Zuid-Afrika. Grote steun voor Democratic Socialist Movement

Afgelopen weekend vond in Zuid-Afrika het congres van de DSM plaats. Een 60-tal afgevaardigden discussieerden over de wereldsituatie en de taken voor de uitbouw van een politiek alternatief in Zuid-Afrika. Deze week trokken de internationale bezoekers aan dit congres, Peter Taaffe en Alec Thraves van de Socialist Party (Engeland en Wales), onder meer naar een staking van gemeentepersoneel in Pretoria. Honderden arbeiders verwelkomden hen met CWI-vlaggen en applaus.

Sean Figg vanuit Johannesburg

De stakende arbeiders onderbraken de sprekers meermaals om hen te applaudisseren. Peter en Alec brachten internationale solidariteitsgroepen en gingen ook in op de kapitalistische crisis en de impact ervan die ook in Europa voelbaar is. Peter had het over de nood aan een socialistisch Zuid-Afrika en beklemtoonde het belang van DSM in de opbouw van de Workers and Socialist Party, een nieuwe brede arbeiderspartij.

Na de toespraken werden Peter en Alec omgeven door stakers die dansten, hun handen schudden en slogans als ‘Viva DSM, Viva CWI’ riepen. De arbeiders trokken in betoging uit het park naar de kantoren van de lokale gemeenteraad die beslist had om het personeel af te danken.

Een dag later trokken Peter en Alec naar een bijeenkomst van honderden mijnwerkers van Harmony Gold die sinds december het slachtoffer zijn van een lock-out. Ze hielden een massabijeenkomst waar er een verslag kwam van de onderhandelingen tussen hun nieuwe vakbond, de AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union), en de bedrijfsleiding.

Voor dat verslag bracht Alec de internationale groeten van het CWI en de DSM. Hij legde uit dat we internationaal een oproep deden om protestmails te sturen naar de directie van Harmony Gold. De verantwoordelijken van AMCU bedankten Alec en het CWI voor de steun die ze hadden gekregen en ze hoopten op verdere samenwerking in de toekomst.

De onderhandelaars van AMCU brachten vervolgens het bericht dat de directie op bijna alle punten had toegegeven. De mijn zou de volgende dag terug opengaan en AMCU werd erkend als belangrijkste onderhandelaar vanwege de arbeiders.

Kameraad Nqulo, een van de mijnwerkers van Harmony Gold en lid van het nationaal comité van DSM uit Carletonville, vertelde dat hij al 50 exemplaren van de nieuwe editie van onze krant ‘Izwi Labasebenzi’ verkocht in zijn township. Tijdens de meeting trok hij met een CWI-vlag in de aanslag rond om met zijn collega’s te discussiëren en onze krant te verspreiden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie