De Denderstreek: labo van N-VA en (ex-) VB … maar ook van verzet!

Vijf antifascistische acties op amper 12 weken tijd in dezelfde regio … is dit begin jaren ’90? Neen, welkom in de Denderstreek anno 2012-2013. Met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober consolideerde de N-VA haar scores op nationaal vlak ook lokaal en we zullen het geweten hebben! De N-VA draagt echter een zwar(t)e bagage van “pasbekeerde” extreemrechtsen met zich mee die prompt in allerhande besturen en kabinetten terechtkomen. Geen vuiltje aan de lucht volgens de N-VA want de “bekeerlingen” hebben een ontluizingsperiode doorlopen…

Artikel door Bart Van der Biest uit de februari-editie van ‘De Linkse Socialist’

Aalst krijgt de bedenkelijke eer om meteen met twee schepenen met een VB-verleden opgescheept te zitten, en dito politiek personeel in hun kabinetten. Een ervan is niemand minder dan Karim Van Overmeire, de voormalige sterke man van het VB in de brede regio en één van de gewezen partij-ideologen. Insult to injury werd de man naar voor geschoven als Schepen van Vlaamse zaken, Integratie, Internationale samenwerking en Bibliotheekwezen. Dat kan alvast tellen als statement.

Na de forse aankondigingen vlak na de verkiezingsoverwinning van N-VA kunnen we enkele maanden later enkel vaststellen dat de toon ernstig is bijgesteld: de brute provocatie heeft nu plaats gemaakt voor een charmeoffensief waarbij men woorden en zinsneden van het georganiseerd verzet systematisch overneemt: “voor een warm Aalst”, “verontruste Aalstenaars”,… De N-VA politici voelen zich op de vingers gekeken. Het volledige bestuursakkoord met de sappige details zal echter nooit publiek gemaakt worden: een relatief nietszeggende perstekst van enkele bladzijden was het maximum dat men de inwoners van Aalst gunde. Geruststellend is iets anders.

Enkele kilometers verder was Denderleeuw het toneel van een historisch feit: het doorbreken van het cordon sanitaire. Twee concurrerende blokken van elk 11 zetels in de gemeenteraad stonden met getrokken messen tegenover elkaar en zorgden voor een impasse, waar het VB met zijn drie zetels handig gebruik van maakte om zich terug in de nationale belangstelling te wringen. Met steun van het VB werden schepenen van N-VA en CD&V verkozen. Tegelijkertijd stonden er buiten een 100-tal actievoerders te protesteren, voornamelijk uit de rangen van het ABVV. Uiteindelijk kwam het toch tot een akkoord voor een coalitie tussen N-VA, CD&V en Open VLD.

Het strijdgewoel in Aalst en Denderleeuw was nog niet gaan liggen of Herzele kwam in het vizier. Daar besliste het bestuur met N-VA schepenen (cultuur en financiën) tabula rasa te maken voor wat betreft het gehele veld van cultuursubsidies en premies. De beslissing werd op de gemeenteraad ingetrokken, maar de toon is gezet. Verder komen er mogelijk nieuwe verkiezingen in Ninove waarbij de VB-lijst Forza Ninove van Guy D’Haeseleer op nationale mediabelangstelling zal kunnen rekenen.

De N-VA (met hun extreemrechtse “bekeerlingen”) en in veel mindere mate het VB zelf, denken dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan in Vlaanderen. Echter, een antifascistisch spook waart door de Denderstreek. Het spook heeft vele namen, Noig Verontruste Aalstenaars, Denderleeuw Democratisch,… maar handelt onder een gemeenschappelijke leuze die haar effect niet mist: “Wij houden u in het oog!” Een uniek samenwerkingsverband onder de auspiciën van een vakbondscentrale (BBTK) heeft de handschoen opgenomen! Wie volgt ons voorbeeld?

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie