Voormalige GAS-baas in Antwerpen haalt uit naar systeem

Het voormalige hoofd van de dienst GAS-boetes in Antwerpen is voor zichzelf gaan werken met een adviesbureau dat onder meer bijstand geeft voor wie het slachtoffer werd van een GAS-boete. De website TegenGAS.be stelde dat dit een bittere nasmaak laat. Vandaag reageert Strybosch in De Standaard op de discussie rond de GAS-boetes. Daaruit blijkt dat ook de voormalige GAS-baas vindt dat het stelsel te ver gaat.

Strybosch vindt het jammer dat actiegroepen zoals TegenGAS reageren op het feit dat ze nu voor zichzelf gaat werken en stelt dat we “niet zo persoonlijk” moeten reageren. Voor alle duidelijkheid: het is niets persoonlijk, het is het systeem van GAS-boetes dat totaal fout is.

En dat wordt eens te meer bevestigd door wat Strybosch verklaart. Ze erkent dat de GAS-boetes in Antwerpen uit de hand zijn gelopen. “Eigenlijk had je de keuze tussen een aantal dossiers op kwalitatief goede manier afhandelen, of heel veel dossiers minder kwalitatief afwerken. Helaas kwam er in Antwerpen steeds meer druk van hogerhand om meer te presteren, ten koste van de kwaliteit.” Bovendien erkent Strybosch dat de wet voor veel interpretatie vatbaar is. Met andere woorden: er is druk om zoveel mogelijk GAS-boetes uit te delen, los van de discussie over de inhoud. Waarbij het stelsel zelfs voor juristen die mee schreven aan de GAS-regels te ver gaat. Qua vernietigende kritiek op de Antwerpse GAS-boetes kan dat tellen!

Bovendien wordt erkend dat de vele GAS-boetes leiden tot een “nieuwe markt” voor advocaten en juristen. Met 22.000 GAS-boetes in Antwerpen in 2012 gaat het om een uitgebreide markt. Zo wordt het althans gezien door juristen en advocaten zelf, waaronder dus ook de voormalige GAS-baas die met een eigen adviesbureau op die ‘markt’ wil inspelen. De diarree van GAS-boetes – er zijn er in Antwerpen gemiddeld 60 per dag! – betekent dat gewone mensen voor alles en nog wat een boete kunnen krijgen. Voor juristen en advocaten betekent die willekeur een potentiële bron van inkomsten. Een ‘groeimarkt’ die veel kansen biedt.

Wij aanvaarden deze logica niet. Het stelsel van de GAS-boetes leidt tot willekeurige repressie waarbij de zwakste lagen in de samenleving het eerst worden geviseerd. Dat de voormalige GAS-baas vandaag erkent dat er iets grondig fout is met het stelsel, onderstreept het belang van protest zoals van de campagne TegenGAS.

TegenGAS-actie deze avond: 17u30 Coninckplein, Antwerpen

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie