Is dit hoe democratie eruit ziet?

Vakbondsmilitanten uit Frankrijk, België en Luxemburg protesteerden gisteren aan het Europees Parlement in Straatsburg. Ze reageerden daarmee op de door ArcelorMittal aangekondigde massale afdankingen doorheen Europa. Er was een sterke aanwezigheid van metallo’s uit de Luikse vestigingen. Daar zijn 1300 jobs bedreigd. Het protest botste op bijzonder harde repressie.

Verslag door Tanja Niemeier, medewerker van de fractie Europees Verenigd Links (GUE/NGL). Foto’s door Olivier Hansen van GUE/NGL

Arbeiders zaten uren op de bus om in Straatsburg hun woede te uiten tegenover het feit dat een staalgigant die jarenlang enorme belastingvoordelen genoot in België nu duizenden mensen op straat wil zetten. Ze kwamen naar Straatsburg om het behoud van hun jobs te eisen. Ze werden niet bepaald warm verwelkomd. Integendeel.

De bussen warden door de Franse politie gestopt en volledig doorzocht. Er werd gezegd dat vakbondsmilitanten op de bus met een taser elektroschokken kregen toegediend. De arbeiders werden bij aankomst geconfronteerd met een massale en provocatieve politiekracht die de arbeiders uit de buurt van het parlement moest houden. Dat parlement zou zogezegd de Europese burgers vertegenwoordigen.

De enorme politiemacht in Straatsburg en het feit dat de overgrote meerderheid van de vakbondsmilitanten niet in de buurt van het parlement mocht komen, versterkte de woede en de frustraties bij een deel van de arbeiders die wanhopig op zoek zijn naar een strategie om hun jobs te verdedigen maar daarbij niet echt een strategie en een alternatief aangereikt krijgen.

Er werd traangas ingezet tegen de betogers. Daarbij vielen enkele gewonden, maar ambulances werden niet doorgelaten. Tijdens de actie trok een delegatie van vakbondsvertegenwoordigers naar een gesprek met de Europese Commissaris voor industrie, Ajoni Tajani. Sommigen hoopten dat Tajani een vorm van steun zou bieden, maar de Commissaris was allerminst van plan om als redder van de Europese industrie uit het gesprek te komen.

Dat is weinig verrassend, de Europese Commissie is immers een van de stuwende krachten van het neoliberale beleid in Europa. De Commissie steunt toenemende concurrentie, er wordt een flexibele arbeidsmarkt opgelegd en onze diensten worden geprivatiseerd.

Toen het nieuws van de aanvallen op de betogende arbeiders een vergadering van vakbondsvertegenwoordigers en parlementsleden van de fractie Europees Verenigd Links bereikte, trokken de aanwezigen op deze vergadering direct naar buiten om hun solidariteit met de arbeiders te betuigen.

Paul Murphy, Europees Parlementslid voor de Socialist Party uit Ierland en lid van de fractie Europees Verenigd Links (GUE/NGL) was op de betoging aanwezig en sprak met betogers uit diverse landen. In een reactie op het politiegeweld stelde hij:

“Ik ben geschokt door de aanvallen op de arbeiders van ArcelorMittal die van ver kwamen om hun jobs te verdedigen. Ik begrijp hun woede en frustratie en verdedig hun recht om te protesteren. Het is duidelijk dat de strijd in een beslissende fase komt waarbij we nood hebben aan een intensieve en eerlijke discussie over hoe we verder gaan. De Europese Commissie voert samen met de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds een beleid dat het leven en de toekomst van miljoenen mensen in Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland vernietigt. Op hen kunnen we niet rekenen om een oplossing te vinden voor de arbeiders van ArcelorMittal. Ik verdedig het idee dat de vestigingen van ArcelorMittal in beslag worden genomen zonder schadeloosstelling, het bedrijf heeft lang genoeg als parasieten op de kap van de samenleving geprofiteerd. Als banken genationaliseerd kunnen worden, dan kan ArcelorMittal dat ook. Er is geen enkel excuus om het niet te doen.”


Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie