Steun de Griekse antifascistische comités!

De linkse socialisten van Xekinima zijn al van in de jaren 1990 actief in de strijd tegen Gouden Dageraad. Toen ging het nog om een kleine groupuscule van gewelddadige neonazi’s, vandaag haalde de partij 7% en 18 verkozenen bij de verkiezingen. Met zowat 10% in de laatste peilingen wordt het de derde partij van het land en is het de enige die sinds de verkiezingen van juni is blijven groeien.

Op een half jaar tijd (tussen 18 september en 18 maart) waren er maar liefst 72 neofascistische en racistische aanvallen. Daarbij vielen 1 dode en 62 gewonden, een kwart van de aanvallen was tegen Griekse activisten gericht.

De linkerzijde en de arbeidersbeweging moeten de strijd tegen Gouden Dageraad en het neofascisme aangaan. Dit fenomeen zal immers niet vanzelf verdwijnen. De opgang van Gouden Dageraad is het resultaat van de diepe crisis en de miserie waar een brede laag van de samenleving mee geconfronteerd wordt. Maar het wordt ook mee mogelijk door het falen van de linkse leiding om het voortouw te nemen in de strijd voor echte verandering en dus voor een ander systeem.

In een aantal wijken en steden (Kallithea, Zografou, Thessaloniki, Volos,…) zijn er antifascistische comités opgezet. Dat gebeurt vooral door linkse activisten en ook Xekinima speelt er een actieve rol in. Wij proberen de initiatieven georganiseerd te krijgen met democratische algemene vergaderingen, een maximale betrokkenheid, regionale en nationale structuren, systematische campagnes en een sociaal programma. Racisme en verdeeldheid vinden een basis bij de vele tekorten op vlak van huisvesting, voedsel, onderwijs, werk,… Zowel Grieken als migranten worden daarmee geconfronteerd en het is enkel door er samen rond te strijden dat we tot overwinningen kunnen komen.

De linkerzijde moet een centrale rol spelen en initiatieven nemen en dragen. Hiervoor is een samenwerking ter linkerzijde nodig. En ook op Europees vlak moet de linkerzijde zich coördineren in de strijd tegen het kapitalisme en de gevolgen van de crisis, waaronder ook de groeiende ruimte voor neonazi’s als die van Gouden Dageraad.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie