Voormalige VB-verruimer haalt uit naar vroegere partij

Bart Debie werd als betwiste politiecommissaris bij het Vlaams Belang binnen gehaald als verruimer. Samen met Marie-Rose Morel en Jurgen Verstrepen moest hij de partij een breder imago geven. Dat hij als agent betwist was wegens vervalsing van PV’s en willekeurig geweld tegen migranten, was voor het VB geen probleem. Integendeel. Maar nu hij uit de politiek is gestapt, beweert Debie plots dat hij als brave politie-agent geschokt was en informatie over zijn partij naar de Staatsveiligheid doorsluisde.

De ‘onthullingen’ van Bart Debie hebben weinig om het lijf. Het belangrijkste lijkt te zijn dat hij dienst deed als ‘mol’ van de staatsveiligheid. Beter gezegd: hij zocht zelf contact met de staatsveiligheid om informatie door te geven. Onder de ‘onthullingen’ onder meer het al eerder bekende voorbeeld van hoe in Dilbeek jongeren van het Vlaams Belang onder het goedkeurend oog van de toenmalige lokale kopstukken (waaronder Jurgen Ceder die inmiddels bij de N-VA zit) via Voorpost contacten onderhielden met neonazi’s van Blood&Honour die het mooie weer maakten op een VBJ-feest. Eerder werd dit al beschreven door Jurgen Verstrepen in zijn boekje ‘Zwart op Wit’.

Dat een voormalig kopstuk van BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw), de uit het leger gezette Tomas Boutens, nog steeds actief is in extreemrechtse middens is ook algemeen gekend. Binnenkort, met de NSV-betoging in Leuven op 7 maart, zal Boutens ongetwijfeld opnieuw broederlijk opstappen met verschillende VB-kopstukken. In extreemrechtse middens werd zelfs gesuggereerd dat de nieuwe neonazistische beweging waar ook Boutens toe behoort, de Autonome Nationalisten, op de steun van een VB-kopstuk zou kunnen rekenen.

Ook wijst Debie erop dat er internationale financiële steun zou zijn voor anti-islambewegingen in Europa. Het is best mogelijk dat hij daar inderdaad meer van weet. Als woordvoerder van Dewinter was Debie ook verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met de islamofobe beweging ‘Pro Köln’ en bij uitbreiding ‘Pro Deutschland’. Debie trok meermaals met Dewinter naar Duitsland om er gelijkgezinden te ontmoeten.

Erg spectaculair zijn deze onthullingen niet. Het enige spectaculaire is de bewering van Debie dat hij dienst deed als ‘mol’ van de staatsveiligheid in het Vlaams Belang. Eerlijk gezegd doet het ons wat denken aan de eveneens met spectaculaire aankondigingen gepaard gaande afrekening met het Vlaams Belang door medeverruimer Jurgen Verstrepen. Ook toen was er veel geblaat, maar weinig wol. En werd vooral van de gelegenheid gebruik gemaakt om het eigen persoontje in een centraal daglicht te stellen.

Als Debie zich vandaag heiliger wil voordoen als de paus, gaat hij voorbij aan zijn eigen verleden. Dat hij als agent PV’s vervalste en migranten in elkaar sloeg, wordt uiteraard niet meer vermeld. Of dat hij in Duitsland met zijn baas Dewinter islamofoben probeerde te organiseren. Of dat hij niet bepaald subtiel reageerde toen bekend werd dat Marie-Rose Morel hervallen was aan kanker (toen plaatste hij op zijn facebook het bericht “It’s a beautiful day”) alsook toen ze terminaal werd (toen stelde Debie: “Zet de champagne maar koud”). Het volstond om Debie aan de deur te zetten.

En nu komt Debie beweren dat hij het “al langer moeilijk had met bepaalde praktijken binnen de partij” en roept hij zelfs zijn eigen “integriteit” in. Hij zou daarom contact met de staatsveiligheid gezocht hebben en tussen 2007 en 2010 een maandelijkse ontmoeting hebben gehad. Voormalig VB-voorzitter en inmiddels ex-VB’er Frank Vanhecke verwees naar Debie als “een kleine garnaal met een gigantisch ego”. Een anonieme VB’er omschreef Debie in De Standaard: “zot van glorie. Een compulsieve intrigant ook.” Dat Debie naar eigen zeggen jarenlang dienst deed als verrader van zijn eigen partij lijkt deze omschrijvingen te bevestigen. Het feit dat het VB de verklaringen van Debie kan aangrijpen om zich in een slachtofferrol te wentelen, woog voor Debie niet op tegen de mogelijkheid van persoonlijke mediabelangstelling. In ieder geval zorgt het ervoor dat ook Debie met de nodige ‘stijl’ de politiek verlaat.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie