Welke oplossing voor kinderen tijdens de schoolvakanties?

Kinderopvang

Ongeveer 15 weken per jaar moeten werkenden en werkzoekenden een oplossing zoeken voor de opvang van hun jonge kinderen. Dat eist een zware tol van de ouders. Los hiervan beschikken arbeiders die volgens een “klassiek” contract werken over zo’n 20 dagen verlof (waaraan afhankelijk van de sector nog andere legale verlofdagen toegevoegd worden). Een basis dus van 4 weken verlof.

Cécile Mangin

Hoe organiseren werkenden vandaag de opvang van hun kinderen tijdens de schoolvakanties? De stress wordt enkele weken voor de vakantie groter en groter en de ouders (meestal de moeders) beginnen te zoeken naar oplossingen. Op hetzelfde moment worden overal aantrekkelijke stages aangeboden: sport, het aanleren van een taal op ludieke wijze, circus, theater, supermoderne infrastructuur, enz. Prijs van één van die stages: 240 euro per week per kind!

Dat is natuurlijk onbetaalbaar voor het merendeel van de ouders. Bovendien zijn de uren soms niet in overeenstemming met de uren van een werkende: men moet z’n kinderen bijvoorbeeld afhalen om 16u. Sommige gemeenten organiseren activiteiten aan een democratische prijs tijdens de vakanties. Soms gaat het dan gewoonweg over een kinderopvang in de lokale school. Soms zijn de activiteiten interessanter voor de kinderen, maar is er een gebrek aan plaatsen.

Er zijn ook ouders die elk op hun beurt vakantie nemen en zelf op de kinderen passen. Ze zijn dus weinig of nooit samen tijdens een vakantie. Het is in elk geval geen oplossing voor het geheel van de schoolvakanties. Op die manier moeten de partners wijken voor de noodzakelijkheden van het ouderschap. Nog anderen doen een beroep op familie. Maar dat creëert een situatie van afhankelijkheid, wat mogelijk de oorzaak van conflicten kan worden.

Ouders worden verplicht om een oplossing te zoeken op eigen kosten! Een volledig loon gaat er vlotjes door. De kost kan echter ook van relationele aard zijn. De huidige maatschappij zadelt het gezin op met dit probleem, terwijl het over een sociale nood gaat! De arbeidersbeweging moet een strijd voeren voor gratis kinder-opvang georganiseerd in kwalitatief hoogstaande structuren, die toegankelijk zijn voor iedereen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie