Brief van Europarlementslid Paul Murphy aan de Russische ambassadeur in België

Vandaag werd aan de Russische ambassade in Brussel actie gevoerd tegen de draconische homofobe wetten die daar mogelijk worden ingevoerd. Deze wetten zijn er onder meer op gericht om “homoseksuele propaganda onder jongeren” te verbieden. Het past in een algemeen repressief beleid waarbij het Russische regime iedere vorm van oppositie de kop wil indrukken. Europarlementslid Paul Murphy stuurde vandaag een brief naar de ambassadeur om zo de actie voor LGBT-rechten (lesbiennes, gays, bi- en transseksuelen) mee te ondersteunen.

Geachte ambassadeur,

Ik contacteer u om mijn stelligste verzet en diepe bezorgdheid uit te drukken inzake de nieuwe wet die zogenaamde “homoseksuele propaganda onder minderjarigen” verbiedt. Deze wet is gericht op het criminaliseren van LGBT-activisten en het voert in de praktijk zowel voor holebi’s als niet-holebi’s een verbod in om campagne te voeren voor LGBT-rechten. Dit blijkt al duidelijk in de regio’s waar gelijkaardige wetten werden ingevoerd en waar tal van activisten bang zijn om vervolgd te worden.

De impact van de nieuwe wet op duizenden jonge LGBT-mensen die al geconfronteerd worden met verschrikkelijke discriminatie, vooroordelen en isolement, is ronduit vernietigend. Het legt hen een verbod op om te spreken over hun seksualiteit of om steun te zoeken.

Het is geen toeval dat het idee voor deze wet er nu komt. Deze nieuwe homofobe wet wordt doorgevoerd op een ogenblik dat er ook tal van andere anti-democratische en asociale maatregelen worden genomen. Zo was er recent het schandalige 100 jaar durende verbod om een “gay pride” te organiseren. Deze maatregel werd in augustus goedgekeurd door het Russische Hooggerechtshof. De heersende elite probeert haar machtspositie te behouden tegenover de massale protesten en doet daarvoor beroep op een versterking van de repressie en verdeel-en-heerstactieken.

Er waren tal van verslagen van repressie tegen oppositie-activisten, onder meer activisten die opkwamen voor LGBT-rechten. Het bekendste voorbeeld van repressie was de vervolging van de punkgroep ‘Pussy Riot’, dat leidde tot internationaal protest. Ik was ook geschokt toen ik hoorde dat CWI-lid en LGBT-activist Igor Yashin op 19 december werd opgepakt omdat hij deelnam aan een ‘individueel piket’ voor het parlement. Een van de bekendste LGBT-activisten, Nikolai Kavkazskii, zat maandenlang in de cel.

Ik steun de activisten die zich verzetten tegen de wet tegen “homoseksuele propaganda onder minderjarigen” en eis dat de Russische overheid hun recht op vrije meningsuiting, op het houden van bijeenkomsten en op het protesteren respecteert. Alle repressieve wetten, waaronder het verbod op ‘homoseksuele propaganda’ of het verbod op Gay Prides, moeten onmiddellijk worden ingetrokken.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie