Patronale agressie bij AIS Genk: Patroon rijdt in op stakingspiket

Deze morgen was er aan het bedrijf AIS in Genk een actie van het ABVV ter ondersteuning van de arbeiders van AIS die al drie weken staken. Die staking kwam er nadat een werknemer was ontslagen omdat hij het had aangedurfd om bij de patroon te gaan klagen over het gebrek aan veiligheid en de slechte arbeidsomstandigheden. Blijkbaar viel deze actie niet in goede aarde bij de patroon, die deze middag zonder veel aarzelen op het piket inreed.

Luc Wendelen, deze morgen aanwezig op het stakingspiket bij AIS

De arbeiders van de KMO Algemene Industriële Schilderwerken Genk, waar 12 arbeiders werken, zijn deze week aan hun derde stakingsweek begonnen. Een arbeider die met klachten over de veiligheid naar de vakbond stapte, werd ontslagen waarop de collega’s in staking gingen.

De arbeiders klagen onder meer over het gebrek aan geschikt veiligheidsmateriaal (maskers, handschoenen,…) wat voor een industrieel schildersbedrijf geen overbodige luxe is. In de werkplaats is geen verwarming en in dezelfde container waar de arbeiders eten, douchen en naar de WC gaan, blijft ook de werkkledij hangen met de geur van verf en solventen.

De werknemers eisen dat de ontslagen arbeider terug in dienst wordt genomen, de veiligheidsomstandigheden verbeteren en de sectorale CAO wordt toegepast (wat onder meer een mobiliteitsvergoeding en premies voor ongezond werk zou betekenen).

Nadat de staking begon, is de patroon direct naar de rechtbank in Tongeren gestapt om een éénzijdig verzoekschrift in te dienen om werkwilligen te laten werken. De rechtbank heeft op zijn verzoek een bevelschrift uitgevaardigd waardoor de werkwilligen de toegang tot het bedrijf niet mag worden ontzegd, afgedwongen met dwangsommen van 750€. De vakbond heeft hierop beroep aangetekend, maar na 14 dagen is er nog steeds niets uit de bus gekomen. Dit maakt weer eens duidelijk wiens belangen het gerecht verdedigt. Na AGC Automotive is dit de 2e keer op korte tijd dat dit middel ingezet wordt. Nochtans werd er in 2002 een ‘herenakkoord’ gesloten tussen vakbonden en patroons, waarin de patroons beloofden om niet naar de rechtbank te stappen tijdens een conflict. Met dit éénzijdig verzoekschrift werd alleen de versie van de patroon gehoord. Dit is een frontale aanval op het stakingsrecht.

Maar de patroon hield het hier niet bij. Toen er een personeelsvergadering kwam in de vestiging in Herentals, waar 45 arbeiders werken, werden de arbeiders persoonlijk bedreigd. Zo stelde de ploegbaas op de werf op BASF, waar 25 arbeiders aan de slag zijn, dat iedereen die naar die vergadering zou gaan, op staande voet zou worden ontslagen.

Als reactie hierop is er een oproep gekomen vanuit de Algemene Centrale Limburg (ABVV) om vandaag actie te voeren tegen deze aanval op het stakingsrecht en voor de noodzaak van vakbondsvertegenwoordiging in KMO’s. Een 50-tal militanten uit Limburg, maar ook een delegatie van militanten die strijd hebben gevoerd bij AGC Automotive waren aanwezig.

Toen de actie opgeheven werd, kwam de bedrijfsleider met zijn auto aangereden en vond er blijkbaar niet beter op dan op het piket in te rijden dat de doorgang blokkeerde, waardoor 4 militanten gewond raakten.

We zullen hierover zo snel mogelijk een uitgebreid verslag publiceren alsook een interview dat we deden met stakers bij AIS.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie