Kazachstan. Leider van arbeidersbetoging in Zhezkazgan opgepakt

Afgelopen weekend waren er acties tegen de anti-vakbondsopstelling van het vanuit Londen opererende bedrijf KazakhMys. De lokale socialist en redacteur van ‘Molodoshnaya gazeta’, Berik Zhagiparov, werd daarbij opgepakt en kreeg een celstraf van zeven dagen. In de aanloop naar de protestactie kregen de organisatoren verschillende telefoonoproepen van mensen die in het bedrijf werkten en die hun steun wilden betuigen.

Toen de actievoerders naar de plaats van afspraak wilden gaan om te protesteren tegen de poging van het bedrijf om een aantal mijnwerkers af te danken, botsten ze op een stevig veiligheidscordon van ordetroepen van het bedrijf zelf. Wellicht waren de GSM’s van de organisatoren afgeluisterd. Dat gebeurt blijkbaar niet alleen door de politieke politie van het land.

Er waren pogingen om het protest te stoppen door een delegatie van ‘onderhandelaars’ die eind vorige week in de stad aankwamen. Niemand weet wie die ‘onderhandelaars’ heeft aangesteld. Zelf beweren ze vertegenwoordigers te zijn van een voor het overige onbekende organisatie met de naam ‘vakbond van arbeiders en werklozen van Almaty’. Deze groep werd opgezet door Madel Ismailov die voorheen voorzitter was van de ‘Arbeidersbeweging van Kazachstan’ maar nadien van kamp veranderde om voor de regering te werken. De onderhandelaars stelden dat er verdeeldheid was tussen de twee centrale organisatoren, Sauli Seidakhmetova en Berik Zhagiparov, en dat er geen protest zou zijn omdat het conflict was opgelost.

Dat volstond niet om het protest te stoppen. Het bedrijf heeft haar negatieve opstelling tegenover de vakbonden niet aangepast. Het is ook duidelijk dat het management in de nabije toekomst een groot aantal arbeiders wil afdanken. De mijnwerkers en ander personeel van KazakhMys zullen nood hebben aan strijdbare vakbonden. Ondanks de arrestatie van Berik Zhagiparov, zullen verdere stappen gezet worden om zo’n vakbond op te zetten.

We roepen vakbondsmilitanten en sympathisanten op om protestberichten naar KazakhMys te sturen om te protesteren tegen de anti-vakbondsopstelling. Het bedrijf is bereikbaar via john.smelt@kazakhmys.com en maksut.zhapabaev@kazakhmys.com. Solidariteitsberichten kunnen gestuurd worden naar berikk-zh@mail.ru met een kopie aan kazakhstansolidarity@gmail.com.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie