Merkwaardig bondgenootschap tegen stakende cipiers

Ook vandaag blijven de cipiers in verschillende gevangenissen in het land actie voeren. Naar aanleiding van een uitspraak over de aanpak van een opstand in de gevangenis van Ittre, kwam het ongenoegen van het personeel over haar statuut opnieuw naar boven. De acties van de cipiers worden niet overal positief onthaald. Zowel de politievakbond NSPV als het ‘Collectief voor Gevangenen’ spreken zich uit tegen de stakingsacties.

De directe aanleiding voor de stakingsacties wordt gevormd door een uitspraak van de Raad van State over de aanpak van een opstand van gevangenen in Ittre. Dit vormde slechts een nieuwe druppel die de emmer bij het personeel deed overlopen waarbij nu het volledige statuut van het personeel opnieuw ter discussie wordt gesteld bij de acties.

In het interview met een werkneemster uit het gevangeniswezen dat we gisteren publiceerden, kwam tot uitdrukking dat het conflict onder meer gaat over: een herziening van het statuut, meer opleiding, gratis juridische ondersteuning bij zaken die te maken hebben met het ambt (= werk), bijkomende aanwerving van sociaal assistenten en aankoop van eerste hulpmateriaal.

De politievakbond NSPV keert zich tegen de staking omdat politiemensen de taken van de cipiers moeten overnemen en daarbij vaststellen dat dit een bijzonder zwaar takenpakket is. Hierdoor blijft er amper tijd over voor de normale politietaken. In plaats van zich solidair te verklaren met de werknemers van het gevangeniswezen, wordt ingegaan tegen de staking. Dat lijkt ons niet bepaald overeen te stemmen met het concept van een ‘vakbond’.

Aan de andere kant wordt de NSPV in haar verzet tegen de staking gesteund door het ‘Collectief voor Gevangenen’ dat komende zaterdag zelfs acties wil opzetten tegen de staking. Zij menen dat de acties van het personeel de belangen van de gedetineerden schaden. Het feit dat het personeel opkomt voor een betere opleiding en betere werkomstandigheden, lijkt dit collectief ontgaan te zijn. Het feit dat ook de gedetineerden beter af zijn met beter omkaderd en gemotiveerd personeel in de gevangenissen, zal voor dit Collectief niet belangrijk zijn?

Het is merkwaardig dat de staking van het gevangenispersoneel tot dergelijke negatieve reacties leidt vanuit toch wel uiteenlopende hoeken. Zowel de NSPV als het Collectief voor Gevangenen blinken uit in kortzichtigheid. LSP ondersteunt het personeel van het gevangeniswezen in haar strijd voor een beter statuut en betere (en veiliger) werkomstandigheden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie