsverbod in winkelstraten. De handelaars vroegen een betogingsverbod op de Turnhoutsebaan en De Wever kondigde aan dat hij wil nagaan of het bestaande betogingsverbod op de Meir kan uitgebreid worden naar alle centrale handelsassen. Hiermee wordt betogen stilaan opnieuw een wel erg sterk aan banden gelegd gegeven, wat onvermijdelijk zal leiden tot een toename van het aantal niet-aangevraagde betogingen.


Bangladesh: protest na dodende fabrieksramp

Minstens 250 arbeiders kwamen om het leven toen een textielfabriek instortte. Het ging om een textielbedrijf in Dhaka, Bangladesh. De feiten doen denken aan de 19de eeuwse textielindustrie bij ons, maar het gaat wel degelijk om de 21ste eeuw. Het is niet het eerste grote ongeval op de werkvloer. Om de ‘kosten’ te beperken – we moeten immers ‘concurrentieel’ zijn – wordt geen aandacht besteed aan veiligheid op de werkvloer. Het resultaat daarvan zien we nu. In de fabriek werden kleren gemaakt voor grote Westerse bedrijven. Duizenden arbeiders trokken in Dhaka de straat op om te protesteren. Wij steunen dit protest en voegen er meteen aan toe dat het dodelijke ongeval is waar de concurrentielogica die zo hard verdedigd wordt door alle gevestigde politici en hun patronale vrienden ons uiteindelijk tot brengt.


In 2012 betaalde de gemeenschap 2,12 miljard euro voor banken

Het Laatste Nieuws meldde afgelopen maandag: "De Belgische staatssteun aan de financiële sector heeft vorig jaar gezorgd voor 1,55 miljard euro aan ontvangsten en 3,67 miljard aan uitgaven. Het resultaat is een negatief saldo van 2,12 miljard. Zo blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van Eurostat. Het Europees statistisch agentschap geeft ook een overzicht van de kosten en baten van de hulp aan de banken." Na twee jaren met een positief saldo – voor een totaal van 700 miljoen euro – werd vorig jaar dus ruim 2 miljard euro van de gemeenschap naar de banken doorgesluisd. Op een ogenblik dat de kleinste uitgave die de bevolking ten goede komt taboe is geworden, zijn er dus wel middelen voor de banken. Dé vraag is natuurlijk wie deze 2 miljard euro zal betalen. Het antwoord zal weinig verrassend zijn: wij zullen daar met de volgende besparingsrondes voor opdraaien. In de hele eurozone was er vorig jaar een negatief saldo van 53,83 miljard euro als gevolg van de redding van de banken.


3,2 miljoen euro voor directiecomité van Belfius

De gemeenschapshulp voor de banken was meer dan nodig. Onder meer om de toplonen in stand te houden. De Tijd schreef dinsdag: "De gezamenlijke vergoeding voor de leden van het directiecomité van de staatsbank Belfius over 2012 bedraagt 3,194 miljoen euro. Dat vernam De Tijd. Dat is een beetje meer dan de 3,09 miljoen van het jaar ervoor, maar dat komt omdat vorig jaar een premie voor het pensioenplan werd meegerekend en in 2011 niet. Bovendien bestond het directiecomité in 2012 voor het grootste deel van het jaar uit negen leden. In 2011 ging het om elf leden, al waren die ook niet allemaal het hele jaar in functie. Daar staat tegenover dat er vorig jaar geen variabele vergoedingen werden betaald. In 2011 slorpten de (van vorige jaren uitgestelde) bonussen nog ruim een half miljoen euro op. De directieleden doen het dit jaar met 5 procent minder, in het kader van de omvangrijke besparingen bij de bank."


Fiscale amnestie voor frauderende diamantairs

Het blijft toch vreemd. Diamantairs frauderen voor enkele miljarden euro en zouden een minnelijke schikking krijgen waardoor ze 35% van het bedrag op hun zwarte rekeningen moeten betalen. En dan wordt dit voorgesteld als een bijzonder gunstige maatregel voor de schatkist die ons maar liefst 300 miljoen euro kan opleveren. Wat er niet wordt gezegd, is hoeveel de gemeenschap misloopt. Als wij slechts een deel van de aan ons gevraagde belastingen zouden betalen, zou de nadruk anders gelegd worden. Maar bij frauderende diamantairs ligt het blijkbaar anders. De advocaat van de diamantairs kondigde overigens aan dat ze niet zullen betalen: “De bankgegevens dateren al van 2005, toen ze zijn gestolen bij HSBC. Alle belastingen zijn dus verjaard. En dan is 35 procent wel een hoog percentage. Bovendien heeft de fiscus geen enkel bewijs dat de gestolen rekeninggegevens correct zijn.” En zo komen sommigen met alles weg.


1.043 GAS-boetes wegens bedelen in Antwerpen

In 2012 werden in Antwerpen 22.437 GAS-boetes uitgeschreven, dat schreven we vorige week al in deze rubriek. Opvallend is dat ‘misdrijven’ als bedelen of het ‘overtreden van het alcoholverbod’ en ‘boomcars’ sterk vertegenwoordigd zijn in de cijfers. Sluikstorten is de meest vastgestelde sanctie (8.767 gevallen), gevolgd door wildplassen (1.577), overtreden van het alcoholverbod (1.525), ‘boomcars’ (1.259), ‘brand en paniekrisico’s’ (1.175), nachtlawaai (1.172), private ingebruikname van de openbare weg (1.075) en ‘bedelen op de openbare weg’ (1.043). Het stadsbestuur denkt niet aan het plaatsen van meer publieke vuilbakken of toiletten, maar aan nog meer GAS-boetes. Dat er dagelijks drie GAS-boetes wegens bedelen worden uitgedeeld, maakt duidelijk wie het doelpubliek van deze boetes is: de armsten in de samenleving.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig