Luikse metallo’s massaal aanwezig op betoging

Rond 6u gisterenochtend bliezen de metallo’s van de Luikse vestigingen van ArcelorMittal in Flémalle om met bussen naar Brussel te trekken. Een vuurtje zorgt voor wat warmte in het ijzige sociaal klimaat in de Luikse staalsector. Onder de arbeiders is er een grote wil om tot verandering te komen: “We willen een andere samenleving en moeten ons daartoe verenigen”, stelde een arbeider.

Verslag en foto’s door Daphné (Luik)

Twee weken na de betoging in Straatsburg trokken de Luikse metallo’s opnieuw massaal de straat op. Ze kwamen met hun gezinnen betogen om hun werk te verdedigen en om te protesteren tegen het besparingsbeleid, de loonstop,… Ze liepen mee vooraan in de massale betoging in Brussel. Daar liepen ze samen met hun kameraden van Ford Genk en toeleveranciers.

Deze ‘rode donderdag’ verliep zonder problemen, er waren geen provocaties van de ordediensten. Bij eerdere acties waren er steevast provocaties door de politie met als enige doel om het verzet van de metallo’s te criminaliseren en om ons voor te stellen als een losgeslagen bende ongeregeld. Nu werd samen met tienduizenden arbeiders uit tal van sectoren betoogd waardoor het niet mogelijk was om ons verzet te criminaliseren.

Na deze grote betoging is er nood aan een actieplan om de strijd uit te breiden en de gemeenschap mee te mobiliseren. “Mobiliseren, organiseren, bezetten om te onteigenen en nationaliseren!”, stond op een van de pancartes van LSP. Deze slogan sloot goed aan bij wat veel metallo’s ervan denken. De Luikse staalsector is niet met het zweet op het voorhoofd van Lakshi Mittal opgebouwd. Het zijn de arbeiders die de sector hebben opgebouwd, wij moeten de productie zelf overnemen!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie