Bedienden protesteren voor behoud van hun statuut. Interview met Eric Vandepoele

Interview door Bart Vandersteene. Foto: BBTK

In Oost-Vlaanderen hadden de BBTK-militanten afgesproken in Sint-Niklaas. Na een meeting met twee toespraken van het ABVV en de BBTK trokken de meer dan 200 aanwezigen door het stadscentrum naar het kantoor van UNIZO. Terecht waren de betogers verontwaardigd dat net vandaag werkgeversfederaties als Fedustria (textiel en meubels) en Agoria (technologie) hun leden opriepen om snel nog de arbeiders te ontslaan vooraleer het duurder wordt.

De werkgevers wachten ook tijdelijk met het ontslaan van bedienden omdat het binnenkort wel eens veel voordeliger zou kunnen zijn. Het zijn cynische berekeningen van een op winst beluste economie waar werknemers zoveel als mogelijk als wegwerpproducten worden beschouwd.

We spraken voor de manifestatie met Eric Vandepoele, BBTK-secretaris voor de Social Profit.

Eric, deze actie is het resultaat van een belangrijke campagne voor de BBTK, de inzet is hoog?

EV: "We zijn al een hele tijd met deze campagne bezig, naar onze leden met een informatie- en bewustmakingscampagne, maar ook binnen het ABVV drongen we al lange tijd aan om deze actie vandaag te organiseren. Met de actie willen we anticiperen op een scenario waarin de regering midden mei met een voorstel op de proppen komt. We mobiliseren nu reeds. Op die manier kunnen we wanneer het echt nodig wordt sneller een grotere dynamiek opbouwen."

Het ABVV eist een harmonisatie van het statuut naar boven?

EV: "Ja, inderdaad. Een goede ontslagregeling is de beste vorm van bescherming voor werknemers en creëert een vorm van werkzekerheid. We merken vandaag dat in vele bedrijven oudere werknemers worden afgedankt en deze het heel erg moeilijk krijgen om nog aan de bak te geraken. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met dergelijk verhalen. Een goede bescherming van de werknemers is noodzakelijk. Het feit dat deze bescherming gekoppeld wordt aan anciëniteit lijkt ons evident. Vandaar ons voorstel om de langere opzegtermijnen op basis van anciëniteit te behouden. De werkgevers beweren dat dit een heel duur systeem is. Maar als niemand wordt afgedankt is dit systeem heel goedkoop."

Zullen de acties van vandaag een vervolg kennen?

EV: "Voorlopig zijn er geen acties concreet gepland. We wachten nu af tot de regering met een voorstel komt. Er doet een gerucht de ronde dat de datum van 8 juli wel eens zou kunnen worden uitgesteld, misschien zelfs twee jaar. Maar anderzijds kan er misschien ook snel een voorstel op tafel komen. In Brussel gaat de actie door aan het kabinet van Minister van Werk Monica De Coninck. Ondanks het feit dat dit een SP.a minister is, zal het je niet verbazen wanneer ik zeg dat we deze niet echt als een politieke partner kunnen beschouwen in dit dossier. Wellicht zullen we dus opnieuw op straat moeten komen."

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie