Duferco-NMLK. De staalsector in Henegouwen is bedreigd!

Onbegrip en woede overheersen op de site van de staalsector in La Louvière sinds de aankondiging op 26 oktober dat 601 jobs verdwijnen bij de groep Duferco-NMLK. Na weken van onderhandelingen tussen vakbondsdelegaties en directie, zijn de arbeiders meer dan ooit vastberaden dat ze zich niet zullen laten vangen aan lege beloften.

Aurore (Bergen)

In vergelijking met andere industriële regio’s in Wallonië heeft de regio rond La Louvière sinds de jaren 1960 erg zware klappen gekregen. Na het verdwijnen van de koolmijnen, een groot deel van de metaalfabrieken en de glasfabrieken bleef enkel de staal nog overeind. In de jaren 1990 werden de fabrieken van Boël overgenomen door de Nederlandse groep Hoogovens. Die groep werd al snel opgevolgd door de Italiaans-Zwitserse groep Duferco. Eind 2006 werd een partnerschap gesloten met de derde grootste Russische staalproducent, de groep Novolipetsk Steel (NMLK). Sindsdien werd de site in La Louvière opgedeeld. De voorzitter van Duferco, Antonio Gozzi, verklaarde in het dagblad L’Echo dat het bedrijf in gevaar is en dat er een “drastische besparing van 30 miljoen euro” nodig is. Hij vergat te preciseren dat de groep Duferco in 2010 een winst van 68 miljoen dollar realiseerde en in 2011 zelfs 77 miljoen dollar. De groep NMLK was in 2011 goed voor een winst van 1,3 miljard dollar.

Op 13 november was er een bijeenkomst tussen de directie en de vakbonden. Maar de onderhandelingen leverden niets op. “Het is onmogelijk om in te stemmen met arbeidsvoorwaarden die eerder aan een ander tijdperk doen denken en niet houdbaar zijn voor de arbeiders”, verklaarde een ABVV-delegee. Een dag later trok een grote delegatie van het bedrijf tijdens de Europese actiedag naar het stadscentrum. De lokale strijd werd gekoppeld aan het Europese verzet tegen het besparingsbeleid. De directie kondigde op 21 november aan dat de lonen voor november niet konden betaald worden. En er volgde nog vernederend nieuws toen de directie aankondigde dat de uitbetaling van de reeds lang toegekende premie van 600 euro verder werd uitgesteld. De woede kwam tot uitbarsten, de arbeiders plaatsen een metalen bobijn voor de ingang van het bedrijf en hielden de afrit van de autosnelweg naar La Louvière een tijdlang geblokkeerd. Er was ook een betoging.

Het is meer dan ooit dan nodig om een concreet actieplan op te maken. De woede is aanwezig en er is ook een bereidheid om de strijd aan te gaan. Nu komt het erop aan om dit te organiseren, zowel bij Duferco-NMLK als in de rest van de staalsector. We moeten opkomen voor het behoud van alle jobs en daartoe kunnen we enkel op onze eigen krachten rekenen. De gevestigde politici hebben al voldoende aangetoond dat ze aan de kant van het patronaat staan. We moeten opkomen voor de nationalisatie van de staalsector onder democratische arbeiderscontrole. Een goed middel om die eis naar voor te schuiven, zou een bezetting van het bedrijf zijn. Zo’n bezetting zou onder het beheer van een strijdcomité kunnen gebeuren om ook de discussie over de syndicale strijd georganiseerd te voeren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie