Ierse activist als studentenvertegenwoordiger verkozen vanuit gevangenis

David Murphy zit momenteel in de Ierse gevangenis wegens zijn deelname aan acties tegen de dure vuilzakken. Eerder besloot het Ierse establishment ook al om parlementslid Joe Higgins en gemeenteraadslid Clare Daly een maand op te sluiten omwille van hun verzet tegen de asociale maatregelen van de regering. In UCD (University College Dublin) waren er deze week verkiezingen voor studentenvertegenwoordigers. Socialist Party lid David Murphy was daarbij kandidaat. Oisín Kelly van de Socialist Party brengt verslag uit.

In UCD was er een referendum om Coca Cola te boycotten in de studentenvoorzieningen. Dit referendum werd gewonnen met 56,5%. Op dezelfde dag was er een verkiezing van een aantal studentenvertegenwoordigers waarbij onze kandidaten 77% kregen. David Murphy kreeg vanuit de gevangenis 38%.

Campagne voor David Murphy aan de UCD"

De boycot van Coca Cola in de winkels van de studentenvakbond (de studentenvakbond heeft 5 winkels op de campus) kreeg nationale en internationale media-aandacht. Wij waren samen met andere linkse activisten betrokken in het opzetten van de campagne en wonnen een eerste stemming met 51%. De rechterzijde besloot daarop om het referendum gewoon over te doen. Maar hierbij was de uitslag nog sterker: 56,5% stemde voor een boycot in de grootste opkomst voor een referendum op UCD in 5 jaar.

Voor de studentenvertegenwoordigers hadden we kandidaten in de Kunstrichting, Menswetenschappen en Keltische studies. Er waren 3 mandaten te verdelen en wij wonnen er 2 van bij de eerste telling. David Murphy is nu de eerste persoon die verkozen is in de Academische Raad terwijl hij in de gevangenis zit. Enkel begin 20ste eeuw was er al een lid die in de gevangenis zat (Eoin MacNeill, een voormalig parlementslid voor Derry en een Ierse nationalist).

In Ierland zijn er eerder al gevangenen verkozen bij andere verkiezingen. Dat was het geval in 1918 toen Ierse nationalisten vanuit de gevangenis in het Britse parlement werden verkozen. Bij de hongerstaking van Bobby Sands werd deze verkozen in het Britse parlement.

Met de verkiezing van David Murphy versterken we onze positie onder de studentenvertegenwoordigers aan de UCD. We zullen verder campagne voeren tegen onderwijsbesparingen, maar ook tegen de dure vuilzakken, een maatregel die iedereen in de stad treft.

Delen: Printen: