Congres van Sri Lankese socialisten

De United Socialist Party (USP) hield op 25 en 26 maart in de hoofdstad Colombo een nationaal partijcongres. 120 afgevaardigden en bezoekers deden afstand van hun vakantie (Pasen en er is tegelijk een boeddistische feestdag) om aan de discussies van dit congres deel te nemen. De vergaderzaal was opgefleurd met rode vlaggen en een groot spandoek aan de ingang om de aanwezigen te verwelkomen.

De JVP (Janatha Vimukthi Peramuna – Volksbevrijdingsfront), een chauvinistische Sinhalese partij die zichzelf “socialistisch” en zelfs “marxistisch” noemt, probeerde om de eigenaar van de zaal te overtuigen om de rode vlaggen en spandoeken te laten verwijderen omdat een rode vlag aan hen zou “toebehoren”.

Siri Jayasuriya, de algemeen secretaris van de USP, antwoordde hierop dat de “rode vlag” van de JVP een “gestolen vlag” was. Het is het symbool van de arbeidersklasse en de grote arbeiderspartijen uit het verleden, zoals de nu grotendeels verdwenen LSSP (Lanka Sama Samaja Party). Het verraad van die partijen liet ruimte voor de JVP dat wel beweert socialistisch te zijn, maar tegelijk deelneemt aan een kapitalistische coalitie-regering met de SLFP (Sri Lankan Freedom Party).

De JVP baseert zich op chauvinisme, in het bijzonder tegen de Tamils. Hun poging om onze werking te ondermijnen door ons congres te saboteren, is vooral een uitdrukking van de bezorgdheid van de JVP omwille van de groei van de USP doorheen haar enorm energieke werking onder de slachtoffers van de tsunami. Onze partij is bovendien de enige die zowel Tamils, moslims als Sinhelese arbeiders verenigt in strijd tegen het chauvinisme en het kapitalisme. Dit werd ook duidelijk in de aanwezigheid op het congres.

Er waren arbeiders uit het zuiden van het land, waaronder vertegenwoordigers van belangrijke vakbonden, gezondheidswerkers, onderdrukte plantage-arbeiders,… Er waren ook Tamils uit het noorden en moslims uit het oosten van het land, en vooral waren er heel veel slachtoffers van de tsunami. Die sloten zich vooral bij de USP aan omwille van het feit dat wij hun belangen effectief verdedigen. Een jonge moslimvrouw stelde dat de bevolking in haar regio enorm verrast en tevreden waren dat de USP een dag na de tsunami reeds ter plekke aanwezig was met vitale hulp.

De bekommernissen van de arbeiders en armen kwamen sterk tot uiting in de discussie over de perspectieven voor sociale, economische en politieke ontwikkelingen in Sri Lanka. Zo gingen moslim-arbeiders uit het oosten in op de discriminatie die zij ondergaan, zowel van de regering als van vertegenwoordigers van de LTTE (Tamil Tijgers) die hen zeggen dat ze beter kunnen “terugkeren naar moslimlanden”. De LTTE erkent de rechten van de moslims in het oosten van Sri Lanka niet, terwijl ze zelf internationaal campagne voeren om de rechten van de Tamilbevolking erkend te krijgen.

Het congres was sterk onder de indruk van het verhaal van een aantal plantage-arbeiders en boeren. De leiders van een organisatie van arme boeren in het zuiden van Sri Lanka weenden bijna bij een beschrijving van de het lot van de arme boeren en hun families onder het beleid van de huidige regering.

Op het congres was er ook ruime aandacht voor de strijd tegen het Sri Lankese kapitalisme en de regering van de Popular Alliance (PA). De discussie over de perspectieven voor Sri Lanka werd ingeleid door Siri Jayasuriya en afgerond door Srinath. Het congresdocument werd unaniem goedgekeurd door de aanwezigen.

Mahinda leidde de discussie over de organisatorische taken van de partij in. Daarbij was er veel aandacht voor de enorme mogelijkheden die bestaan voor de uitbouw van de USP. Alwis deed een financiële oproep waarbij 30.800 Roepees werden opgehaald onder de aanwezigen.

Tenslotte was er een discussie over internationale ontwikkelingen en perspectieven. Deze discussie werd ingeleid door Peter Taaffe en aangevuld door Khalid Bhatti van de Socialist Movement uit Pakistan, GC Jagadish van het Nieuwe Socialistische Alternatief uit India en Sevarajan van de Socialistische Partij van Maleisië. Het congres werd afgerond door Peter Taaffe en Siri Jayasuriya waarop de Sri Lankese versie van de ‘Internationale’ luid werd meegezongen. De aanwezigen beloofden om terug te gaan naar hun regio’s om er de USP uit te bouwen tot een belangrijke politieke kracht.

Wil je meer weten over de situatie in Sri Lanka?

Kom dan naar Socialisme 2005 komend weekend in Brussel waar er een kameraad van de United Socialist Party uit Sri Lanka komt spreken!

Delen: Printen: