Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


Een op de vijf Duitse werknemers verdient minder dan 10 euro per uur

Het Duitse bureau voor de Statistiek bracht goed nieuws van de werkgelegenheid in Duitsland. Eind 2012 waren er 41,9 miljoen Duitsers aan de slag, een record. Dit is mee het resultaat van de harde aanvallen op de werklozen met een vermindering van de uitkering en de invoering van jobs aan minilonen. De minimumuitkering voor een alleenstaande bedraagt nu 382 euro per maand. Maar ook de jobs worden slechter betaald, althans de gewone jobs. Maar liefst 22,2% van de Duitse werknemers heeft een brutoloon van minder dan 10,2 euro per uur. In België is dat 6,4%. Onder laaggeschoolde Duitse werknemers zit 54,6% onder de grens van 10,2 euro per uur, het bedrag dat door Eurostat als grens voor ‘arme werkenden’ wordt gehanteerd. Maar liefst 4,7 miljoen Duitsers, meer dan 10% van de werkenden, komt niet aan een inkomen van meer dan 400 euro per maand.


Populisten aan de poorten van Ford?

SP.a Kamerlid Meryame Kitir stemde voor het hervatten van het werk en het uit handen geven van de ‘oorlogsbuit’ van de Ford-arbeiders – hoe anders kan je het omschrijven als de directie kan bepalen welke wagens in die ‘oorlogsbuit’ mogen zitten? Kitir haalde fors uit naar wie tegen de hervatting van het werk stemde, mogelijk was dat een meerderheid van het personeel. Die waren niet goed geïnformeerd, meende Kitir. Ze verklaarde ook nog: "Het heeft ook meegespeeld dat er populisten – die niet bij Ford werken – onrust zaaien met halve waarheden, de mensen opriepen neen te stemmen en hen opjagen." Dat er geen vertrouwen is, hoeft niet te verbazen. Eerder leverden de arbeiders al 12% van hun inkomen in en dan werd toch nog gesloten. Waarom zou er nu enig vertrouwen in deze directie kunnen gesteld worden? Het is nogal gemakkelijk voor diegenen die deze gang van zaken aanvaarden om al wie het daar niet mee eens is als ‘populist’ te bestempelen.


‘Marxisme’…

Vorige week konden we in deze rubriek berichten hoe de topmanager die Di Rupo een ‘marxist’ had genoemd enthousiast was voor de begroting van de regering Di Rupo en aangaf dat zijn uitval vooral door een vorm van cynisme was ingegeven. Het cynisme is wederzijds. Di Rupo verwees naar de uitspraak van Luc Bertrand van Ackermans & van Haaren. De Standaard hierover: ‘Volgende week is de secretaris-generaal van de communistische partij van Vietnam op bezoek in Brussel’, vertelde Di Rupo. ‘Ik zal samen met hem de ondertekening bijwonen van een akkoord tussen Rent-a-Port, een filiaal van Ackermans & van Haaren, en de autoriteiten van de havenstad Hai Phong in Noord-Vietnam. U ziet het, sommigen zeggen dat ik marxist ben: dat is voor de goede zaak en om de ondernemingen te steunen, in dit geval Ackermans & van Haaren.’ Gelach en handgeklap volgden. Di Rupo loofde de Belgische ondernemers vervolgens uitgebreid. ‘U verdient ons respect. U kan op de regering rekenen.’


Journalist wordt nu officieel woordvoerder van De Wever

De nieuwe Antwerpse burgemeester Bart De Wever beschikte over een grote keuze bij de aanstelling van een nieuwe woordvoerder. Er zijn verschillende media en tal van journalisten die aan de slippen hangen van de eerste Vlaams-nationalistische Antwerpse burgemeester sinds 1945 (verwijzingen naar de jaren 1930 mogen niet meer, maar voor de jaren 1940 geldt die fatwa niet). Uiteindelijk viel de keuze op een politieke journalist van VTM die eerder ook voor de regionale zender ATV werkte.


Grote Kruis met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland

Naarmate de instellingen van het establishment bij het brede publiek op steeds minder krediet kunnen rekenen, proberen ze dat aan de top goed te maken door elkaar bloemetjes toe te werpen. Zo was er de Nobelprijs voor de vrede die aan de EU werd toegekend. Minister De Crem kon niet achterblijven. Een onderscheiding die qua ronkende titel past bij het ego van Aalter was het "Grote Kruis met Ster en Grootlint van de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland." De Duitse ambassadeur noemde De Crem ‘de perfecte Europeaan.’ Het past bij de grootheidswaanzin van Crembo, een grootheidswaanzin die voortaan mét ster én grootlint wordt opgesmukt.


Een echte held…

Crembo mag dan al een ‘Groot Kruis’ mét ster en grootlint opspelden, in Spanje is een echte held opgestaan en die heeft geen dergelijk groot kruis nodig om een heldenstatus te claimen. De jonge slotenmaker Iker de Carlos uit Pamplona weigert nog langer mee te werken om wanbetalers uit hun huis te zetten. Dat levert slotenmakers tot 20% meer werk op, maar het is onderdeel van een erg asociale maatregel waarbij mensen op straat worden gezet. Iker de Carlos overtuigde zijn collega’s om niet langer mee te werken met uithuiszettingen. De oproep kreeg ook steun bij heel wat politieagenten.

> Lees hier het volledige artikel hierover in De Standaard.


Meneerke Herman

Deze week nam het Vlaams Parlement afscheid van concertorganisator Herman Schueremans. Tijdens debatten zal het niet opvallen dat de man niet langer in het parlement zit. De liberale verkozene was amper aanwezig, enkel om te stemmen. Hij verklaart daar nu over: “Ik heb echt wel betere dingen te doen elke dag dan in een commissie te zitten waar het eraan toe gaat als in een café.” Als zijn parlementaire loon gestort werd, had hij ongetwijfeld ook betere dingen te doen dan de dank voor niet bewezen diensten terug te storten. Een radiojournaliste die hem een beetje kritisch ondervroeg werd meteen de mond gesnoerd. “Zeg madammeke”, protesteerde de Schuur. Meneerke Herman zal voortaan enkel zijn zakken vullen met het organiseren van dure concerten.


Engelse extreemrechtse leider met vals paspoort betrapt in VS

Stephen Lennon is leider van de English Defence League, een extreemrechtse formatie die het niet op migranten heeft begrepen. Hij trok evenwel zelf naar de VS en gebruikte een vals paspoort om dat land te betreden. Paspoortfraude dus om illegaal een ander land binnen te komen! Overeenkomstig zijn eigen standpunten wordt hij daar nu hard voor aangepakt, hij kreeg een celstraf van 10 maanden. Lennon gebruikte het paspoort van een vriend nadat hij eerder de toegang tot de VS werd ontzegd omwille van veroordelingen. Blijkbaar meent hij niet dat de Amerikanen baas in eigen land mogen zijn want hij probeerde zijn toegangsverbod te omzeilen door paspoortfraude. De fraude werd in New York ontdekt en bij zijn terugkeer in Londen werd hij veroordeeld. De rechter stelde: “Wat u deed ging regelrecht in tegen de kern van de immigratiecontrole die de VS mag uitoefenen.” Eerder werd de extreemrechtse leider in 2005 veroordeeld wegens geweld tegen een politie-agent die niet in dienst was maar toch wilde tussenkomen bij huishoudelijk geweld tussen Lennon en zijn partner. Die laatste werd overigens betrapt met cocaïne op zak. De boodschap van Lennon: ‘let op mijn woorden, maar vooral niet op mijn daden.’


Russische revolutie in tekenfilm

Dit is gewoon een grappig filmpje.


Een appeltje voor de dorst

Onderstaande cartoon circuleerde deze week op de sociale media.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig