Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Hongarije: meer parkeerwachten dan auto’s…

Een reportage van het Duitse ‘Der Freitag’ over de situatie in Hongarije verscheen ook in het Nederlands (en wel hier). Het harde rechtse beleid blijkt er evenmin tot een uitweg uit de crisis te leiden, maar wel tot absurde situaties waarbij er meer parkeerwachten dan auto’s zijn. De journalist schreef onder meer: "Alles wordt bestraft en beboet, ‘Ordnung muss sein’, en de staatskas wordt gevuld; intussen zijn er meer parkeerwachten dan auto’s. De Roma mogen in het openbaar als dieren worden aangemerkt, en de journalist die zoiets schrijft, hoeft zich niet eens te verontschuldigen, omdat veel ‘verlichte’ Hongaren blij zijn dat hij dat zegt." Actief verzet is de enige oplossing. "Door het zwijgen worden de machthebbers en de onderdrukkers alleen maar verder geholpen, en de onderdrukten niet. Dat voel je in Hongarije overal. Gedeprimeerde gezichten in het openbaar vervoer, lege winkels en restaurants."


Geen alternatief…

De Tijd schreef zaterdag over de Franse president: "Hollande werpt zich graag op als een alternatief voor de immer besparende Duitse kanselier Merkel. Het probleem van de Fransman is dat hij geen alternatief kan bieden. Hij mag dan gelijk hebben dat draconische besparingen leiden tot politieke ontsporingen, maar hij moet dan wel een aannemelijk alternatief voorleggen. Dat perspectief ontbreekt nu volledig." Het ontbreken van een echt alternatief vanwege de sociaaldemocratie is effectief een element waardoor het aan geloofwaardigheid ontbreekt. Binnen het kapitalisme zullen ze overigens geen alternatief vinden.


Minder vakantiejobs

De Standaard schreef woensdag: "In de grote vakantie zullen er 40.000 minder vakantiejobs zijn dan vorig jaar. Dat zegt Federgon, de federatie van uitzendbedrijven. Dat is een daling met tien procent. Volgens directeur Paul Verschueren komt die daling er vooral door de slechte economische vooruitzichten. ‘Er is sowieso nauwelijks vraag naar arbeidskrachten. De vraag naar jobstudenten volgt die tendens.’ Daar komt bij dat er vorige zomer plots opmerkelijk veel vakantiejobs waren. Toen leken onder meer de grootwarenhuizen minder crisisgevoelig te zijn. Maar dat is nu anders. Federgon verwacht ook minder studentenjobs in technologie- en metaalbedrijven."


GAS-boetes voor duiven…

In Moerbeke is het GAS-reglement aangepast. Het Nieuwsblad schreef hierover op donderdag: "Duiven die niet aan prijskampen deelnemen, mogen in Moerbeke niet meer op zaterdagen uitvliegen. Dat staat voortaan in het GAS-reglement van de politiezone Puyenbroeck. ‘Die aanpassing kwam er op vraag van de gemeente Zelzate, om duivenwedstrijden niet te verstoren’, vertelt Moerbeeks burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD). Ook komt er een verbod op het oplaten van wensballonnen en wordt het reglement over gras maaien aangepast. Gras maaien, hout zagen of geluid produceren met werktuigen die aangedreven worden door ontploffings- of elektrische motoren zijn enkel toegestaan tussen 8 en 21 uur. Op zondagen en feestdagen mag je zulke toestellen niet gebruiken, behalve voor land- en tuinbouwactiviteiten. ‘In de praktijk is er soms discussie, omdat het gras gemaaid wordt buiten de toegestane uren of dagen door een professionele tuinonderhoudsfirma’, legt De Caluwé uit. ‘Daar gelden nu dezelfde regels voor.’ " Komt er een speciale ambtenaar om duiven op zaterdag te controleren en in geval van overtreding meteen een GAS-boete op te leggen?


Heel Europa zoekt werk

Een kwart van de Europese jongeren zoekt vruchteloos naar een job en een toekomst. Vooral in het zuiden van Europa wordt jongeren ieder toekomstperspectief ontzegd. De Spaanse jongerenwerkloosheid is opgelopen tot 55,7%, in Griekenland gaat het om 58,4%. Dat betekent dat er echt geen werk is en dus ook geen toekomst. Jongerenwerkloosheid is geen probleem dat zich beperkt tot het zuiden van Europa. In ons land zitten we intussen aan een jongerenwerkloosheid van 22,4%. Ook bij ons vindt een op de vijf jongeren dus geen werk. (bron: Stampedia.be)


Documentaire over Sri Lanka


Fastfoodwerknemers in New York leggen werk neer

De Tijd schreef vrijdag: "’We can’t survive on 7,25!’ Tientallen werknemers van fastfoodrestaurants in New York City scandeerden gisteren slogans als deze voor vestigingen van Wendy’s, Burger King, McDonalds en soortgelijke tenten. De fastfoodwerkers staakten uit onvrede over de lage lonen in de notoir onderbetaalde sector. De organisatoren telden ongeveer 500 deelnemers. Dat is een fractie van de in totaal 50.000 mensen die in New York in hamburger-, pizza- en tacoketens werken, maar de actievoerders sturen, na een eerste staking in november, wel een krachtig signaal uit. Ze gaan er prat op dat nooit eerder in de VS zoveel fastfoodwerkers tegelijk protest aantekenden tegen hun werkomstandigheden." Voor meer informatie over de fastfoodwerkers verwijzen we graag door naar dit artikel van Socialist Alternative (VS).

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig