Begroting: De regering goochelt, op onze kosten

Stel: je gaat als jong gezin een lening aan van 50.000 euro om een huis te bouwen. Je haalt je geld op bij de bank, soupeert dat op aan alles behalve je huis en gaat dan met uitgestreken gezicht bij de gemeente (“de gemeenschap”) aankloppen om je bouwplannen te financieren. De kans is groot dat je gek wordt verklaard. Als de regering geld uitgeeft dat ze voor iets anders had bedoeld, kan ze echter nog altijd bij ons – de arbeiders en hun gezinnen – terecht. En heet zoiets “een budgettaire meevaller”.

Peter Delsing

Ongeveer iets dergelijks is er met de begroting voor 2003 en 2004 gebeurt. De overname van het Belgacom-pensioenfonds – 5 miljard euro, gespreid over 2 jaar – dient enkel om de slechte financiële situatie van de regering te verdoezelen. Vande Lanotte, SP.a-minister van Begroting, en premier Verhofstadt (VLD) hopen zo hun regering voorbij de verkiezingen van juni 2004 te tillen.

Al verschillende jaren smukken liberalen en sociaal-democraten (daarvoor nog met de groenen) de begroting op met eenmalige operaties. Zonder de overname van het Belgacom-pensioenfonds zou de regering in 2003 en 2004 met een gezamenlijk tekort zitten van 1,7% van het BBP (alle goederen en diensten die in België worden geproduceerd). Tel daarbij de verkoop van Credibe (een voormalige overheidsinstelling voor hypothecair krediet), voor 2,8 miljard euro, en Verhofstadt zou met een tekort van 2,7% hebben gezeten, wat al aardig de 3%-norm van de Europese Unie benadert. Het toont ook aan hoe snel de tekorten zouden oplopen zonder de uitverkoop van staatseigendommen en overheidsdiensten.

Bij Belgacom vielen duizenden ontslagen en moet de overheid het pensioenfonds overnemen om het geprivatiseerde Belgacom concurrentieel te houden (voordien moesten de winsten bijspringen omdat het pensioenfonds – belegd in aandelen – met verliezen op de beurs werd geconfronteerd). Dit betekent dat de belastingsbetalers (overwegend arbeiders en hun gezinnen) de komende jaren de pensioenen van Belgacom moeten overnemen omdat de regering met het pensioengeld van de Belgacom-werknemers (waarvoor ze zelf hebben gewerkt) haar schulden aan de banken gaat afbetalen! Het “socialisme zal voorwaar gezellig zijn of niet zijn”, dixit Stevaert.

En dit nog allemaal in de veronderstelling dat er volgend jaar een economische groei van 1,8% wordt gerealiseerd (niet genoeg om de werkloosheid te laten dalen). Volgens Edwin De Boeck, hoofdeconoom van KBC Asset Management, heeft de regering in 2005 zelfs een groei van 4% (!) nodig om niet in het rood te geraken – zonder met budgettair bedrog of zware besparingen rekening te houden.

“Iedereen weet dat de toestand van het federale budget onhoudbaar wordt. (…) Maar niemand durft het te zeggen.”, aldus Karel De Gucht (VLD) in De Standaard (18/10/2003). Als we de komende jaren nog een fatsoenlijk pensioen, een uitkering voor werkloosheid of ziekte – laat staan een degelijke job – willen hebben, zullen we een socialistische massabeweging moeten uitbouwen om het verrotte kapitalisme omver te werpen. Bouw mee aan de LSP om zo’n socialistisch alternatief te realiseren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie