Betoging tegen de aanvallen op de werklozen

Op donderdag 18 april hield het ABVV in Namen een betoging tegen de ondermijning van de rechten van werklozen. Er waren ongeveer 3.000 betogers. Die kwamen vooral van enkele centrales van het ABVV zoals de bediendenbond BBTK of nog de werklozenwerking en de jongeren van de vakbond. Daarnaast waren er ook politieke militanten. Wij waren met een groep van LSP aanwezig, maar verder waren er ook PVDA, Mouvement de Gauche,… Ook opvallend was de sterke aanwezigheid van delegaties uit bedrijven die door afdankingen worden geraakt (Caterpillar, Arcelor, Eanon,…)

Verslag en foto’s door Loïc (Luik)

Het eerste doel van de betoging was om de recente aanvallen op de werklozen aan te klagen. Er is immers een versnelde ‘degressiviteit’ van de uitkeringen (vertaling: wie enige tijd werkloos is, krijgt al gauw een erg lage uitkering) en ook de wachtuitkering ligt onder vuur. Heel wat betogers wezen op hun wel erg onzekere en moeilijke levensomstandigheden. En dat op een ogenblik dat de besparingspolitici al opnieuw zoeken naar maatregelen om ons te laten betalen voor de crisis van het kapitaal. Het is niet door de miserie te organiseren, dat rijkdom zal geproduceerd worden (of toch alleszins rijkdom voor de meerderheid van de bevolking). De financiële druk duwt steeds meer mensen tot jobs met erg slechte arbeids- en loonsvoorwaarden, wat een algemene druk zet op de levensstandaard van ons allemaal.

Vandaag tellen enkel de winsten, daarvoor wordt onze toekomst opgeofferd. Een groot aantal werklozen versterkt de concurrentie tussen de werkenden in de strijd om toch maar een job te vinden. Bovendien zet de toenemende werkloosheid de publieke financiën onder druk, terwijl die er onder meer door de nationalisatie van de private bankenschulden niet zo goed voor staan.

De logica van deze regering is die van de grote bedrijven. Hiermee is een afbouw van onze levensstandaard gegarandeerd. De syndicale delegatie van het ABVV bij Arcelor stelde op de betoging terecht: “We moeten stoppen met verzoenende taal, we moeten ons allemaal samen op strijd ‘modus’ zetten.” Dat is noodzakelijk tegen de onrechtvaardigheid die eigen is aan het kapitalisme.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie