Protesteer mee tegen de G8-top in juli!

Net als op het Wereld Economisch Forum in januari komen de vertegenwoordigers van het kapitalisme deze zomer samen in Gleneagles in Schotland. Opnieuw zullen ze bespreken hoe ze hun winsten verder kunnen vergroten.

Artikel uit de Verzetskrant (krant van Internationaal Verzet) door Jonas Van Vossole

Terwijl in Afrika miljoenen mensen creperen van de honger, terwijl in Zuid-Amerika elke kreet naar vrijheid de kop ingedrukt wordt en terwijl de werkloosheid in het westen op haar hoogste peil staat sinds WOII, gaan de multinationals en hun vertegenwoordigers bij een glaasje champagne lekker kletsen over hoe ze nu best de wereld verder kunnen uitbuiten.

De G8 is de club van de acht rijkste en machtigste kapitalistische landen. Sinds haar oprichting in 1975 verdedigt dit instituut de imperialistische belangen van haar leden. Tot op vandaag is het er duidelijk niet in geslaagd een oplossing te bieden voor de problemen in de wereld. De G8 plant discussies over klimaatsverandering en over het Afrikaanse continent..

Het spreekt vanzelf dat gewone mensen daarin geen zeg hebben. De beslissingen van ‘s werelds machtigste vergadering houden dan ook meestal niet veel rekening met de armen en uitgebuiten in deze wereld. Milieuvervuiling, armoede, honger en ziektes zijn alleszins nooit de zorg van de G8 geweest. Werkloosheid, lage lonen, delokalisatie, privatiseringen, tekort aan democratie en aanvallen op de sociale zekerheid kunnen de winsten enkel nog vergroten.

Sinds 1999 wordt deze meeting van imperialisten en multinationals van antwoord gediend door massaprotesten. De antiglobaliseringsbeweging eind jaren 1990 maakte een begin met grote betogingen. Elk jaar verzamelden tienduizenden jongeren, arbeiders, antiglobalisten, syndicalisten en linkse militanten zich om hun afgrijzen en woede te uiten tegenover de dictatuur van organen zoals de G8.

Internationaal Verzet zal samen met International Socialist Resistance – de internationale organisatie waarvan Internationaal Verzet de Belgische afdeling is – aan de protesten deelnemen. Tegelijk willen we actie koppelen aan discussie en vorming. Van donderdag 30/6 tot 7/ 7 organiseren we een internationaal jongerenkamp. Als we lessen trekken uit de protestbewegingen uit het verleden, leren we immers dat een andere wereld wel mogelijk is, maar niet binnen het kapitalisme. Op de protesten en op ons kamp willen we dan ook de discussie aangaan over een socialistisch alternatief.

Vanuit België zullen we uiteraard ook mobiliseren. Voor 200€ kan je je bij ons inschrijven voor het jongerenkamp (vliegtickets, camping, vervoer ter plekke en eten inbegrepen). Schrijf je in bij Nikei: 0485/350690 of via mail: G8@lsp-mas.be.

Deelname aan de activiteiten tegen de G8 is alvast een uitstekende mogelijkheid om je zomervakantie op een strijdbare manier aan te vatten, antikapitalisten uit de hele wereld te ontmoeten,… Het wordt zeker een ervaring die je niet snel zal vergeten.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist