LGBT-rechten onder vuur in Rusland en Frankrijk

In Frankrijk was er een monsterbetoging tegen het homohuwelijk. Er waren volgens de politie 340.000 betogers. Religieuze fundamentalisten trokken samen met de politieke rechterzijde en extreemrechts op tegen de erkenning van LGBT-rechten (lesbiennes, gays, bi- en transseksuelen). Tegelijk wordt ook in Rusland een offensief ingezet met naast repressie tegen LGBT-activisten ook een wetsvoorstel dat openlijk praten over homoseksualiteit zo goed als volledig verbiedt.

Artikel door Steph P (Brussel) uit de februari-editie van ‘De Linkse Socialist’

Rusland: aandacht afleiden met repressie

De Russische autoriteiten willen een wet invoeren om ‘homoseksuele propaganda onder jongeren’ te verbieden. Deze wet kadert in een reeks maatregelen om ‘kinderen te beschermen’. Het is een schandalige poging om homoseksualiteit en pedofilie over eenzelfde kam te scheren. De regering van Poetin wordt geconfronteerd met een breed ongenoegen als gevolg van het asociaal beleid. Dat leidde eerder tot massale betogingen die ingingen tegen de grote sociale tegenstellingen in het land. Om alle vormen van protest de kop in te drukken, wordt de repressie opgevoerd en de aandacht afgeleid van de echte problemen.

Dat is waarom er een reeks asociale en antidemocratische maatregelen werden voorgesteld. Er werd onder meer ook beslist dat Russische weeskinderen niet door Amerikaanse gezinnen kunnen geadopteerd worden. In dezelfde repressieve context werden leden van de punkgroep Pussy Riot tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld na een vreedzaam protest in een kathedraal.

Het Russische establishment speelt in op breed verspreide homofobe vooroordelen onder de bevolking om deze wet erdoor te krijgen en de extreemrechtse groepen te ondersteunen bij het geweld tegen LGBT-activisten. Op 22 januari werden een 20-tal betogers voor holebirechten onder massale mediabelangstelling tot bloedens toe in elkaar geslagen en geschopt door reactionaire straatvechters. De politie heeft duidelijke ordewoorden gekregen: de aanvallen op LGBT-activisten door extreemrechts worden toegelaten.

Onze Russische zusterorganisatie is actief in het protest tegen de homofobe wetsvoorstellen en komt naar voor met slogans als: “We hebben geen homofobe wetten nodig, maar kinderopvang, gratis scholen en ziekenhuizen.” Onder druk van het verzet en de internationale solidariteit werd de parlementaire discussie over het wetsvoorstel intussen voor een tweede keer uitgesteld.

Franse rechterzijde betoogt

Homofobie beperkt zich niet tot landen als Rusland. Op 13 januari was er in Frankrijk een monsterbetoging tegen het homohuwelijk. De politie had het over 340.000 betogers, de organisatoren spraken van 800.000 aanwezigen. Het waren er alleszins veel. Naast militanten van de rechtse partij UMP en extreemrechts waren er ook tal van religieuze organisaties.

De Franse homofoben gebruiken dezelfde argumenten als de Russische autoriteiten en verwijzen naar de zogenaamde bescherming van kinderen. Wat de tegenstanders van het Franse homohuwelijk het meeste stoort, is immers de mogelijkheid dat homokoppels kinderen opvoeden. Tegenover de reactionaire golf verdedigt onze Franse zusterorganisatie Gauche Révolutionnaire, samen met tal van andere organisaties, het homohuwelijk en een uitbreiding van de LGBT-eisen met ook de mogelijkheid van adoptie, toegang tot kunstmatige inseminatie onder medische begeleiding, gelijke rechten voor zowel Fransen als migranten,…

Vrije keuze en gelijke rechten door strijd afdwingen

We kunnen niet op de gevestigde partijen rekenen om in te gaan tegen homofobie of voor de verdediging van de rechten van minderheden. Deze partijen denken dat het voldoende is om gelijkheid in de wet in te schrijven en dat daarmee de kous af is. In ons land zijn er op papier gelijke rechten, maar dat is niet het geval in het dagelijkse leven.

We moeten ons verenigen. Vrouwen en mannen, hetero’s en LGBT-mensen, werkenden en werklozen, Belgen en migranten,… moeten samen opkomen voor hun rechten en gelijkheid met degelijke jobs, goede publieke huisvesting, degelijke openbare diensten,… Het is in de strijd voor dergelijke fundamentele sociale rechten dat we een einde kunnen maken aan iedere vorm van discriminatie die leidt tot verdeeldheid. Het is ook doorheen een dergelijke eenheid van onderuit dat we de verdeeldheid van bovenaf of door reactionaire krachten kunnen stoppen.

Op 24 maart zal de LGBT-werking van LSP dan ook deelnemen aan de pro-keuzebetoging die ingaat tegen de anti-abortusbetoging van katholieke fundamentalisten en extreemrechts op dezelfde dag. Steun de pro-keuzebeweging en volg de acties via http://www.facebook.com/groups/prochoice.belgium/.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie